Kaspersky
Securitate

Kaspersky Lab isi muta infrastructura principala din Rusia in Elvetia

Kaspersky

In cadrul Initiativei Globale pentru Transparenta, Kaspersky Lab isi adapteaza infrastructura pentru a muta o serie de procese cheie din Rusia in Elvetia.Printre acestea se numara pastrarea si procesarea datelor clientilor din majoritatea regiunilor, precum si asamblarea soft-ului – inclusiv actualizarile privind detectia amenintarilor. Pentru a asigura transparenta totala si integritatea produselor sale, Kaspersky Lab face demersur ca aceasta activitate sa fie supervizata de o terta parte independenta, tot cu sediul in Elvetia.

Transparenta globala si colaborare pentru o lume ultra-conectata

Initiativa Globala pentru Transparenta, anuntata in octombrie 2017, reflecta angajamentul Kaspersky Lab de a asigura integritatea si credibilitatea produselor sale. Noile masuri reprezinta urmatorii pasi in dezvoltarea initiativei, dar reflecta, in acelasi timp, disponibilitatea companiei de a colabora pentru a raspunde provocarilor tot mai mari puse de fragmentarea industriei si scaderea increderii. Increderea este esentiala in securitatea cibernetica, iar Kaspersky Lab intelege ca ea nu este acordata automat, ci trebuie sa fie castigata prin intermediul transparentei si al responsabilitatii.

Recentele masuri includ mutarea locului unde sunt pastrare si procesate datele pentru mai multe regiuni si unde este asamblat soft-ul, precum si deschiderea primului Centru de Transparenta.

Mutarea locului unde sunt pastrare si procesate datele clientilor

Pana la finalul lui 2019, Kaspersky Lab va infiinta un centru de date la Zurich, unde va stoca si procesa toate informatiile provenite de la utilizatorii din Europa, America de Nord, Singapore, Australia, Japonia si Coreea de Sud, urmand sa fie adaugate si alte tari. Aceste informatii sunt distribuite voluntar de utilizatorii Kaspersky Security Network (KSN), un sistem cloud complex, care proceseaza automat informatii legate de amenintarile cibernetice.

Mutarea asamblarii soft-ului

Kaspersky Lab va muta la Zurich si un set de instrumente de programare utilizate pentru a asambla software-ul din codul sursa („software build conveyer”). Inainte de sfarsitul anului 2018, produsele Kaspersky Lab si bazele de date cu reguli de detectie a amenintarilor (bazele de date AV) vor incepe sa fie asamblate si semnate cu o semnatura digitala in Elvetia, inainte de a fi distribuite catre dispozitivele clientilor din toata lumea. Mutarea va face posibila verificarea de catre o organizatie independenta a software-ului nou asamblat si va arata ca modificarile si actualizarile de soft primite de clienti sunt in concordanta cu codul sursa furnizat pentru audit.

Infiintarea primului Centru pentru Transparenta

Codul sursa al produselor Kaspersky Lab si actualizarile de soft vor fi disponibile pentru evaluarea de catre stakeholder-i responsabili, intr-un Centru pentru Transparenta dedicat, care va fi si el gazduit in Elvetia si urmeaza sa fie deschis in cursul acestui an. Aceasta abordare va arata, inca o data, ca, generatie dupa generatie, produsele Kaspersky Lab au fost construite si utilizate cu un singur scop: sa protejeze clientii companiei de amenintarile cibernetice.

Supervizare si evaluare independente

Kaspersky Lab face demersuri pentru ca stocarea si procesarea datelor, asamblarea soft-ului si codul sursa sa fie supervizate de o terta parte independenta, care detine calificarea necesara pentru a face evaluari de software. Intr-un context in care transparenta si increderea devin rapid cerinte universale in industria de securitate IT, Kaspersky Lab sprijina crearea unei organizatii non-profit, care sa preia aceasta responsabilitate, nu doar pentru companie, ci si pentru alti parteneri si membri care doresc sa se alature.

Angajamentul Kaspersky Lab

Kaspersky Lab a adoptat intotdeauna cele mai bune practici din domeniul sau de activitate, inclusiv protectia solida a datelor transmise, politici interne stricte privind accesul la date, testarea permanenta in privinta securitatii a infrastructurii sale si multe altele. Cu acest nou set de masuri, Kaspersky Lab urmareste sa imbunatateasca semnificativ rezistenta infrastructurii sale IT la orice risc de incredere – chiar si la cele teoretice – si sa creasca transparenta fata de clientii actuali si viitori, precum si fata de publicul larg.

Comentand mutarea proceselor si deschiderea centrului pentru transparenta, Eugene Kaspersky, CEO of Kaspersky Lab, a declarat: „Intr-o industrie care se schimba atat de rapid, cum este a noastra, trebuie sa ne adaptam la nevoile clientilor si ale partenerilor. Transparenta este una dintre ele si de aceea am decis sa ne reproiectam infrastructura si sa mutam instrumentele de procesare a datelor in Elvetia. Credem ca o astfel de actiune va deveni o tendinta globala in securitatea cibernetica, iar o politica a increderii va fi o cerinta de baza in domeniul nostru de activitate.”