Tesla
Stiri

Acceleratoarele grafice NVIDIA Tesla sunt utilizate in cel mai eficient energetic supercomputer din lume

Tesla

NVIDIA a anuntat astazi ca doua dintre cele mai eficiente energetic supercomputere din lume se bazeaza pe acceleratoarele grafice NVIDIA Tesla, conform celor mai recente rezultate ale Green500.

Sistemul castigator este ”Eurora”, din cadrul CINECA, un important centru de supercomputing din Italia, situat in Casalecchio di Reno. Echipat cu acceleratoare grafice bazate pe arhitectura NVIDIA Kepler – cele mai puternice pana in prezent – Eurora ofera 3,210 MFlopi pe watt, ceea duce la o crestere a eficientei energetice de 2,6 ori fata de cel mai bun sistem ce utilizeaza exclusiv procesoare Intel (in cazul Météo France).

De asemenea, depaseste cu mult sistemul ”Beacon”, bazat pe acceleratorul Intel Xeon Phi, aflat in cadrul National Institute for Computational Sciences, Universitatea din Tennessee.

EuroraSystemCineca

Pe locul doi al listei Green500 din luna iunie 2013 se situeaza supercomputerul ”Aurora Tigon”, utilizat de compania Selex ES din Chieti, Italia.

Aceste doua sisteme de top sunt alcatuite din servere avansate Eurotech de inalta performanta numite “Aurora”, ce sunt echipate cu acceleratoare grafice NVIDIA Tesla K20.

Mai mult, echipamentele bazate pe acceleratoarele de procesare vizuala NVIDIA Kepler din top 100 a listei Green500 sunt in medie cu 50% mai eficiente energetic fata de cele mai recente sisteme bazate pe Intel Xeon Phi.

In urma competitiei ISC 2013 Student Cluster Challenge desfasurata saptamana trecuta, in care sistemele dotate cu acceleratoarele grafice NVIDIA si-au asigurat primele patru locuri din concurs pentru supercomputing eficient energetic, procesoarele grafice NVIDIA au demonstrat inca odata motivul pentru care sunt solutiile preferate de accelerare grafica ale producatorilor, designerilor de sistem si ale cercetatorilor de calcul.

“Performanta pura nu mai este unitatea de masura exclusiva a valorii si impactului supercomputerelor”, declara Sumit Gupta, Manager General al departamentului Tesla Accelerated Computing, NVIDIA. “Toate sistemele viitoare vor fi nevoite sa livreze performanta sporita cu un consum de energie scazut. Iar acceleratoarele de procesare vizuala plasate pe primele doua locuri in cea mai recenta lista Green500 demonstreaza abilitatea acestora de a oferi niveluri de eficienta energetica fara cusur in contextul performantei de top a supercomputerelor de generatie urmatoare.”

Prin existenta a mii de core-uri eficiente energetic ce opereaza in paralel, acceleratoarele grafice obtin o performanta considerabil mai mare din punct de vedere al consumului fata de procesoarele standard. Aceste core-uri de procesare grafica sunt optimizate in functionare pentru a rula portiuni de aplicatii ce necesita o putere sporita de calcul, in timp ce procesoarele in serie devin ineficiente in aceeasi situatie.

Publicata bianual, lista Green500 evalueaza cele mai eficiente energetic 500 de supercomputere in functie de performanta obtinuta raportata la energia consumata. Pentru mai multe informatii referitoare la editia din iunie 2013 a listei Green500, vizitati: http://green500.org/.

Despre procesoarele grafice NVIDIA Tesla
Procesoarele grafice NVIDIA Tesla sunt acceleratoare paralele bazate pe arhitectura de procesare paralela CUDA.
GPU-urile Tesla sunt special realizate astfel incat sa inregistreze un consum scazut de energie, sa livreze o putere de calcul de inalta performanta in sfera supercalculatoarelor, furnizand o acceleratie sporita pentru o gama larga de aplicatii stiintifice si comerciale in comparatie cu folosirea unilaterala a unui procesor.