5G
Stiri

Orange, Samsung Electronics si Cisco testeaza prima retea multi-vendor 5G din Europa

5G

Orange, Samsung Electronics si Cisco au anuntat  un parteneriat ce presupune testarea tehnologiei 5G. Aceasta va incepe in a doua jumatate a anului 2018, in mai multe zone urbane din Romania.Astfel, Orange devine primul operator care efectueaza un test privind accesul clientilor la reteaua wireless 5G multi-vendor (FWA), in Europa.

Perioada de testare

Procesul de testare va fi configurat in Romania sub forma multi-vendor, pe o perioada de o luna. Cele trei companii vor demonstra modul in care tehnologia 5G vine in completarea retelelor de fibra optica existente, furnizand servicii de banda larga de inalta calitate si de mare viteza.

Solutia multi-vendor

Samsung si Cisco vor colabora pentru a furniza o solutie end-to-end catre Orange, prin care vor oferi utilizatorilor, in perioda de testare, servicii in banda de mare viteza (de ordinul Gb). Samsung va furniza utilizatorilor finali echipamente 5G (echipament indoor si outdoor, instalat la sediul sau domiciliul clientului – CPE – customer premises equipment), unitati de acces radio 5G (RAN), compuse dintr-o statie de baza radio compacta si elemente RAN virtual, precum si servicii de setare a frecventelor radio 5G. Cisco va furniza platforma Cisco Ultra Gateway, facilitand conectarea pachetelor de date pe tehnologia 5G, dezvoltate pe infrastructura Cisco NFV. Routerul de acces mobil va oferi functiile Control si User Plan Separation (CUPS) pentru performante sporite si flexibilitate.
Incepand cu anul 2017, Samsung si Cisco au efectuat o serie de teste de interoperabilitate a furnizorilor de retea, care au indicat o integrare perfecta intre reteaua de baza, reteaua de radio si CPE.

„Ne-am unit fortele impreuna cu Samsung si Cisco pentru dezvoltarea si extinderea tehnologiei, ce va fi implementata incepand cu anul 2020. Procesul de testare va demonstra modul in care retelele wireless cu acces fix (FWA), solutiile dedicate virtualizarii functiilor de retea (NFV) si interoperabilitatea multi-vendor vor crea noi oportunitati. Astfel, acesta ne va oferi flexibilitatea pentru a construi urmatoarea generatie de retea drept una capabila sa ofere multiple servicii”, a declarat Arnaud Vamparys, Vicepresedinte Executiv, Radio Networks si Microwaves, Orange.

„Suntem onorati sa colaboram cu Orange si Cisco in cadrul acestui test pentru a veni in intampinarea nevoilor pietei si pentru a oferi utilizatorilor experiente imbunatatite. Tehnologia 5G FWA este o alternativa rapida si eficienta din punct de vedere al costurilor care poate oferi conexiuni rapide cat mai multor utilizatori din Europa, mai ales in zonele in care retelele de fibra optica nu sunt implementate”, a declarat GY Seo, Vicepresedinte si director al echipei Global Sales & Marketing, Networks Business, Samsung Electronics.

„Colaborarea intre companiile din industrie si interoperabilitatea multi-vendor sunt esentiale pentru succesul tehnologiei 5G. Reteaua 5G ofera o noua perspectiva asupra pietei, comunicarea in banda larga devenind o prioritate de top pentru toti furnizorii de servicii. Parteneriatul nostru cu Samsung si Orange evidentiaza modul in care noile modele de scalare si solutiile inovatoare de virtualizare pot contribui impreuna pentru a forma o societate conectata in permanenta”, a declarat Yvette Kanouff, Vicepresedinte Senior si General Manager, Service Provider Business, Cisco.