Hardware,  Procesoare

A 5-a generatie de procesoare Intel a sosit!

IMG_0161.JPG

Denumita generatia Broadwell, a 5-a generatie de procesoare desktop de la Intel si-au facut aparitia in sfarsit la CES 2015 dupa multe amanari.

Amanarile s-au datorat trecerii la noul proces tehnologic de 14nm, greu de atins si la fel de greu in pastrarea unei productii suficiente fara multe rebuturi. Noua familie de procesoare promite imbunatatirea autonomiei bateriilor de pe laptop-uri cu 20-30% datorita consumului redus al CPU-ului de 15W. Acest lucru se traduce printr-o autonomie crescuta cu 90 minute peste veche generatie de procesoare.
14 procesoare noi intregesc noua generatie Broadwell sub familiile i3, i5 si i7 dar si pentium si celeron. In ceea ce privesc noutatile remarcam: pastila procesorului care a fost micsorata cu aproximativ 37% datorita procesului tehnologic de 14nm, cu 35% mai multi tranzistori inclusi insumand 1,3 miliarde, partea grafica 3D s-a imbunatati cu 22 de procente, iar procesarea grafica video calculata la forta bruta a procesorului s-a marit si aceasta cu 50%.

Datorita noilor avantaje aduse de generatia Broadwell, Intel se asteapta la o evolutie din partea producatorilor de laptop-uri care sa incante utilizatorii cu modele mai usoare, mai subtiri si mai versatile ca niciodata.