Stiri

Alegerea smartphone-ului ideal in functie de sistemul de operare

Inca din 2007 de la lansarea primului iPhone piata smartphone-lor a luat un avant extraordinar, producatorii venind cu tot felul de terminale care mai de care aratoase si mai  puternice decat un computer de acum cativa ani. Cand alegi un smartphone vei primi automat si un sistem de operare care va rula pe telefon, fiind lucrul cel mai important pentru ca sistemul de operare este managerul telefonului, iar in functie de OS  veti beneficia si de performantele terminalului. Sistemele de operare cele mai intalnite acum sunt: Android, iOS, Windows Phone, Symbian si BlackBerry OS.  Toti stim ca fiecare sistem de operare are plusuri/minusuri si de aceea mai jos va prezentam cateva detalii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un smartphone.

ANDROID

Android este sistemul de operare cel mai raspandit la ora actuala, fiind intalnit la foarte multe terminale de la foarte multi producatori si iti ofera foarte multe posibilitati datorita numarului mare de aplicatii disponibile in Android Market. Sistemul fiind dezvoltat de Google inseamna ca are o buna sincronizare cu serviciile Google un detaliu catutat de foarte multi clienti. Un alt detaliu demn de mentionat este acela ca exista terminale cu Android pentru toate gusturile, dar mai ales pentru toate buzunarele. Din aceasta categorie, va recomandam daca aveti un buget redus, telefonul LG Optimus Black P970, iar daca banii nu reprezinta o problema, categoric Samsung Galaxy S III, iar pentru fani genului Samsung Galaxy Note II.

iOS

Este cel mai usor de folosit sistem de operare diponibil la aceasta ora si ruleaza doar pe iPhone, fiind cel mai cunoscut terminal al americanilor din Cupertino. In magazinul App Store veti gasi sute de mii de aplicatii care te vor ajuta sa-ti personalizezi smartphone-ul asa cum iti doresti. Cred ca nu exista vreun dubiu daca va recomandam iPhone 5, desi acum pretul este cam piperat, fiind proaspat lansat, dar puteti incerca si versiunea anterioara iPhone 4S fiind mai accesibila acum.

ANDROID vs iOS

Cele doua sisteme de operare sunt cele mai populare sisteme de operare pentru telefoane si tablete.  Android fiind o solutie open source a permis unui numar foarte mare de producatori de terminale sa poata rula acest sistem de operare pe o diversitate de solutii hardware.  In momentul de fata Android a devenit o alternativa solida pentru iOS, iar multi dezvoltatori sunt incantati de noua piata de desfacere si flexibilitatea sistemului de operare Android.

WINDOWS PHONE

Daca te numeri printre cei care folosesc mult functiile Office ale telefonului, acest sistem de operare este ideal pentru ca vine cu Office Mobile ce contine modulele Word, Excel si Powerpoint. Office Mobile iti va permite sa vizualizezi si editezi direct de pe telefon documente. Noul sistem de operare de la Microsoft Windows 8 promite o interfata noua si intuitiva intrucat concentreaza continutul in zone principale (poze, contacte, jocuri, muzica& video etc.) ceea ce confera o mai mare usurinta in utilizare. Totodata smartphone-urile cu Windows Phone 8 integreaza aplicatii precum Facebook, Skype, Windows Live sau Windows Marketplace.  Fiind un sistem de operare foarte nou suntem curiosi sa vedem si preturile pentru terminalele Samsung Ativ S sau Nokia Lumia 920 care vor fi disponibile in Europa din aceasta luna, fara a putea preciza si o data pentru Romania. Nici terminalele celor de la  HTC cu Windows Phone 8 nu au fost uitate, HTC 8X si HTC 8S care vor fi disponibile in Europa incepand din 20 noiembrie.

SYMBIAN

De departe cel mai bun telefon cu symbian este celebrul Nokia, dar mai sunt si alte telefoane de la alti producatori cu Symbian, cum ar fi Samsung, Panasonic, Siemens, etc. Ultima versiune este Symbian Belle si ofera o mai buna functionalitate, fiind intalnit pe Nokia N8, Nokia 700, Nokia 603 etc. Telefoanele cu Symbian sunt recunoscute pentru capacitatile multimedia peste medie, unele fiind capabile sa inregistreze video HD. Totodata terminalele cu Symbian ofera navigatie GPS gratuita cu Ovi Maps, iar in magazinul oficial (Ovi Store) veti gasi cateva mii de aplicatii utile pentru telefonul voastre. Recomandarile noastre sunt: Nokia N8, Nokia 700 sau Nokia 603.

BLACKBERRY OS

Cel mai important aspect la acest sistem de operare este serviciul de e-mail securizat si posibilitatea de a folosi mesageria instanta gratuit intre telefoanele BlackBerry. Aceste servicii il face sa fie in topul celor mai vandute terminale pentru segmentul busniess. Totusi pe langa aceste servicii, terminalele BlackBerry cu OS 7 ofera si multe functii multimedia. Un terminal BlackBerry pe care il recomandam este BlackBerry 9900/9930 Bold Touch.