Reviews

Review Kruger&Matz SOUL – un smartphone dual sim accesibil

Review Kruger & Matz SOUL

Ai auzit de Kruger&Matz? Nu, nu are legatura cu personajul Freddy Krueger din filmele de groaza care scoatea mate; e vorba de brand-ul polonez care si-a facut intrarea pe piata din Romania in octombrie 2014.

Kruger&Matz a lansat telefoanele Soul si Soul 2, pe care am avut ocazia sa le testez in ultimele zile din 2014. Am sa incep cu un review pentru Kruger&Matz SOUL, un smartphone dual sim cu android, accesibil ca pret, care per total mi-a lasat o impresie buna privind raportul calitate-pret, insa trebuie sa stii ce asteptari sa ai de la el, daca tot e un smartphone pentru un buget redus:

PREZENTARE si DESIGN

Imediat ce am deschis cutia SOUL am descoperit un smartphone negu, cu aspect ultra-lucios, cu margini rotunjite armonios, iar pe spate cu o carcasa usor texturata. Cum l-am luat in mana am fost surprins sa aflu ca e foarte subtire si foarte usor. Obisnuit cu phablet-urile, SOUL cu grosimea lui de numai 9 mm si usor, de numai 140g, mi s-a parut neasteptat de natural de manevrat, de purtat si aproape insesizabil in buzunar.

Designul minimalist face ca cele 3 butoane principale de navigare sa arate ca trei buline discrete, integrate tactil in ecranul de 4.7 inch cu rezolutie HD. Tot la o prima vedere, vei remarca o camera foto frontala – de 2MP – si senzorii, pe laterala in dreapta este butonul de pornire / oprire / standby, pe laterala stanga sunt butoanele de volum; pe laterala sus gasesti portul micro USB si intrarea audio de 3.5 mm pentru casti. Iar pe spate e camera foto de 8MP, alaturi de blitul LED si jos e difuzorul.

SOUL vine in cutie alaturi de incarcatorul USB si cablul USB, o pereche de casti, ghidul de utilizare si bateria de 1780 mAh.

Cutie Soul Kruger&MatzSoul-1-accesorii

SPECIFICATII Kruger&Matz SOUL

Dupa cum poti afla rapid de pe spatele cutiei, SOUL de la Kruger&Matz iti ofera:
– SISTEM: Android 4.3 Jelly Bean
– PROCESOR: Quad-Core ARM Cortex A7 1.2GHz , Qualcomm: MSM8212
– BANDA: WCDMA 900/2100MHz GSM 850/900/1800/1900MHz GPRS/EDGE/HSPA
– 3G: HSDPA 7.2 Mbps si HSUPA 5.76 Mbps
– Dual Sim
– DISPLAY: ecran capacitiv multitouch 4.7” HD(720*1280) OGS 16.7M Culori
– CAMERA: Fata 2.0 Mpix, spate 8.0 Mpix, autofocus, flash
– STOCARE: memorie interna: 4GB e-Nand; RAM: 1GB ; memorie externa: Micro SD (pana la 32GB)
– BATERIE: 1780 mAh, standby >360h; dual sim standby >180h; talk >6,3h
– DIMENSIUNI: 131 x 67 x 9; greutate: 140g

Camera Foto si Video Test Kruger&Matz SOUL

Camera foto principala de 8MP cu auto-focus face fotografii rezolnabile la o rezolutie maxima de 3264 x 2448 pixeli. Bineinteles, cele mai bune poze au iesit cele din mediul cu lumina naturala foarte buna, dupa cum te poti convinge din galeria foto de mai jos, unde veti regasi si un video FullHD de test. Blitul LED nu e foarte puternic, dar e suficient pentru un selfie cu camera principala sau poze de detalii, iar unele fotografii in miscare chiar au iesit bunicele. Am realizat cateva poze cu Kruger&Matz SOUL seara si totusi trebuie notat ca luminile ies pufoase, iar imaginile au zgomot. Optiunile camerei foto sunt usor de accesat, daca te pasioneaza reglajele, iata un screenshot:

Optiuni camera foto SOUL

Poze facute cu Kruger&Matz SOUL:

Video test cu Kruger&Matz SOUL:

Software

Smartphone-ul ruleaza pe sistemul de operare Android 4.3 iar fata de altii producatori are o interfata curata care ruleaza fluid, tocmai pentru ca nu este foarte incarcata cum este de exemplu cea de la Samsung.

