Lifestyle
349 views 0 comments

Berea consumata moderat nu provoaca reflux gastroesofagian

by on December 8, 2017
 

Berea si sanatatea

Refluxul gastroesofagian este una dintre afecțiunile des intalnite in randul populației adulte, strans legata de stilul de viața si alimentație.Mancarea bogata in grasimi si consumul de bauturi carbogazoase au fost frecvent asociate cu apariția refluxului gastroesofagian.

Berea s-a dovedit insa a avea un efect diferit. Fiind obținuta in urma unui proces de fermentare, berea a suscitat interesul cercetatorilor Universitații Complutense din Madrid care in colaborare cu centrul de informare Cerveza y Salud din Spania si-au propus sa distruga mitul care asocia inclusiv consumul de bere cu disconfortul digestiv si acumularea de gaze intestinale in exces.
Astfel, in perioada 2014 – 2016 a fost analizat consumul moderat de bere in relație cu trei dimensiuni: evaluarea simptomelor digestive, acomodarea gastrica si evaluarea refluxului gastroesofagian.

Cercetarea a fost realizata pe un grup format din 30 adulți sanatosi, cu varste de peste 18 ani, care nu prezentau simptome digestive frecvente sau reflux gastroesofagian. Obiectivul principal al studiului a urmarit sa identifice potențiala asociere a consumului moderat de bere cu sau fara alcool cu urmatoarele simptome digestive: aciditate gastrica, regurgitație sau sațietate precoce in perioada postprandiala. Rezultatele au aratat ca berea, cu sau fara alcool, nu provoaca simptome ale sindromului dispeptic (greața, jena epigastrica, hiperaciditate, arsuri gastrice, balonare, regurgitații) sau tulburari gastrointestinale atunci cand este consumata moderat. De asemenea, nu modifica refluxul gastroesofagian postprandial atunci cand este consumata moderat, inainte de pranz sau cina.

„Concluziile acestui proiect sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea domeniului de cercetare, in ansamblu, dar si pentru demersul nostru de a furniza informații valoroase cu privire la rolul pe care consumul moderat de bere il are pentru organism. Iata ca, dupa ce mitul burții de bere a fost contrazis de rezultatele unui studiu derulat in Romania, cercetatorii spanioli demonteaza un alt mit – acela ca berea, o bautura fermentata, provoaca reflux gastroesofagian”, a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutriție.

Un consum moderat de bere inseamna 330 ml/zi pentru femei sau 660 ml/zi pentru barbați. Consumata moderat si responsabil, berea poate face parte dintr-un stil de viața sanatos si echilibrat.