Hardware

Intel a lansat procesoarele Sandy Bridge E


Gigantul Intel a lansat recent procesoarele desktop Sandy Bridge E noile modele high end, menite sa inlocuiasca vechile hexa core-uri Gulftown, realizate pe noua arhitectura Sandy Bridge ce a sosit la inceputul acestui an.

Astfel procesoarele Sandy Bridge E devin cele mai performante de pe piata  la aceasta data, fiind si cele mai mari, chiar daca sunt realizate in procesul tehnologic de 32 nm si nu mai integreaza un GPU, inglobeaza 2.27 miliarde de tranzistori si au o suprafata de 435 mm2, peste dublu fata de quad-urile Sandy Bridge.

Explicatia ar fi ca Sandy Bridge E sunt de fapt octo core-uri, insa numai in varianta lor Xeon destinata server-lor, iar pentru desktop-uri doua (sau patru) nuclee sunt dezactivate si s-a integrat mai multa memorie cache, intr-un maxim de 15 MB. Controller-ul de memorie este acum unul quad channel, compatibil DDR3 la 1600 MHz, ducand la realizarea placilor de baza cu cate opt slot-uri de RAM (cate patru de fiecare parte a procesorului), iar pentru sistemul de placi grafice sunt disponibile 40 de benzi PCI-E 3.0.

Daca arhitectural la interior nu s-au schimbat prea multe, noile procesoare au nevoie de o platforma complet noua, deoarece folosesc un socket nou, LGA2011 si un nou chipset, X79.

Momentan sunt disponibile doua modele de procesoare Sandy Bridge E, ambele hexa core-uri: Core i7 3960X si Core i7 3930K, avand multiplicatorul deblocat, un TDP de 130 W, si beneficiaza de tehnologii ca Hyper-Threading si TurboBoost (atat pentru un nucleu cat si pentru mai multe).

Procesorul i7 3960X are frecventa de 3.3 GHz, 15 MB memorie L3 cache, Turbo de 3.9 GHz, si un pret de 990 $, iar i7 3930K atinge 3.2 GHz, are doar 12 MB L3 cache, iar in TurboBoost poate urca pana la 3.8 GHz, pentru 555 $.

In concluzie putem spune ca au intarziat un pic prea mult cu lansarea, iar daca ar fi sosit mai aproape de Sandy Bridge-urile normale, ar fi avut un impact mult mai mare, dar asa multi vor decide sa astepte Ivy Bridge.