permissions
Securitate

Poti sa iti pui viata in pericol cand instalezi o noua aplicatie

permissions

Kaspersky Lab a descoperit ca utilizatorii instaleaza aplicatii pe dispozitivele lor, fara sa fie constienti de potentialele consecinte. Un impresionant procent de 63% dintre acestia omit sa citeasca atent termenii si conditiile pentru care isi dau acceptul inainte de a instala o aplicatie noua pe telefon, iar un utilizator din cinci (20%) nu citeste niciodata mesajele atunci cand instaleaza aplicatiile.Pur si simplu, da click pe “pagina urmatoare” si pe “sunt de acord” fara sa inteleaga la ce s-ar putea angaja.

Cercetarea Kaspersky Lab “Are you cyber savvy?” , in cadrul careia au fost intervievati 18.507 de utilizatori despre comportamentul lor in mediul online, a aratat ca un numar alarmant dintre acestia isi lasa viata personala – si datele din telefoane – expuse amenintarilor cibernetice pentru ca nu instaleaza aplicatii pe dispozitivele lor intr-o maniera sigura.

Atunci cand utilizatorii omit sa citeasca termenii si conditiile sau mesajele din timpul procesului de instalare a aplicatiilor, nu stiu pentru ce isi dau acordul. Unele aplicatii pot afecta dreptul utilizatorului la viata personala, pot duce la instalarea altor aplicatii sau chiar schimba setarile sistemului de operare ale unui dispozitiv, complet legal, pentru ca utilizatorul a fost “de acord” cu asta in timpul procesului de instalare.

Chestionarul a aratat, de asemenea, ca putin sub jumatate (43%) dintre utilizatori ar putea sa fie in pericol din cauza aplicatiilor de pe dispozitivele lor mobile, pentru ca nu sunt suficient de experimentati in utilizarea Internetului incat sa limiteze numarul de permisiuni pe care le acorda atunci cand instaleaza aplicatii. 15% dintre respondenti nu limiteaza in niciun fel ce pot face aplicatiile lor pe telefon, iar 17% acorda permisiuni atunci cand sunt indemnati sa o faca, apoi uita de ele, in timp ce 11% cred ca nu pot schimba aceste permisiuni. Atunci cand nu se face nicio optiune in setarile aplicatiilor, este posibil – si legal – ca acestea sa acceseze informatii personale si confidentiale de pe dispozitivele mobile, de la persoane de contact, pana la fotografii si detalii despre localizare.

Comentand aceste rezultate, David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab, spune: “Utilizatorii de Internet incredinteaza dispozitivelor lor informatii “delicate” despre ei si despre altii – cum ar fi date de contact, mesaje private etc., dar nu se asigura ca informatiile sunt in siguranta. Pentru ca nu isi iau masuri de precautie atunci cand instaleaza aplicatii, multi utilizatori le permit aplicatiilor sa “intervina” in viata lor privata, sa “observe” ce este pastrat pe dispozitive si locul in care se afla datele respective, sa instaleze aplicatii nedorite si sa faca modificari pe dispozitive, chiar din momentul instalarii. Noi vrem sa ajutam utilizatorii sa-si protejeze datele importante – si pe ei insisi – de aceste pericole.”

Pentru a se proteja, utilizatorii ar trebui:

– sa downloadeze aplicatii doar din surse de incredere;
– sa selecteze cu atentie aplicatiile pe care vor sa le instaleze pe dispozitivul lor;
– sa citeasca termenii si conditiile cu atentie, in timpul procesului de instalare;
– sa citeasca atent lista permisiunilor pe care aplicatia le solicita. Nu trebuie sa dea click pe “pagina urmatoare” in timpul procesului de instalare, fara sa verifice pentru ce anume isi dau acceptul;
– sa foloseasca o solutie de securitate cibernetica pentru a-si proteja dispozitivul de amenintari cibernetice.