Noutati

Panasonic vrea sa revolutioneze comunicatiile wireless pe 60GHz

Panasonic Corporation a dezvoltat o tehnologie de comunicaţii wireless multi-gigabit pe 60 GHz, optimizata pentru dispozitivele mobile, compatibila cu specificaţiile WiGig si/sau IEEE802.11ad. Aceasta tehnologie consta într-un modul de transmisie-recepţie (transceiver) pe 60 GHz şi un procesor baseband, integrate individual în cipurile CMOS, prin tehnologii optimizate pentru utilizarea în dispozitivele mobile.

Tehnologia permite comunicarea wireless multi-gigabit cu o viteza de 20 de ori mai mare decat retelele wireless existente de tip LAN ce folosesc frecvenţa de banda de 60 GHz. Cu o viteza de pana la 20 de ori mai mare decat la reţelele tradiţionale LAN, această tehnologie asigura transferul unui film HD de 30 de minute, comprimat, in aproximativ 10 secunde. Viteza, coroborata cu un consum de sub 1W obtinut prin optimizarea modului de transmisie-receptie si a circuitelor periferice, face aceasta tehnologie viabila şi pentru telefoanele mobile tip smartphone.

 

Noua tehnologie Panasonic permite comunicarea wireless multi-gigabit cu o viteza de 20 de ori mai mare decat retelele wireless existente

Osaka, Japonia (2 iunie 2011) – Panasonic Corporation a dezvoltat o tehnologie de comunicatii wireless multi-gigabit pe 60 GHz, optimizata pentru dispozitivele mobile, compatibila cu specificatiile WiGig1 si/sau IEEE802.11ad2.

Aceasta tehnologie consta într-un modul de transmisie-receptie (transceiver) pe 60 GHz si un procesor baseband, integrate individual în cipurile CMOS, prin tehnologii optimizate pentru utilizarea în dispozitivele mobile.

Tehnologia permite comunicarea wireless multi-gigabit cu o viteza de 20 de ori mai mare decat retelele wireless existente de tip LAN ce folosesc frecventa de banda de 60 GHz. Optimizarea acestor parti componente ale cipurilor va face posibila, pe viitor, desfasurarea de comunicatii wireless multi-gigabit cu un consum de energie de sub 1W.

Pana în prezent, numai benzile de 2,4GHz si 5GHz au fost utilizate la comunicatii wireless de mare viteza pentru dispozitive mobile, în timp ce comunicatiile de foarte mare viteza pe 60GHz au fost folosite doar în echipamente statice precum televizoarele, dar nu si în cele mobile din cauza consumului mare de energie cu care este asociata folosirea unei benzi cu frecventa mai mare.

Cu o viteza de pâna la 20 de ori mai mare decât la retelele traditionale LAN, aceasta tehnologie asigura transferul unui film HD de 30 de minute, comprimat, în aproximativ 10 secunde.

Viteza, coroborata cu un consum de sub 1W obtinut prin optimizarea modului de transmisie-receptie si a circuitelor periferice, face aceasta tehnologie viabila si pentru telefoanele mobile tip smartphone. Crearea unei astfel de tehnologii este un pas înainte foarte important în încurajarea utilizarii si generarii de continut HD cu telefoanele sau alte dispozitive mobile.

Tehnologia creata de Panasonic are urmatoarele caracteristici:

  1. Cel mai jos nivel de zgomot generat (-95dBc/Hz la o frecventa offset de 1 MHz) ceea ce permite obtinerea unor performante foarte bune în comunicatiile wireless. Modulul de transmisie-receptie integrat într-un cip CMOS permite miniaturizarea tehnologiei pentru a fi utilizata la scara larga în echipamentele mobile.
  2. Codul FEC (forward error connection) este indispensabil pentru mentinerea stabilitatii în comunicatiile wireless de mare viteza. În aceasta tehnologie, dimensiunile circuitelor din blocul de decodare sunt cu 30% mai reduse decât în arhitecturile traditionale Panasonic, ceea ce contribuie semnificativ la reducerea consumului de energie.
  3. Procesorul respecta specificatiile WiGig care va fi deveni un standard în industria comunicatiilor wireless multi-gigabit, pe distante scurte.  Astfel, se va asigura o interoperabilitate stabila între diverse echipamente.

Tehnologia include urmatoarele componente Panasonic:

  1. O tehnologie unica pentru controlul voltajului, care face ca fluctuatiile aleatorii sa fie acoperite când se trece peste frecventa de 9GHz, ceruta de catre specificatiile WiGig.
  2. O tehnologie FEC cu circuite de decodare ce permite utilizarea unitatilor comune functionale pentru corectarea diverselor coduri de eroare specificate în documentatia WiGig si care, prin reducerea complexitatii circuitelor si a frecvemtei de operare contribuie semnificativ la obtinerea unui consum redus de energie.

Cu aceasta noua tehnologie, Panasonic ajunge sa detina 16 patente înregistrate în Japonia si 16 patente înregistrate în afara tarii, inclusiv aplicarile pentru obtinerea lor. Noua tehnologie va fi prezentata la ICC 2011 (International Conference of Communications 2011) ce va avea loc la Kyoto International Conference Hall, în Japonia, în perioada 5-9 iunie a.c. Dezvoltarea noii tehnologii a fost partial sustinuta prin „Proiectul de cercetare-dezvoltare pentru expansiunea resurselor de spectru radio” a Ministerului Afacerilor Interne si al Comunicatiilor din Japonia.

*pe baza informatiilor detinute de Panasonic la data de 2 iunie 2011

1 Wireless Gigabit Alliance a fost initiata de catre liderii industriei echipamentelor electronice de consum, computere personale, semiconductori si dispozitive mobile, din nevoia de a raspunde nevoii pentru conectivitate wireless mai rapida între computere, echipamentele de comunicatii si produsele electronice de divertisment. Panasonic  este membru in board-ul Aliantei WiGig.

2 IEEE802.11 este un grup de lucru care realizeaza un set de standarde pentru Wireless Local Area Network. Grupul IEEE802.11ad a pus la punct o serie de specificatii-proiect pentru urmatoarea generatie de comunicatii de mare viteza de peste 1Gbps pe banda de 60GHz.