nokia mwc 2016
Retelistica

MWC 2016: Nokia a prezentat cele mai noi solutii 5G si IoT

nokia mwc 2016

Nokia a prezentat la MWC 2016 cele mai noi solutii si tehnologii, avand ca strategie dezvoltarea tehnologiilor viitoare 5G si IoT.

Nokia AirScale 5G redefineste accesul radio si inchide decalajul intre industriile IT si telco

Noua generatie de produse de acces radio Airscale va transforma, in mod radical, modul de operare a retelelor. Operatorii vor putea folosi Nokia Ariscale Radio Access pentru a raspunde provocarilor produselor de tip Internet of Things, realitate virtuala, realitate augmentata, fabricile viitorului sau alte produse, precum clipuri video care necesita performante extraordinare. Prima demonstratie a noii solutii de acces radio 5G AirScale a fost facuta la Mobile World Congress 2016.

Cu Nokia AirScale, mai multe tehnologii radio pot functiona simultan, fiind conectate la o singura ceula de baza. Aceasta poate fi implementata indiferent de tehnologie, de la 2G la LTE Advance Pro si pana la 5G, atunci cand va fi cazul si include o noua celula imbunatatita, care va oferi consumatorilor o experienta superioara oricarei alte solutii si va utiliza cu 60% mai putina energie decat celula anterioara Flexi.

Nokia AirScale inaugureaza o noua era de solutii Wi-Fi in cloud pentru furnizorii de servicii

Cu experienta sa in retele mobile, Nokia a realizat un system de Wi-Fi in cloud care ofera viteze foarte mari, la nivel de gigabit, cu instalarea usoara. Odata cu lansarea solutiei Nokia AirScale Wi-Fi, operatorii de telefonie mobile pot integra cu usurinta in retelele lor sistemul Wi-Fi, oferind o experienta imbunatatita consumatorilor si generand noi venituri.

O componenta cheie a solutiei Nokia AirScale Wi-Fi este controller-ul in cloud care ofera conectare rapida prin configurare automata, monitorizare si management al accesului la punctele Wi-Fi. Controller-ul in cloud ofera scalare automata, sustinand peste 10.000 de puncte de acces. Nokia este lider in vanzarea de solutiile end-to-end cu 55 de contracte Wi-Fi in intreaga lume.

Nokia a implementat, in premiera, tehnologia 5G pe o celula de baza comerciala

Nokia a demonstrat cum solutia de acces radio AirScale poate sustine tehnologia 5G, oferind operatorilor incredere ca investitiile pe care le fac acum in hardware vor fi potrivite si pentru provocarile tehnologice viitoare. Este pentru prima data cand accesul radio 5G este utilizat pe sistemele hardware comerciale. Operatorii vor putea lansa 5G mai devreme si cu costuri mai mici si sa treaca de la infrastructura extistenta LTE la tehnologiile 5G in 2017, beneficiind de serviciile comerciale 5G depline in 2020.

China Mobile si Nokia au demonstrat colaborarea sincronizata a robotilor

China Mobile si Nokia Nerworks au demonstrat colaborarea sincronizata a robotilor utilizand tehnologia 5G, in cadrul Mobile World Congress 2016. Retelele 5G vor adresa aspecte importante in automatizarile industriale, ajutand la crearea unor sisteme de productie automate si flexibile, al caror rol este de a creste productivitatea si de a imbunatati fluxul logistic.

Demonstratia arata potentialul aplicatiilor 5G in comunicarea machine-to-machine in era automatizarilor industriale. Aplicatiile de control in bucla inchisa in automatizari vor necesita latenta aproape de 0 si flexibilitate ridicata, pentru a preveni defectarea echipamentelor, intreruperea productiei sau chiar pierderea de vieti omenesti. 5G va oferi toate aceste lucruri. Asta inseamna ca industriile producatoare vor fi mult mai bine dotate si vor avea un nivel de productivitate mai ridicat, prin intermediul unei infrastructuri computerizate bine puse la punct, in locul unor standarde industriale fragmentate.

Verizon si Nokia au realizat teste 5G precomerciale

Nokia accelereaza testarea tehnologiei 5G in afara laboratoarelor, prin colaborarea recenta cu Verizon, cu un test efectuat pe teren, primul de acest fel realizat in exterior, intr-un mediu rezidential. Cele doua companii au facut experimentul precomercial in ianuarie, in reteaua metropolitana Dallas Fort Worth.

Unul dintre teste a presupus inlocuirea accesului la Internet de mare viteza pe cablu in banda larga cu accesul wireless. Nokia si Verizon au testat semnalul primit din exterior in interior intr-un apartament dintr-un complex rezidential. Pentru a duce la capat experimentul, echipa a simulat o serie intreaga de materiaele de constructie, inclusiv sisteme electrice si sanitare. Solutia wireless a furnizat cu succes continut 4K pe mai multe dispozitive care foloseau reteaua wireless 5G cu o viteza net superioara a traficului si a transferului de date. 5G este o alternativa la fibra optica in locuinte pentru a imbunatati dezvoltarea serviciilor de Internet de mare viteza care ofera o capacitate mai mare fata de conexiunile pe fibra.

