Lifestyle
1042 views 0 comments

Cine vor fi viitorii designeri romani care vor cuceri lumea?

by on July 13, 2017
 

Există un loc unde se dezvoltă, sub lumina reflectoarelor, cele mai noi talente în design vestimentar. ”Fabrica” de noi designeri talentați este Gala de Absolvire a Universității de Artă și Design, din Cluj-Napoca, secţia de Modă şi Design Vestimentar. La acest eveniment sunt prezentați lumii studenții pasionați care pot deveni, în timp, cei mai căutați designeri vestimentari.

Acesta a fost și cazul celor 3 tineri absolvenți care au fost premiați în cadrul Galei UAD din acest an de Henkel România, prin brandurile Perwoll și Syoss. Gala a avut loc sâmbătă, 1 iulie, la Sala Polivalentă Cluj-Napoca, bucurându-se de participarea celor mai de seamă reprezentanți ai lumii modei românești, tineri absolvenți și profesori.

Juriul a fost alcătuit din designerul vestimentar Adelina Ivan, fashion bloggerul Ioana Chișiu și reprezentanta Henkel România, Denis Asmarandei – Divizia Laundry & Homecare.

Premiul Perwoll pentru tineri designeri este o recunoaștere a excelenței în alegerea și combinarea țesăturilor, în timp ce Premiul Syoss este acordat celei mai inovatoare colecții, fie din perspectiva stilului, fie a mesajului transmis. Premiile confirmă talentul tinerilor designeri români și, totodată, sunt menite să le ofere un sprijin pentru debutul unei cariere în modă.

În acest an, Denisa Păduraru (absolventă studii Licență), respectiv Solyom Karola (absolventă studii Licență), au câștigat „Premiul Perwoll pentru tineri designeri”, acordat pentru al 8-lea an consecutiv absolvenților de Design Vestimentar, de către Perwoll, pentru originalitate în combinarea țesăturilor, design și culori. De asemenea, Luciana Constantinescu (absolventă studii Licență) a câștigat Premiul Syoss pentru cea mai inovatoare colecție, o distincție care oferă recunoașterea creativității în conceptul propus și care are potențialul de a anunța noi trenduri de stil.

Despre câștigători
Câștigătorii Perwoll și Syoss au abordat pentru colecțiile prezentate în cadrul Galei teme inspirate de cultura japoneză, respectiv naturalețea organică și geometrizarea.

Mai exact, Denisa Păduraru, una dintre câștigătoarele Premiului Perwoll, a abordat tema „PERFECTLY/IMPERFECT”, colecție în care punctele de plecare sunt estetica japoneză, bazată pe cele trei principii estetice: „Wabi Sabi”, „Fukinsei” și „Cercul Enso” și moda contemporană japoneză, cultura și tradițiile orientale. Organic, efemer, zen, autentic, asta și-a propus Denisa să prezinte în colecția „PERFECTLY/IMPERFECT”.

Solyom Karola, câștigătoare a premiului Perwoll, a ales tema „MINIMAL SHAPES”, colecție inspirată de elemente organice și de diferite prelucrări ale lemnului. Stilul minimalist al anilor ’60 cu forme simple, curate, elegante, asimetrice trasează o paralelă între eleganţa feminină şi moliciunea naturii.

Premiul Syoss a mers către Luciana Constantinescu și a ei colecție „VELVET CUBE”, o reamintire a meditației lui Antoni Gaudi: „Linia dreaptă aparține omului, cea curbă lui Dumnezeu”. Minimalism, geometrizare, catifea, feminitate, sofisticat, ironie, cu asta a surprins Luciana în colecția „Velvet Cube”.

În cadrul Galei Absolvenţilor de la Universitatea De Artă şi Design Cluj-Napoca, pe catwalk-ul Sălii Polivalente, au fost prezentate 27 de colecţii vestimentare, dintre care 19 lucrări de licenţă şi 8 lucrări de master, selectate după criterii riguroase din rândul absolvenților.

„Ca în fiecare an, Gala UAD Cluj, unul dintre cele mai așteptate evenimente de modă de la noi, a reușit să prezinte colecții inovatoare axate pe problematici sociale și de lifestyle contemporan. Am stabilit câștigătorii premiilor Perwoll și Syoss după evaluarea colecțiilor pe criterii legate de concept, stil personal, cromatică și elemente speciale de construcție și design, atât a colecției cât și a fiecărei ținute în parte. Siluetele prezentate au explorat zona experimentală, cu intervenții extrem de personale și forme avangardiste. Pe lângă cele 3 colecții câștigătoare, am remarcat în mod deosebit colecția Corinei Cigodaru, foarte bine structurată pe studiul volumetriilor și cu un styling coerent, dar și colecția de master a Biancăi Negrea, o colecție într-o cromatică neutră, cu proporții perfect sincronizate”, a declarat Adelina Ivan, designer vestimentar și membră în juriul Premiilor Perwoll și Syoss.

Perwoll, detergentul lichid special pentru culori intense, ca noi, este partenerul Galei Universității de Artă și Design încă din 2010. De asemenea, premiul Syoss pentru cea mai inovatoare colecție, a fost acordat în acest an pentru a patra oară consecutiv în cadrul Galei UAD pentru susținerea talentelor creative ale tinerilor designeri români aflați la început de drum.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response