Lifestyle,  Securitate

Dating online? Profiluri false si escroci cibernetici…

In ciuda faptului ca aproximativ una din trei persoane folosesc servicii si aplicatii online de dating, nu toata lumea se bucura de experiente pozitive. Ultima cercetare realizata de Kaspersky Lab arata ca oamenii care sunt in cautarea jumatatii in mediul online ar putea fi dezamagiti. Multi au intalnit informatii si fotografii false, link-uri cu malware, escroci care incercau sa obtina informatii de la ei sau persoane care minteau in legatura cu asteptarile lor de la o relatie.

Cercetarea a aratat faptul ca cei care sunt in cautarea sufletului pereche pe platforme de dating online precum Tinder, Bumble, OK Cupid, Badoo si altele sunt in minoritate, doar 11% dintre ei folosind platformele de online dating ca sa isi gaseasca un partener de casatorie. De cealalta parte, aproape jumatate (48%) dintre utilizatorii platformelor de dating online o fac pentru amuzament, iar 13% dintre ei sunt, pur si simplu, in cautare de sex.

Lumea dating-ului online este, de asemenea, plina de informatii false – un aspect care ar putea sa creeze si mai multe probleme celor care sunt in cautarea iubirii. Peste jumatate dintre respondenti (57%) au recunoscut ca au mintit atunci cand foloseau platformele de dating online pentru a parea ca arata mai bine in viata reala sau chiar pentru a incerca sa isi demaste partenerii infideli.

Raspandirea datelor false este o nemultumire majora pentru persoanele care utilizeaza serviciile de dating online, una din cinci persoane (19%) spunand ca a renuntat la dating online din cauza pozelor false, iar una din zece renunta din cauza asteptarilor false (12%) si a informatiilor lipsite de onestitate privind implicarea intr-o alta relatie (11%). Interesant – si ironic – este faptul ca descoperirea unor informatii false este un motiv si mai mare de nemultumire pentru escroci decat pentru utilizatorii onesti.

Dezamagiti de informatiile false, oamenii din intreaga lume au renuntat sa foloseasca serviciile de dating online si din cauza amenintarilor la adresa securitatii. Unul din zece utilizatori spune ca a avut de-a face cu infractori care au incercat sa obtina informatii personale sau financiare sau i-au fost trimise link-uri periculoase sau malware care infecteaza dispozitivele. Atunci cand vine vorba despre confruntarea cu astfel de amenintari, este mai probabil ca celor lipsiti de onestitate in mediul online sa le fie compromisa securitatea online – de exemplu, 16% dintre cei care furnizeaza informatii false au avut dispozitivele infectate cu malware, spyware sau ransomware prin intermediul unei platforme de dating online, comparativ cu doar 5% dintre cei care nu furnizeaza informatii false.

”Dating-ul online este o modalitate nemaipomenita de a cunoaste oameni, in lumea noastra ocupata si conectata si este usor de inteles de ce o persoana din trei apeleaza la ea”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Dar nu este intotdeauna simplu, cei care isi cauta jumatatea in mediul online intalnind foarte multe informatii false, escroci sau persoane cu intentii ascunse. Numarul mare al celor care mint, de exemplu incercand sa para ca arata mai bine decat in realitate, evidentiaza modul in care utilizatorii folosesc serviciile digitale pentru a filtra si pentru ”a impacheta” informatiile online intr-un mod care nu este posibil in lumea reala.

Ca in cazul oricarei tendinte online populare, din pacate, sunt persoane care vor sa foloseasca dating-ul online cu rele intentii.

Noi nu sfatuim utilizatorii sa evite total dating-ul online, ci, pur si simplu, ii indemnam sa ia in calcul securitatea la fiecare pas. O constienizare sporita, impreuna cu o solutie de securitate flexibila, care poate raspunde la diferite situatii si contribui la protejarea de amenintari a fiecarui dispozitiv impotriva amenintarilor asociate dating-ului online, este cel mai bun mod de a incepe.”

Pentru a ajuta utilizatorii sa se protejeze impotriva infractorilor si a persoanelor rau intentionate atunci cand sunt prezenti pe site-uri de dating online, Kaspersky Lab ofera o gama de solutii de securitate bazate pe informatii complexe despre amenintari si expertiza in securitate. Kaspersky Free ofera protectie malware de baza fara nici un cost, iar pentru cei care au nevoie de o protectie extinsa, noul Kaspersky Security Cloud ofera o solutie flexibila, care se adapteaza automat pentru a oferi utilizatorului protectia adecvata la momentul potrivit, in functie de activitatile sale online.