Stiri

Lentile optice care ne imbunatatesc vederea

image

Tehnologia avanseaza pe zi ce trece tot mai mult fie ca vrem sau nu. Imbunatatirile aduse corpului uman sunt un subiect pe cat de ciudat pe atat de interesant. Din acest motiv cunostem deja avansul tehnologic facut in domeniul ciberneticii ce confera corpului uman o putere mai mare gratie exoscheletului robotizat sau un auz imbunatatit prim aparatele auditive moderne. Iata ca un alt pas e pe cale sa fie facut si anume cresterea campului vizual la om.

Un cercetator suedez din domeniul optic pe nume Eric Tremblay e pe cale sa creeze primele lentile optice ce ofera posibilitatea ochiului uman sa faca ZOOM, sa aduca mai aproape obiectele vazute la distanta, asemenea unui binoclu. Lentilele functioneaza prin incorporarea intr-un spatiu de numai 1.55mm a unui microtelescop reflexiv. Niste oglinzi minuscule sunt pozitionate in lentila si capteaza lumina inainte sa ajunga la ochiul nostru, astfel ca putem percepe obictele de la distanta mai aproape de 2.8X ori. Un ZOOM optic de 2.8X in termeni fotografici. E ca si cum am avea un binoclu de rezolutie mica direct atasat pe ochi. Ideea de a crea astfel de lentile a venit acum cu mai multi ani in urma cand proiectul DARPA s-a angajat sa-i ajute pe varstnicii care sufereau de o boala degenerativa a corneei. Un prototip al acestor lentile a fost disponibil in anul 2015 insa avea o serie de dezavantaje. Apropierea obiectelor nu putea fi oprita decat prin indepartarea lentilelor de pe ochi, ceea ce nu era practic deloc. In plus lentilele erau construite dintr-un polimer care nu permitea “respiratia” ochiului, astfel ca nu puteau fi folosite pe o perioada mai lunga de timp.
Acum dupa 2 ani de cercetari s-a ajuns la posibilitatea oferirii unor lentile mai confortabile ce includ canale minuscule de 0.1mm care permit oxigenului sa ajunga la ochi. Pe partea de control a maririi imaginii, cercetatorii au adaugat o pereche de ochelari ce va permite utilizatorului sa controleze faza in care lentilele stau cu sau fara ZOOM. Tot ce trebuie sa faca utilizatorul este sa clipeasca rapid cu ochiul drept si functia de marire a imaginii va fi activata. Clipiti rapid cu ochiul stang si vederea va reveni la normal. Acest lucru face posibila folosirea lentilelor si la oamenii care nu au nevoie de acest “tratament” otpic, putand sa controleze vederea cum doresc.

Detalii despre disponibilitatea acestor lentile si pretul lor inca nu sunt disponibile insa le vom publica pentru voi atunci cand acestea vor fi disponibile.