Foto si Video,  Reviews

Review Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO

De ce am ales obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO pentru aparatul foto mirorless Olympus OMD 5 Mark II ?

Dupa cursul de fotografie la F64, nu am mai lasat din mana DSLR-ul asa ca am tot cautat un mirorless bun pentru Irina, un aparat foto mai mic, mai usor, versatil si util mai ales in vacantele de weekend.

Am vanat ofertele de Black Friday si desi initial am ales un Sony Alfa 6000 care venea la pachet cu inca 2 obiective. Dupa primele zile de teste cu Sony, pentru care imi mai comandasem un obiectiv de portret… am ales la aproape aceiasi bani Olympus OM-D E-M5 Mark II cu obiectivul standard pancake 14-42 EZ.

Daca la Sony ma bucurasem ca aveam aproape complet kit-ul foto, am decis sa ma multumesc cu un aparat foto mai scump, dar care realizeaza poze mai bune si sa investesc treptat in urmatoarele obiective. Pe scurt, am ales Olympus OM-D E-M5 Mark II pentru ca fata de Sony Alfa 6000, Olympus are
* un blit mic, detasabil, caruia ii poti redirectiona lumina,
* un meniu mai accesibil si setari facile,
* ecranul mobil (ideal pentru selfie-uri si fotografii in unghiuri dificile),
* declansarea si focusul sunt mai rapide,
* pozele in lumina slaba mi-au iesit mai reusite si
* m-a bucurat ca e rezistent la intemperii, la praf si apa (perfect pe plaja sau intr-un city break la Londra :) ) .
Si bineinteles, m-a incantat faptul ca poti transmite pozele prin Wi-fi direct pe smartphone sau tableta (caracteristica asta o avea si Sony) si-apoi le arunci direct in Social Media sau pe site.

In showroom la F64 am ochit deja obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO pentru Olympus OM-D E-M5 Mark II si iata ca saptamana trecuta l-am testat si mai bine, ca sa ma conving ca merita banii.

E drept, cu obiectivul de kit pancake 14-42 EZ esti limitat cand e vorba de luminozitate si detalii de calitate. E ok pentru fotografii pe timp de zi, peisaje si fotografii statice, de produs unde te poti apropia de obiectul fotografiei. Dar daca alergi pisica pentru o fotografie reusita, mata se prinde si iti arata coada…

Dar cu obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO parca simti ca poti sa respiri, are o versatilitate mai mare, un zoom remarcabil si cel mai important este ca lumina care patrunde in obiectiv e constanta, ceea ce inseamna ca pe timp de noapte sau seara, fotografiile vor iesi mult mai bune.

Iata cateva poze cu obiectivul pancake 14-42 EZ versus obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO:

De ce zic ca are un zoom remarcabil? Dupa cateva luni in care singurul zoom la obiectivul pancake 14-42 EZ era unul digital, acum am avut senzatia unui zoom adevarat, iar detaliile sunt mult mai clare cu obiectivul PRO ( iar aici am si pozele redimensionate pentru web).

Cu obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO poti prinde detalii frumoase si inca acesta nu e un obiectiv de zoom ci unul versatil. Asa ca te poti bucura atat de fotografii de macro, portait, cat si de landscape:

Mi-a placut ca obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO are un focus foarte rapid si surprinde foarte bine culorile naturale. Iar la Olympus OM-D E-M5 Mark II mi se pare e foarte util blitul de kit, mic si flexibil, ce poate fi directionat astfel incat sa lumineze obiecte si persoane din apropiere fara a le arde:

Am realizat si cateva poze de portret cu efectul bokeh, iar blur-ul din spate a pastrat culorile naturale chiar si intr-o lumina solara din miez de zi:

In vacanta, recunosc ca m-am bucurat mai mult de privelisti, am lasat modul manual deoparte si am lucrat mai mult pe modul Auto. Iar in cazul asta trebuie sa iei in calcul un lucru – pe Auto, obiectivul nu va sti exact ce doresti sa focalizezi daca nu selectezi modul de lucru (de exemplu macro, daca asta urmaresti prin zoom-ul marit) sau daca nu folosesti inelul de focalizare manuala. Aici urmaream porumbelul cocotat pe piatra si dupa ce am reglat focusul din inel am reusit sa il prind clar:

Poate singurul dezavantaj adus de obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO este greutatea adaugata micului aparat. Dar daca deja ai inteles compromisul pentru o fotografie buna nu vei regreta surplusul de greutate adus. Totusi daca treci de la un DSLR nu ti se va parea acest aspect un minus.

Apreciez cel mai mult versatilitatea adusa de obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO mirorless-ului meu Olympus.

Aici am comparat fotografia unui fluture cu Canon 600D si obiectivul de kit 18-55 mm vs Olympus OM-D E-M5 Mark II cu obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO:

FUN FACT: daca pana acum cu obiectivul pancake 14-42 EZ mirorlessul Olympus primea complimente pentru aspectul retro, acum cu obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO a trezit curiozitatea celorlalti si m-au intrebat deja cativa ce fel de aparat am, tocmai pentru ca obiectivul pare mai mare decat aparatul (si in realitate e chiar mai greu).

Iata si mai multe detalii ale obiectivului Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO atat fizice cat si tehnice:

MONTURA Micro: 4/3
TIP: all around
ZOOM / FOCALA FIXA: Zoom
DISTANTA FOCALA: 12-40mm (24-80mm in format 135)
TIP FOCALIZARE: Autofocus
PLAJA DIAFRAGME Diafragma maxima: f/2.8
Diafragma minima: f/22
NR. LAMELE DIAFRAGMA: 7
FILET FILTRU 62mm
DISTANTA MINIMA DE FOCUS: 0.20 m
RAPORT MARIRE: 0.3×
CONSTRUCTIE: 14 elemente in 9 grupuri
LUNGIME: 84 mm
DIAMETRU MAXIM: 70 mm
GREUTATE: 382 g

Obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f/2.8 PRO e chiar util si in final chiar cred ca merita investitia (in rate, desigur, ca orice om de rand)!  Recunosc ca desi eu sunt fan DSLR, cu multime de lucruri foto in Wishlist, e distractiv sa faci poze si chiar sa filmezi cu Olympus OM-D E-M5 Mark II. Nu voi renunta la DSLR, dar vreau sa stiu ca pentru mirorless-ul meu investesc banii in accesorii de calitate si utile.

Asa ca voi mai testa si alte accesorii si obiective Olympus pana sa ajunga din Wishlist in cosul de de cumparaturi si le voi urmari evolutia preturilor. Vreau sa ma conving ca merita investitia si e un lucru potrivit pentru nevoile mele. O sa va povestesc aici tot, ca de obicei!