T-Mobile si Nokia colaboreaza pentru teste 5G in laborator si evalueaza testarea pe teren

Alaturi de T-Mobile US, Inc., Nokia va desfasura teste de laborator si pe teren in reteaua 5G, in a doua jumatate a anului 2016. Nokia livreaza deja solutii LTE pentru T-Mobile, iar acum va lucra cu furnizorul de solutii wireless pentru a-i sprijini pregatirile in vederea evolutiilor tehnologice din era 5G.

T-Mobile si Nokia utilizeaza spectru pre-selectat in banda de 28Ghz si testeaza componentele 5G si diferite situatii in care acestea vor fi folosite, care suporta latime de banda la capacitate masiva si latenta virtuala zero. Acest lucru va permite T-Mobile sa evalueze tehnologiile emergente 5G si sa exploreze noi oportunitati de business intr-o lume din ce in ce mai conectata.

Nokia a demonstrat tehnologia NB-IoT, alaturi de Intel si Vodafone

Prin aceasta demonstratie a tehnologiei Narrow Band Internet of Things (NB-IoT), Nokia face un pas mare in comercializarea NB-IoT ca standard global pentru conectarea a milioane de contoare, senzori, dispositive de urmarire si alte obiecte esentiale pentru o lume conectata.

NB-IoT este o tehnologie de acces radio 3GPP Release 13 conceputa special pentru a permite conectivitate celulara pentru dispozitivele IoT, si este gandit sa combine conexiunile mobile cu raza lunga de actiune, cu o durata lunga de viata a bateriei. Este de asteptat ca aceasta tehnologie sa ajute la conectarea a miliarde de obiecte prin reducerea costurilor, imbunatatirea acoperirii si prelungirea duratei de viata a bateriei obiectelor conectate.

Nokia si EE au demonstrat puterea Mobile Edge Computing pentru a imbunatati experienta utilizatorilor in spatii aglomerate

In urma demonstratiilor de succes realizate pe stadionul Wembley, Nokia si EE, operatorul de retele de telefonie mobila din Marea Britanie, au lucrat impreuna la MWC pentru a arata cum Mobile Computing Edge permite livrarea rapida a serviciilor inovatoare, inclusiv continut video cu latenta redusa pentru securitatea stadionului si in utilizarea de catre consumatorul final in spatii aglomerate.

Cand oamenii participa la un eveniment important, isi doresc o experienta mobila buna in completarea emotiilor live oferite de evenimentul muzical sau sportiv la care participa. Fanii isi doresc conectivitate sigura, cu continut de calitate, cum ar fi statistici, integrarea cu social media, accesul la reluari ale anumitor secvente, si unghiuri multiple ale camerei. Organizatorii de evenimente si furnizorii de servicii trebuie sa ofere aceasta conectivitate si sa permita o experienta de continut de calitate. In acelasi timp, conectivitatea mobila poate fi de asemenea utilizata pentru a mentine un nivel ridicat de securitate in zonele aglomerate.

Nokia va transforma reteaua IP de baza a Telefonica, pregatind-o pentru continut video Ultra HD, 5G si IoT

Nokia lucreaza la transformarea retelei Telefonica utilizand nucleul sau IP si servicii de rutare virtualizate si beneficiind de experitiza sa in oferirea de servicii pentru a satisfice cererea tot mai mare de date la performante inalte si continut video HD. Infrastructura de ultima generatie pune si bazele serviciilor de continut video Ultra HD, de cloud, 5G si IoT.

Telefonica experimenteaza o crestere rapida a traficului de date odata cu noi servicii video si continutul pentru canalul propriu Movistar+, care are peste patru milioane de abonati. In acelasi timp, abonatii la serviciile de telefonie mobila ai companiei au nevoie de mai mult continut video si de date, in timp ce consumatorii din mediul enterprise se bazeaza pe reteaua de mare capacitate si fiabilitatea a Telefonica pentru continuitate in business si adoptia de servicii in cloud. Reteaua unica, convergenta va spori performantele serviciilor mobile adresate consumatorilor rezidentiali, dar si de business, stabilind cadrul pentru dezvoltarea viitoarelor servicii mult mai avansate.

Nokia se alatura Telecom Infra Project ca membru fondator

Nokia anunta lansarea Telecom Infra Project (TIP), in colaborare cu Facebook, Intel, Deutsche Telekom, EE, Globe, SK Telecom si alti operatori, furnizori de echipamente, integratori de sisteme si companii de tehnologie din intreaga lume.

TIP promite sa simplifice reteaua si arhitectura produselor pentru a oferi performante mai inalte, o retea operationala mai simplu de utilizat si automatizare crescuta, o conectivitate in locuri care pana acum erau neconectate. In cadrul TIP , Nokia va face publica o interfata deschisa, ce va permite dezvoltarea unor solutii radio inovatoare pentru noi segmente de piata, permitandu-le operatorilor sa combine solutiile cele mai potrivite de la mai multi furnizori in vederea furnizarii unei solutii end-to-end.