Evolutia televizoarelor Sony
Televizoare

Evolutia televizoarelor Sony in cei 60 de ani de istorie

Evolutia televizoarelor Sony

Televizoarele Sony s-au schimbat foarte mult in ultimii 60 de ani, de la modelele voluminoase alb-negru TV8-301, pana la cele mai recente inovatii in materie de televizoare, seria ultra-subtire BRAVIA A1 OLED, care reda sunetul direct din ecran.Singurul lucru care a ramas neschimbat este abordarea Sony de a crea mereu produse care includ cele mai noi tehnologii disponibile si care satisfac pe deplin nevoile clientilor.

Seria BRAVIA reprezinta mai mult decat un produs destinat consumului de televiziune; se integreaza armonios in suufragerii datorita design-ului unic, dar si unei calitati fara egal a imaginii si sunetului. In aceasta scurta istorie, calatorim in timp pentru a vedea cum a reusit Sony sa schimbe vietile oamenilor, devenind unul dintre cei mai inovatori si importanti jucatori din industria de tehnologie de astazi, un brand de consum recunoscut la nivel global.

Aparitia BRAVIA

Pentru a intelege pe deplin esenta BRAVIA, sa calatorim cu 60 de ani in urma, la momentul in care Sony a lansat primul televizor portabil cu tranzistori din lume, TV8-301. Adevarata revolutie, insa, a fost reprezentata de gama exclusiva de televizoare color cu tehnologie Trinitron, KV-1310, din 1968. Un an mai tarziu, pe 20 iulie 1969, 500 de milioane de oameni din intreaga lume au urmarit, in direct, primii pasi ai lui Neil Armstrong pe Luna. Acesta este considerat unul dintre cele mai importante evenimente care au fost transmise vreodata la televizor. Progresele Sony in materie de tehnologie au atins un nou nivel in anul 1997, cand Sony a lansat seria de televizoare HD KW-32HDF9 WEGA (numele LCD WEGA a fost folosit pentru televizoarele LCD pana in vara anului 2005), care erau prevazute cu un tub Trinitron FD, o tehnologie revolutionara pentru perioada respectiva.

In 2005 a avut loc debutul seriei BRAVIA (Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture), care a pus bazele divertismentului modern la domiciliu odata cu lansarea primului model din gama, KDL-46X1000, care utiliza un sistem special de iluminare din spate si rezolutie full HD. Incepand din 2005, toate televizoarele Sony LCD de inalta definitie cu ecran plat poarta logo-ul BRAVIA.

Video Killed the Radio Star

Pentru a intelege modul in care societatea moderna s-a adaptat la dezvoltarea rapida a televiziunii, este necesara o analiza a cifrelor: in anii ’70, 31% din locuintele din Marea Britanie nu aveau frigider, iar 10% nu aveau toaleta sau baie; cu toate acestea, 91% detineau un televizor. Anul 1980 a marcat adoptarea la scara larga a televiziunii prin satelit si cablu, servicii care ofereau canale specializate, cum ar fi MTV. In mod ironic, primul videoclip prezentat pe MTV a fost melodia „Video Killed the Radio Star”, a formatiei The Buggles.

Sony si-a mentinut ritmul de dezvoltare in anii ’90, iar in 1996 a creat primul televizor cu ecran plat. In acel moment, peste 1 miliard de televizoare erau in uz la nivel mondial. Dupa doar doi ani, tehnologia DVD a fost lansata comercial, iar televizoarele HD au devenit disponibile publicului. Primele filme de lung metraj pe DVD au fost lansate in Japonia pe 20 decembrie (The Assassin, Blade Runner, Eraser si The Fugitive).

Era moderna a televizoarelor inteligente

Televizorul a parcurs un drum lung de la primul concept, din secolul al XIX-lea, cand oamenii de stiinta au descoperit pentru prima data modalitati de a transmite imagini si sunete. In 1926, John Logie Baird a reusit sa transmita imaginea unei fete umane in miscare pe televizorul sau, folosind semnale radio, marcand astfel nasterea „televiziunii” din prezent.

In 1914, Charlie Chaplin, regele filmelor mute, isi facea debutul ca actor in filmul „Making a Living”. Doar 100 de ani mai tarziu, televizoarele moderne nu redau doar culori apropiate de realitate, ci emit sunete surround tridimensionale, transpunandu-i pe spectatori in mijlocul actiunii. In 2014, tehnologia 4K, prin care un ecran TV reda o rezolutie pe orizontala de cel putin 3.840 de pixeli cucereste piata, in timp ce in 2016 este lansata tehnologia HDR (High Dynamic Range) de imbunatatire a imaginii, care le permite televizoarelor sa redea o gama de intensitati luminoase similara cu cea experimentata de ochiul uman. Aceste tehnologii, asociate cu functia Motionflow de imbunatatire a miscarii de la Sony, le permit spectatorilor sa se bucure pe deplin de transmisiuni sportive desfasurate in mare viteza sau de filme de actiune spectaculoase, oferind in acelasi timp imagini realiste, la o calitate superioara.

In mai 2015, Sony a lansat prima gama de televizoare BRAVIA Android TV, care le permit utilizatorilor sa acceseze cu usurinta continut de pe YouTube, Netflix, dar si sa instaleze aplicatii si jocuri din magazinul Google Play.

De la tranzistori la OLED

In 2007, Sony a lansat primul televizor OLED (organic light-emitting diode) din lume, XEL-1, cu o grosime de doar 3mm, fiind cel mai subtire televizor de la acea vreme. In ultimii 10 ani, Sony a perfectionat tehnologia OLED, iar in 2017 a lansat noua serie de televizoare A1, in cadrul CES din Las Vegas. Tehnologia unica Acoustic Surface™ le permite utilizatorilor sa se bucure de un sunet incredibil – fara difuzoare suplimentare – care vine direct din ecran, in timp ce procesorul integrat 4K HDR X1 Extreme reda nuante intense de negru, culori bogate si realiste si ofera un contrast fara precedent.

Design-ul unic al seriei A1 permite ascunderea tuturor cablurilor, integrandu-se perfect in orice spatiu si fara a distrage atentia de la imagini.