Windows-XP
Stiri

Actualizarile pentru Windows XP se opresc azi!

Windows XP

De astazi Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate, remedieri sau suport pentru cei care folosesc sistemul de operare Windows XP. Asta inseamna ca toti utilizatorii de Windows XP vor deveni vulnerabili si pasul urmator ar fi sa treaca la un sistem de operare mai nou.

Avand in vedere ca Windows XP e un sistem de operare vechi de 12 ani, aceasta stire nu ar trebui sa ridice probleme. Insa un numar foarte mare de utilizatori inca folosesc Windows XP si asta inseamna ca foarte multe persoane vor deveni vulnerabile pe masura ce patch-urile de securitate se epuizeaza.

David Emm, Senior Regional Researcher in cadrul Kaspersky Lab, avertizeaza ca “fiecare vulnerabilitate care va fi descoperita de acum inainte va deveni o vulnerabilitate de tip zero-day – pentru care nu exista nicio sansa de remediere”. Situatia va deveni mai grava pe masura ce furnizorii de aplicatii vor inceta sa mai dezvolte update-uri pentru Windows XP. Astfel, fiecare aplicatie neactualizata va deveni un alt punct vulnerabil pentru dispozitivul utilizatorului, crescand sansele de atac.

Trecerea la un sistem de operare mai nou e decizia fireasca si recomandata. Desi Microsoft a trimis o multime de notificari cu privire la incetarea sprijinului oferit pentru vechiul sistem, mai multe companii intampina dificultati in trecerea pe un nou sistem de operare pentru ca asta implica: un cost mai mare pentru schimbarea sistemului, o investitie in noi noi componente hardware si poate chiar o investitie in inlocuirea unor aplicatii dezvoltate special pentru activitatea specifica de lucru. Deci nu e surprinzator ca un numar mare de companii folosesc in continuare Windows XP.

“Nu exista nici o indoiala ca trecerea la un sistem de operare mai nou este incomoda si costisitoare – atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii –, dar riscurile pe care le implica folosirea unui sistem de operare care devine tot mai nesigur ar putea depasi cu mult inconvenientele si costurile,” explica David Emm.

Acum multi utilizatori de Windows XP se intreaba cum se pot proteja in continuare impotriva infractorilor cibernetici si a atacurilor malware… Si raspunsul este: nu vor avea cum sa se protejeze! Singura solutie e sa treaca la un sistem de operare nou!

Programul antivirus ofera protectie, insa e eficient numai daca reprezinta o solutie cuprinzatoare de securitate pentru internet, care foloseste tehnologii proactive menite sa ofere protectie impotriva amenintarilor noi si necunoscute – in principal pentru protectie impotriva exploit-urilor. Un produs anti-virus de baza, care se ocupa in mare parte cu scanarea computerului pentru identificarea fisierelor malware cunoscute nu este suficient. De asemenea, cu timpul, furnizorii de securitate vor implementa solutii noi de securitate care s-ar putea sa nu mai fie compatibile cu Windows XP. Utilizatorii Windows XP ar trebui sa tina cont de aceste probleme pe masura ce isi stabilesc strategia de innoire a sistemului de operare.

Creatorii de malware vor viza, fara indoiala, dispozitivele cu Windows XP pe masura ce un numar semnificativ de oameni continua sa-l foloseasca, deoarece un sistem de operare fara patch-uri le va oferi o oportunitate mult mai buna sa exploateze vulnerabilitatile pe care le gasesc. Orice computer cu Windows XP dintr-o retea reprezinta o vulnerabilitate care poate fi exploatata intr-un atac directionat asupra companiei respective. In cazul in care a fost compromis, acesta va deveni un punct de acces catre reteaua extinsa.