Stiri

Smartphone-urile ne distrag atentia si ne scad eficienta la serviciu

amnezia digitala

Chiar daca smartphone-urile ne ajuta sa pastram legatura cu colegii, sa ne verificam e-mail-ul si sa indeplinim anumite sarcini urgente de serviciu, atunci cand suntem pe drum, in realitate, ne scad productivitatea atunci cand lucram de la birou. Acestea sunt concluziile unui experiment psihologic realizat de Universitatile din Würzburg si Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab.

Experimentul a dezvaluit o legatura intre nivelul de productivitate si distanta dintre participanti si smartphone-urile lor. Atunci cand le-a fost luat telefonul, performanta a crescut cu 26%. Experimentul a testat comportamentul a 95 de persoane, cu varste intre 19 si 56 de ani, in cadrul laboratoarelor universitatilor din Würzburg si Nottingham-Trent. De asemenea, s-a avut in vedere sa existe conditii similare pentru experiment si un numar comparabil de femei si barbati in toate laboratoarele.

Cercetatorii le-au cerut participantilor sa se supuna unui test care sa le determine gradul de concentrare, in patru circumstante diferite: cu telefonul fie in buzunar, fie pe birou, inchis intr-un sertar sau scos de tot din incapere. Rezultatele sunt interesante – cele mai slabe scoruri au fost obtinute atunci cand telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol in plus intre participanti si smartphone-urile lor, performanta obtinuta a crescut, In ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci cand telefoanele au fost eliminate din incapere.

Contrar asteptarilor, absenta smartphone-ului nu i-a facut pe participanti sa devina agitati. Nivelul de anxietate a ramas constant pe tot parcursul experimentelor. Totusi, in general, femeile au fost mai agitate decat barbatii, determinandu-i pe cercetatori sa traga concluzia ca nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absenta smartphone-urilor), dar poate fi influentat de gen.

“Studii anterioare au aratat ca, pe de o parte, despartirea de smartphone are efecte negative la nivel emotional, cum ar fi un nivel crescut de anxietate, dar, pe de alta parte, au demonstrat si ca smartphone-ul propriu ar putea actiona ca o sursa de distragere a atentiei atunci cand este prezent. Cu alte cuvinte, atat prezenta, cat si absenta unui smartphone, ar putea impiedica o buna concentrare”, spune Jens Binder, de la Universitatea Nottingham Trent. “Pe scurt, rezultatele studiului nostru indica faptul ca mai degraba absenta decat prezenta unui smartphone imbunatateste concentrarea”, adauga Astrid Carolus de la Universitatea din Würzburg.
Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit “Amnezia digitala la serviciu”. In cadrul acestuia, Kaspersky Lab a demonstrat ca dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare. Studiul arata, de exemplu, ca luarea de notite pe un dispozitiv digital, in timpul intalnirilor, diminueaza capacitatea de intelegere a ceea ce se intampla, efectiv, in cadrul acelei intalniri.

Daca interzicerea dispozitivelor digitale la locul de munca nu este o optiune viabila, rezultatele – impreuna cu cele din “Digital Amnesia at Work” – le pot da companiilor mai multe informatii despre cum sa isi imbunatateasca productivitatea.

“In locul unui acces permanent la smartphone-uri, productivitatea angajatilor ar putea creste daca acestia ar avea numite perioade “fara smartphone”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

“Ar putea fi creata regula ca, in timpul intalnirilor, sa nu fie permis accesul cu telefoane sau computere. Companiile ar trebui, de asemenea, sa fie constiente ca in mediul tot mai conectat din prezent, diminuarea concentrarii poate fi si o problema de securitate. Atacurile avansate cu tinta predefinita, de exemplu, pot fi descoperite daca angajatii sunt atenti la e-mail-uri venite in mod neasteptat si care au un continut neobisnuit. Este, prin urmare, foarte important pentru companii sa isi dezvolte politici de securitate si sa faca sesiuni de training, pentru ca angajatii sa fie in alerta privind potentiale pericole, chiar daca isi folosesc sau nu smartphone-urile la munca.”

In ultimii doi ani, Kaspersky Lab a facut mai multe cercetari privind efectele sociale ale vietii digitale si asupra modului in care aceasta ii face pe utilizatori mai vulnerabili la infractionalitatea cibernetica.