telecom
Stiri

Operatorii telecom din Romania investesc in infrastructura pana la 10% din venituri, anual

telecom

Investitiile in infrastructura facute de operatorii de telecomunicatii din Romania vor creste in urmatoarea perioada, in conditiile in care calitatea retelelor este acum o prioritate, un bun strategic si un diferentiator esential pe o piata telecom cu un nivel foarte mare al concurentei.

De asemenea, ritmul tot mai alert in care se fac investitiile determina o colaborare mai stransa intre furnizorii de servicii telecom, in incercarea de a face economii.

„Fondurile alocate de operatorii telecom pentru imbunatatirea infrastructurii ajung pana la 10% din veniturile anuale. Nivelul mare al competitiei obliga insa companiile de telecomunicatii la o colaborare mai stransa care, in cele din urma, le-ar putea genera economii de 5% – 7%”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb Romania.

Investitiile in infrastructura vizeaza in principal cresterea acoperirii, creand astfel posibilitatea oferirii de noi servicii catre clienti.

„Zonele de maxim interes pentru operatorii telecom pentru urmatoarea perioada vor fi 4G, 4G+, data center si cloud. Cu atat mai mult cu cat Guvernul a aprobat la inceputul lunii trecute Planul National de Dezvoltare a Infrastructurii NGN (Next Generation Network), care presupune construirea de retele de comunicatii in banda larga cu acoperire nationala si cu o raspandire extinsa a punctelor de distributie, in acord cu Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2020. Aceasta prevede ca pana in 2020, la nivelul Uniunii Europene, sa se ajunga la o viteza crescuta de acces la internet de minimum 30 Mbps pentru toate gospodariile, iar cel putin 50% dintre gospodarii sa aiba conexiuni de acces la internet cu viteza de peste 100 Mbps”, precizeaza Nazmi Çağlar Bölük.

Odata cu extinderea retelelor, vor fi lansate noi cetegorii de servicii, in functie de tipul operatorului si portofoliul acestuia. Astfel, companiile de telefonie fixa vor face investitii in elementele de baza ale unei retele, astfel incat sa poata oferi servicii TV mai bune sau viteza mai mare la internet, marind capacitatea retelei broadband. Pe de alta parte, in perioada urmatoare, operatorii de telefonie mobila vor pune accent pe servici de tipul 4G+ sau VoLTE (Voice over LTE), atat de necesare intr-o piata in care numarul utilizatorilor de smartphone a crescut semnificativ in ultimii doi ani.

Planurile Euroweb privind imbunatatirea infrastructurii vizeaza anul acesta o investitie de pana la 12% din valoarea veniturilor. Euroweb este printre putinii furnizori de pe piata locala care detine patru puncte cross border, ca parte a infrastructurii sale. Reteaua nationala Euroweb se intinde pe 2.000 Km de fibra optica, detinuta, inchiriata, sau aspura careia are drept permanent de folosinta. Prin Euroweb, clientii au acces la retele metropolitane in toate marile orase precum Bucuresti (peste 1.000 km de cabluri de fibra optica), Timisoara, Suceava, Brasov, Targu Mures, Sibiu, Constanta, Craiova, Ploiesti, Oradea si Bacau.

„Pentru anul in curs urmarim o crestere a prezentei noastre in majoritatea acestor orase, in functie de oportunitatile pe care le vom identifica. Suntem interesati de dezvoltarea de platforme pentru servicii de nisa, de sisteme IT de tip internal back office si de dezvoltarea capabilitatilor in zona de centre de date”, mai spune Nazmi Çağlar Bölük.