Stiri

Cyanogen vrea sa scape de Google

03090851441032

Dupa cum stiti multi dintre voi, Cyanogen a fost la un moment dat un mod pentru Android, un OS Android customizat ce include multiple tweak-uri pentru a spori viteza smartphone-urilor si nu numai. La un moment dat Cyanogen s-a desprins de acest statut si a creat propriul OS cu acelasi nume bazat pe acelasi Android. A venit insa timpul ca Cyanogen sa mai faca un pas inainte.

In cadrul unui simpozion tinut recent la San Francisco, CEO Cyanogen Kirt McMaster, a facut o afirmatie care va da de gandit multora, inclusiv celor de la Google: “I’m the CEO of Cyanogen. We’re attempting to take Android away from Google.” Practic echipa Cyanogen isi doreste sa scoata orice urma a Google-ului din sistemul de operare, aceasta deoarece OS-ul oricum este unul open source si astfel oricine ii poate modifica model de operare, felul in care arata sau performanta sa pentru orice device mobil. In plus, cei de la Cyanogen au declarat ca in aproximativ 18 luni vor avea propriul Magazin Online de Aplicatii pentru mobil si sistemul lor ce il dezvolta, acest lucru intareste si mai mult declaratiile facute. Android Open Source Project si Ubuntu sunt alte cai prin care Cyanogen incearca sa atinga scopul propus.

In final dezvoltarea acestui proiect nu e tocmai gratuit pentru ca, desi Android este deschis si gratuit, utilizarea unuor sisteme si functii legate de acesta sunt guvernate de niste drepturi de autor (patente) care trebuiesc platite dezvoltatorilor de drept fie ca se doreste sau nu. Vom vedea daca echipa va reusi sa razbata in acest proiect si cat timp le va lua sa-l aduca la implinire.