Benchmark

Toate aceste teste sintetice sunt special create pentru cei care au mai multe pretentii de la un telefon. Am testat SOUL de la Kruger&Matz pe Antutu Benchmark 5.5, pe Vellamo, pe Geekbench 3, pe Quadrant si am verificat specificatiile pe CPU-Z. In galeria foto de mai jos vei descoperi rezultatele testelor, din care a reiesit ca Kruger&Matz SOUL e un telefon cu performanta medie. In concluzie, potrivit rezultatelor de benchmark, SOUL nu este un telefon ideal pentru cei care vor sa ruleze jocuri pretentioase, sa vada filme/video de calitate inalta, ci el e mai degraba adresat persoanelor care au nevoie de un smartphone dual-sim, pentru navigare online si la un pret accesibil.

Iata performantele testate ale telefonului SOUL si cum se claseaza fata de alte smartphone-uri:

Autonomie

Kruger&Matz SOUL are o baterie de 1780 mAh, adica are o capacitatea si durata de viata rezonabile. Folosit de mine cu navigare pe internet si convorbiri destul de dese, bateria lui SOUL a rezistat o zi intreaga fara incarcare. Datorita procesorului Qualcomm Snapdragon 200 telefonul SOUL beneficiaza de aplicatia BatteryGuru (de la Qualcomm) care promite ca optimizeaza durata de viata a bateriei.

Ca sa iti faci o idee cat rezista bateria, am testat-o cu cateva aplicatii si am obtinut rezultatele:

  • in modul de browsing continuu pe internet bateria a tinut pana la 243 de minute,
  • in modul de rulare video continua bateria a rezistat pana la 226 minute
  • in modul de gaming continuu, bateria a tinut pana la 205 minute

Iar in aplicatia Antutu de testare a bateriei, dupa ce a trecut de testele de jocuri, procesor si multimedia, autonomia bateriei a obtinut un punctaj de 5028 puncte, ceea ce il claseaza pe locul 6 in topul Antutu Battery Test. In aplicatia Geekbench 3, dupa terminarea testului, bateria a obtinut o autonomie de 4:46:50 ore si un punctaj de 1274 puncte.

Iata pe scurt si rezultatele autonomiei bateriei SOUL in galeria foto:

Plusuri:

– Un prim plus al smartphone-ului dual sim Kruger&Matz SOUL este pretul accesibil659 LEI – dupa cum vei vedea chiar de pe shop-ul online Kruger&Matz.
– Designul minimalist, subtire si elegant mi-a placut si consider ca e un mare plus, mai ales daca renunti la doua telefoane pentru a avea acest dual sim finut. Asta a fost chiar prima caracteristica apreciata si de cunostintele cu care m-am intalnit de sarbatori!
– Intreaga configuratie face ca telefonul sa raspunda foarte bine la comenzi si chiar la multi tasking.
– Ecranul HD (1280 x 720), un IPS OGS multi tactil (5 puncte) ce beneficiaza de 16 milioane de culori e bunicel si are un raspuns rapid

Minusuri:

– Ai spune ca DUAL SIM ar fi un plus al telefonului SOUL, dar din pacate nu e dual sim activ, ceea ce inseamna ca daca cineva te suna pe o cartela si tu vorbesti pe cealalta cartela, cel care te suna va primi mesajul vocal ca apelatul nu este disponibil; ca si cu tu ai avea telefonul inchis.
– Camera foto principala nu este cea mai stralucita, se declanseaza destul de greoi si trebuie sa ai rabdare cu auto-focusul lent
– Autonomia bateriei poate sa fie un minus daca folosesti intens telefonul, dar asta depinde de fiecare, de zilele si nevoile fiecarui user…

Iata alte cateva screenshot-uri facute pe SOUL Kruger&Matz:

SOUL-dual-sim-Data