panasonic ips alpha
Noutati

Panasonic prezinta cel mai mic si mai subtire panou IPS Alpha LCD cu diagonala de 20 inci

panasonic ips alpha

Panasonic Corporation, lider in tehnologii HD, a proiectat un nou panou IPS Alpha LCD cu diagonala de 20-inch 4K2K (rezolutie 3.840 x 2.160, aprox. 8,29 milioane pixeli), cel mai mic *1 ecran cu rezolutie 4K2K din lume.

Noul ecran are cea mai mare densitate de pixeli la o rata de 216 pixeli pe inch (ppi) si o grosime de numai 3,5 mm, fiind astfel si cel mai subtire astfel de ecran din lume*1. Un panou prototip va fi prezentat la CES 2012, targul de produse electronice de consum ce va avea loc la Las Vegas, in perioada 10 – 13 ianuarie 2012.

Panourile IPS Alpha sunt potrivite pentru a fi utilizate la productia de ecrane ultra HD datorita structurii simple de dispunere a pixelilor*2 – o caracteristica a panourilor IPS *3- dar si ratei bune de contrast, reproducerea excelenta a culorilor si cea mai inalta rata din industrie de transmisie a luminii implementata de Panasonic in tehnologia sa unica IPS-Pro *4.

Panoul 4K2K IPS Alpha LCD are la baza doua tehnologii noi – “Pixel structure with ultra-high aperture ration structure” si “New liquid-crystal molecular orientation process technology”. Cele doua tehnologii Panasonic permit privitorilor sa se bucure din orice unghi de imagini ultra-HD, cu contururi fine si texturi foarte clare si foarte apropiate de cele naturale.

Evolutia acestor tehnologii a permis aparitia pe piata a unor ecrane flat-panoul ultra-high definition, 3D si cu o varietate mare de dimensiuni. In domeniul ecranelor plate, Panasonic a produs multe tehnologii de varf. In privinta panourilor high-definition, compania a prezentat in premiera mondiala un ecran cu plasma de 150-inch si rezolutie 4K2K (4.096 x 2.160, aprox. 8,84 milioane de pixeli) *5 la CES 2008, urmand apoi prezentarea unui PDP de 103-inch 4K2K (3.840 x 2.160 pixeli) *6 in 2009.

In 2010, Panasonic a proiectat un PDP de 58-inch 4K2K (3.840 x 2.160 pixeli) *7 in colaborare cu NHK Science and Technology Research Laboratories. In prezent, compania a reusit sa produca un panou 4K2K de dimensiuni si mai mici prin utilizarea tehnologiilor de procesare a semnalului ultra-high definition pe care le-a dezvoltat in decursul timpului pentru ecranele PDP si prin maximizarea avantajelor si potentialului panourilor IPS Alpha.

Panasonic continua sa lucreze la gasirea unor noi posibilitati de introducere a inovatiilor tehnologice in productia de ecrane flat-panou.

Detaliile noilor tehnologii utilizate la obtinerea noului panou IPS Alpha:
(1) Structura de pixeli cu rata foarte mare de deschidere
Panasonic a proiectat o noua structura a pixelilor care reduce semnificativ efectele prezentei campului electric generat de cresterea densitatii de pixeli si imbunatateste rata de transmisie a luminii in interiorul panoului IPS Alpha, care este deja cea mai performanta din industrie, fiind de aproximativ doua ori mai mare decat in cazul structurilor conventionale*8.

(2) O noua tehnologie moleculara de orientare a cristalelor lichide
A fost imbunatatita performanta obtinuta prin orientarea cristalelor lichide din interiorul panoului intr-un plan parelel cu substratul TFT (Thin Film Transistor).

Principalele caracteristici ale noului panoul IPS Alpha:

1) Cea mai mica dimensiune si inalta definitie*1 din lume
Datorita nou proiectatei structuri a pixelilor cu rata mare de deschidere, efectele campului electric au fost reduse semnificativ. Prin urmare, rezoluția ultraHD de 4K2K (3.840 x 2.160: 8,29 milioane de pixeli) este de aproximativ 4 ori mai mare decat in cazul ecranelor full HD (1.920 x 1.080: 2,07 milioane de pixeli), fiind cea mai mare obtinuta vreodata la un ecran de 20-inch, mentinandu-se totodata rata mare de contrast si capacitatea de reproducere a unei varietati mari de culori, caracteristice unui panoul IPS Alpha. Rezolutia de 216 ppi – cea mai mare din lume *1 pentru un ecran 4K2K si foarte greu de distins cu ochiul liber – reda detalii de o extraordinara precizie pe fiecare imagine.

2) Cel mai subtire din lume *1 si eficient energetic
Datorita noilor tehnologii de structura a pixelilor, indicele de transmisie a luminii la panoul IPS Alpha este de doua ori mai mare decat la structurile traditionale*8. Din moment ce noua structura a pixelilor permite utilizarea eficienta a iluminarii din spate, grosimea panoului a fost redusa la 3,5 mm, cea mai mica dimensiune la un panou 4K2K. Mai mult, comparativ cu un panou full HD LCD de aceeasi dimensiune, noul panou ultra-high definition 4K2K produce de 4 ori volumul de informații utilizand aceeasi cantitate de energie.

3) Unghi larg de vizionare din orice directie
Un panou IPS Alpha obisnuit are un unghi de vizionare de 178 atat pe orizontala cat si pe verticala. Datorita noilor tehnologii de orientare a cristalelor lichide, unghiul de vizionare pe diagonala a fost imbunatatit considerabil. Noul panou IPS Alpha va permite utilizatorilor sa se bucure de imagini video de inalta calitate, cu o excelenta reproducere a culorilor, din orice unghi.

Specificatii:

Diagonala 20,4 inch
Numar de pixeli 8,29 milioane (3.840 x 2.160)
Grosime 3,5 mm
Stralucire 450 cd/m2
Reproducerea culorilor 70%

Note:

*1: Display 4K2K display*2 la data de 10 ianuarie 2012, potrivit studiilor Panasonic.
*2: Din moment ce divizarea pixelilor nu este necesara pentru imbunatatirea unghiului de vizionare, rata de deschidere a pixelilor este ridicata.
*3: IPS LCD este o abreviere pentru sistemul TFT LCD In-Plane-Switching (camp electric lateral) si este un mod LCD cu o calitate inalta a imaginii ce permite vizionarea unor imagini superbe din orice unghi.
*4: Tehnologia IPS LCD ce utilizeaza un design unic pentru rate inalte de transmisie a luminii cu ajutorul electrozilor transparenți etc.
*5: A inceput preluarea de comenzi pentru ecrane cu plasma 3D de 152-inch 4K2K in iulie 2010.
*6: Expus la Open House 2009 (21-24 mai 2009) gazduita de NHK (Japan Broadcasting Corporation)
*7: Expus la Open House 2010 (27-30 mai 2010)
*8: In comparatie cu panourile Panasonic full-HD LCD comercializate in anul fiscal actual.