Ericsson a anuntat castigatorii competitiei internationale Ericsson Application Awards, iar, la sectiunea companii, echipa Adonis Soft din Romania a castigat locul al treilea si un premiu de 5000 de euro. La competitia de anul acesta au participat 192 de echipe din 52 tari din toata lumea.
Tema celei de-a patra editii a competitiei a fost „Apps for City Life” (Aplicatii pentru viata urbana), iar concurentii au trebuit sa dezvolte aplicatii mobile menite sa ajute societatea urbana. Anul acesta, competitia a avut doua sectiuni: una pentru studenti si o sectiune pentru companiile mici si medii cu mai putin de 100 de angajati. Echipa Romaniei a reusit sa obtina locul al treilea cu ajutorul aplicatiei Urban Hero, la sectiunea companii. Aceasta este un proiect de reponsabilizare urbana pentru dispozitive mobile care permite raportarea unor probleme generale cu care se confrunta un oras, de la gropi in asfalt, cabluri cazute, pana la gunoi depozitat in locuri nepotrivite etc.
Urban Hero este o aplicatie pentru Android, care foloseste crowdsourcing pentru a aduna si organiza problemele existente dintr-un oras. Raportarea acestora se face usor, folosind orice smartphone dotat cu o camera foto, iar localizarea problemelor se face automat cu ajutorul GPS-ului. Scopul este acela de a atrage atentia autoritatilor competente, de a reduce timpul de rezolvare a acestor probleme si de a dezvolta spiritul civic al cetatenilor unui oras. In plus, Urban Hero permite distribuirea rapoartelor in social media (Facebook si Twitter) si include un sistem de user ranking. Aplicatia este utila si pentru ONG-urile sociale sau de mediu, care isi pot dezvolta campanii de responsabilizare cu ajutorul acesteia.
La sectiunea companii, primele locuri au fost ocupate de doua echipe din Marea Britanie, TboxApps cu aplicatia Predictable – care ajuta persoanele cu handicap motor sau de vorbire sa comunice, respectiv AddedValueApplications cu aplicatia Map4Map – ce permite localizarea altor dispozitive mobile si poate fi folosita pentru bolnavii cu Alzheimer sau pentru copiii care se ratacesc. Castigatorii locului al doilea au primit un premiu de 10.000 de euro, iar cei de pe locul intai, un premiu de 25.000 de euro.
Jurizarea a inceput in martie, cand 1000 de utilizatori din 8 mari orase ale lumii au evaluat aplicatiile si au ales primele trei echipe. Apoi, un juriu de 7 specialisti in domeniu a acordat premiul celei mai bune aplicatii.