Noutati

Panasonic, Samsung, Sony si XPAND 3D isi unesc fortele in cadrul Full HD 3D Glasses Initiative

Cele 4 companii vor dezvolta si licentia impreuna tehnologiile IR si Bluetooth-enabled RF pentru ochelarii 3D activi.

Osaka, Japonia (8 iulie 2011) – Panasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sony Corporation si X6D Limited (XPAND 3D) au anuntat ca intentioneaza sa colaboreze la dezvoltarea unui nou standard tehnologic in domeniul ochelarilor activi 3D, sub umbrela unui acord denumit Full HD 3D Glasses Initiative.
Conform acestui acord, cele patru companii intentioneaza sa lucreze impreuna la dezvoltarea si licentierea tehnologiei pentru ochelarii 3D cu conexiune RF (radio-frequency), inclusiv a protocoalelor RF ce stau la baza comunicarii intre ochelari si ecranele 3D compatibile, precum televizoarele, monitoarele de computere, proiectoarele sau sistemele cinema 3D ce functioneaza acum cu ochelari activi XPAND.
Standardizarea va include totodata si multiple protocoale pentru comunicarea in sistem IR (infra-red) intre ochelarii 3D si ecranele 3D, de la cele dezvoltate de catre Panasonic si XPAND 3D*, pana la protocoalele companiilor Samsung si Sony.
Licenta pentru tehnologiile standardizate generate in cadrul nou anuntatei Initiative Full HD 3D Glasses va fi lansata in septembrie 2011, moment la care va incepe si dezvoltarea unor noi modele de ochelari 3D construiti pe baza acestor standarde. Ochelarii universali produsi pe baza noilor protocoale IR / RF vor fi comercializati pe piata incepand cu 2012 si se intentioneaza sa fie compatibili si cu televizoarele 3D pe sistem activ comercializate in 2011.
„Panasonic lucreaza de mai mult timp la standardizarea tehnologiilor de productie pentru ochelarii 3D iar, in martie, am anuntat o alianta cu XPAND pentru licentierea impreuna a protocoalelor IR, avand totodata sprijinul catorva alte companii. Suntem foarte bucurosi ca aceasta noua colaborare va incorpora si conceptul initiat de Panasonic in vederea eforturilor de standardizare din domeniu”, spune Masayuki Kozuka, general manager la Media & Content Alliance Office, din cadrul diviziei R&D a Panasonic Corporation. „Extinderea colaborarii in cadrul acestei noi initiative pentru standardizarea in domeniul ochelarilor 3D va contribui semnificativ la accelerarea productiei de produse 3D colaterale”, a mai spus oficialul.
Prin aceasta initiativa, cele patru companii au ca obiectiv sa impulsioneze utilizarea pe scara larga a ochelarilor 3D activi. Anuntul de astazi marcheaza un moment unic, in care cele mai mari companii producatoare de televizoare 3D si tehnologii 3D isi unesc fortele pentru a veni in sprijinul consumatorilor, oferind pe viitor produse 3D standardizate. Ochelarii ce utilizeaza tehnologii 3D active permit utilizatorilor sa vizioneze productii 3D cu imagini la calitate Full HD, lasand totodata o mai mare libertate de miscare gratie tehnologiei Bluetooth.
“Tehnologia 3D activa este principala alegere a consumatorilor din industria 3D; aceasta colaborare subliniaza promisiunea Samsung de a raspunde cerintelor consumatorilor, in conditiile evolutiei foarte rapide a industriei divertismentului si a electronicelor de consum”, spune Jurack Chae, vicepresedinte in cadrul echipei R&D Samsung Electronics, Virtual Displays Business. “Initiativa Full HD 3D Glasses va ajuta la adoptarea pe scara larga a tehnologiilor care ofera consumatorilor cea mai buna si mai realista experienta 3D”, a completat Chae.
„Prin aceasta alianta dorim cu totii sa rezolvam o parte din problemele critice pe care acest domeniu le resimte acum si sa imbunatatim astfel experienta consumatorilor de continut 3D. Credem ca tehnologia 3D activa este cea mai potrivita metoda pentru generarea de imagini Full HD (1080p) pentru fiecare ochi, conferind consumatorilor cea mai buna experienta 3D”, explica Jun Yonemitsu, deputy senior general manager, Home Entertainment Development Div., in cadrul Sony Corporation.
„Suntem incantati sa contribuim cu eforturile si tehnologiile proprii RF si IR la Initiativa Full HD 3D Glasses pe care am anuntat-o astazi alaturi de Panasonic, Samsung si Sony. Aceasta initiativa va intari promisiunea industriei producatoare de echipamente 3D de consum de a veni pe piata cu imagini 3D de cea mai buna calitate si de a furniza consumatorilor de continut 3D o solutie simpla, dar puternica si interoperabila”, conchide Maria Costeira, CEO la XPAND 3D.
Bluetooth SIG sprijina eforturile industriei producatorilor de tehnologii 3D in vederea standardizarii tehnologiei Bluetooth pentru ochelarii 3D.
„Acesti lideri de piata isi reunesc fortele pentru a oferi o solutie care sa genereze cea mai buna experienta consumatorilor de continut 3D. E natural ca tehnologia Bluetooth sa fie o componenta vitala a acestei solutii, datorita raspandirii si disponibilitatii sale la scara globala”, spune Michael Foley, executive director la Bluetooth SIG. „Extraordinarul anunt de astazi este doar inceputul – prezenta tehnologiei Bluetooth in fiecare casa se poate asocia nu numai cu ochelarii 3D, dar si cu sistemele stereo surround, telecomenzile si, nu in cele din urma, televizoarele”, mai spune oficialul.
*Protocoalele dezvoltate in parteneriat de catre Panasonic si XPAND au fost anuntate in martie 2011 si au fost sprijinite de 8 companii: Changhong Electric Co., Funai Electric Co., Hisense Electric Co., Hitachi Consumer Electronics Co., Ltd., Mitsubishi Electric Corporation, Seiko Epson Corporation, SIM2 Multimedia S.p.A. si ViewSonic Corporation.