Securitate

Internetul este o sursa de conflict in familie

Kaspersky Family Tension

Modul in care ne traim viata digitala atunci cand ne aflam acasa are un mare impact asupra relatiilor cu membrii familiei, potrivit unei noi cercetari Kaspersky Lab si iconKids & Youth.Avand in vedere ca tendinta este sa petrecem tot mai mult timp in mediul online, o cincime dintre parinti si copii declara ca Internetul si dispozitivele conectate pot fi o sursa de tensiune in familie.

Cercetarea, care a avut in vedere peste 3.700 de familii din sapte tari, ne ofera informatii despre modul in care lumea digitala schimba dinamica familiei traditionale. Daca, in trecut, parintii erau prima varianta la care apelau copiii in cautare de raspunsuri sau sfaturi, unul din patru parinti (23%) respondenti spune ca acum copiii prefera sa intre online decat sa i se adreseze.

Studiul a aratat, de asemenea, ca aproape jumatate (42%) dintre parinti nu sunt in lista de prieteni a copiilor lor, pe retelele de socializare, iar – pentru unul din cinci parinti (18%) – motivul este jena pe care copiii ar simti-o. Pe scurt, o cincime dintre parinti (21%) si copii (22%) spun ca Internetul poate cauza tensiuni in familie. Ingrijorator, unul din trei parinti (31%) crede ca Internetul il izoleaza de copiii sai.

Conflictul ar putea fi exacerbat de faptul ca dispozitivele folosite pentru a intra online sunt adesea comune. Doua treimi dintre familiile participante la studiu au spus ca folosesc in comun un computer. Prin urmare, 31% dintre parinti se plang ca al lor copil a stricat ceva la dispozitivul conectat sau l-a infectat cu un virus in timp ce era online (30%), iar un sfert (24%) au fost nevoiti sa plateasca ceva ce a comandat sau descarcat copilul. Similar, 13% dintre copii isi acuza parintii ca au stricat un aparat, iar 16% se plang ca parintii lor le-au sters, din greseala, informatii de-ale lor.

Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab, a spus: “Este normal ca utilizarea – mai ales in mod gresit – in comun a dispozitivelor conectate la Internet sa devina un motiv de conflict in familie. Insa faptul ca petrecem tot mai mult timp online schimba relatiile intre membrii familiei. Este important ca familiile sa mentina un dialog permanent despre cum sa detecteze si sa reactioneze in caz de potentiale pericole, iar parintii si copiii sa agreeze regulile de baza despre cea mai buna modalitate de navigare in lumea digitala.

De asemenea, este important sa ia in serios protectia. Noi recomandam instalarea unei solutii integrate de Internet security pentru acasa, pe toate dispozitivele. Acestea ar trebui dublate de programe de control parental, care pot bloca accesul la site-uri sau aplicatii nepotrivite si evita situatii de genul celor in care informatii delicate sunt facute publice sau sterse.”

Janice Richardson, Senior Advisor la European Schoolnet, adauga: “Chiar daca Internetul devine o sursa de conflict in unele familii, un studiu recent , realizat de Centrul de cercetare al Comisiei Europene, subliniaza o tendinta in crestere, aceea ca fratii si familia in formula extinsa sa preia un rol mult mai important in activitatile online ale copiilor.

Deloc surprinzator, copiii recurg, instinctiv, la persoana care li se pare capabila sa rezolve probleme tehnice, sa le dea sfaturi si raspunsuri obiective la intrebari delicate. Acest lucru subliniaza cat este de important ca parintii sa isi dezvolte competente in domeniul tehnologiei si sa construiasca relatii de incredere cu copiii lor, dar si sa stabileasca reguli elementare de folosire a Internetului si a dispozitivelor, pentru a evita conflictele. In acelasi timp, si dezvoltatorii de programe si de retele de socializare ar trebui sa creeze instrumente mai “prietenoase” cu familia.”