Ericsson IoT
Stiri

Solutiile Ericsson accelereaza ritmul de adoptie al IoT

Ericsson IoT

In ultimii 20 de ani s-a lucrat la dezvoltarea unei retele mondiale de Internet al tuturor Lucrurilor (IoT), o retea extinsa, sigura si fiabila care ne ajuta sa conectam lucrurile din jurul nostru si sa comunicam cu ele.

Retelele mobile acopera deja 90% din populatia lumii insa, in ciuda acestei cifre impresionate, exista inca o serie de bariere pentru ca acest Internet of Things sa fie adoptat la scara larga asa cum ne-am dori. Ericsson raspunde acestor provocari printr-o serie de solutii software noi si inovatii de ecosistem care vor ajuta la accelerarea ritmului de adoptiei al IoT.

Alain Maloberti, Senior Vice President Orange Labs Networks, Orange, a spus: „Internetul tuturor Lucrurilor are extraordinar de mult potential de crestere. Ne-am propus sa lucram impreuna cu alte companii IoT pentru a sustine dezvoltarea unor solutii care sa imbunatateasca viata si activitatea de zi cu zi a utilizatorilor finali, dar si a companiilor. Suntem incantati sa vedem ca Ericsson colaboreaza indeaproape cu cei mai importanti jucatori din domeniu pentru a gasi rezolvari pentru problemele legate de costuri, acoperire sau durata a bateriei, probleme care, de atata timp, impiedica dezvoltarea IoT la adevaratul sau potential.”

Park Jin-hyo, Senior Vice President and Head of Network R&D Center, SK Telecom, a declarat la randul sau: „Ambitia noastra este sa acceleram ritmul de dezvoltare al retelelor mobile. De aceea, lucram deja proactiv la dezvoltarea tehnologiei 5G, o evolutie a tehnologiei LTE disponibile deja astazi. Conectivitate sta la baza tuturor actiunilor noastre, iar inovatiile propuse de Ericsson vor imbunatati si retelele, si dispozitivele IoT, contribuind astfel la valorificarea mai rapida a oportunitatilor de acest gen din Coreea.”

In prezent, exista deja peste 230 milioane de abonamente mobile M2M pentru dispozitive IoT, insa adoptia lor si mai extinsa a fost limitata de costul ridicat al acestor dispozitive, durata limitata de viata a bateriei si problemele acoperirii mobile bune in interiorul cladirilor sau in zonele rurale.

Matt Hatton, fondator si CEO Machina Research, a explicat: „Pentru ca IoT sa se dezvolte cu adevarat, este nevoie cruciala de standardizare si interoperabilitate. Lucrand alaturi de nume cheie precum Intel si alti jucatori importanti din zona IoT precum Altair, Sequans si Telit, Ericsson garanteaza ca nu se vor rata oportunitati de eficientizare a industriei si ca atat dispozitivele, cat si ecosistemul de retea se vor dezvolta in paralel.”

Noul program software Ericsson IoT Networks Software 16B permite:

Reducerea costurilor dispozitivelor IoT – Noul software suporta tehnologie LTE Category 0 cu operare half-duplex in FDD, limitand functionalitatea si capabilitatile retelei la cele cerute specific de aplicatiile IoT, precum senzori cu aplicabilitate larga sau implementari de tip smart meter. Complexitatea redusa conduce la scaderea cu pana la 60% a costurilor dispozitivelor.

Durata mai lunga a bateriei – O durata de viata a bateriei de 10 ani reprezinta unul dintre obiectivele tehnologiei 5G, iar Ericsson introduce doua upgrade-uri de software pentru eficienta energetica ce vor permite atingerea acestui obiectiv pe toate dispozitivele IoT din prezent. Device Power-Saving Mode pentru LTE si GSM reprezinta o capabilitate noua de conservare a energiei ce introduce o stare de „somn adanc”, in timp ce Extended Discontinuous Reception (DRX) pentru GSM extinde ciclurile de somn in modul inactiv.

Acoperire mai buna pentru interior – Software-ul de extindere a acoperirii GSM asigura imbunatatirea acesteia, facand posibila utilizarea aplicatiilor IoT in locatii izolate sau in interiorul cladirilor, chiar si sub pamant.

Ken Stewart, Chief Wireless Technologist and Fellow, Intel Corporation, a spus: „Conectivitatea este vitala pentru adoptarea la scara larga a noilor aplicatii IoT pentru orase si industrii inteligente. Prin eforturile sale de cercetare si dezvoltare de noi tehnologii, dar si prin colaborarea stransa cu alte companii din industrie, Intel contribuie activ la creionarea unui plan de dezvoltarea mai rapida a Internetului tuturor Lucrurilor. Ne bucuram sa fim parteneri cu Ericsson si, impreuna, sa actionam in directia adoptarii unor solutii standardizate ce vor putea fi folosite imediat de operatorii telecom.”

Noul software Ericsson permite si prioritizarea serviciilor sustinute de o retea telecom, optimizand astfel utilizarea resurselor de retea si oferind o solutie pentru diversitatea de modalitati de utilizare a IoT. Pe masura ce tot mai multe dispozitive IoT se vor conecta la retea, este important ca acestea si serviciile pe care le ofera sa aiba acces cu prioritate la retea, in special in perioadele de trafic intens.

IoT QoS Admission Control pentru GSM face exact acest lucru: prioritizeaza dispozitivele ce incearca sa acceseze reteaua, acordand, spre exemplu, prioritate unui echipament medical in fata unui contor electric. In plus, el poate chiar decupla temporar dispozitive ce nu sunt critice pentru a preveni aparitia unor limitari de capacitate. Aceasta functionalitate este deja sustinuta de tehnologia LTE.

Arun Bansal, Senior Vice President si Head of Business Unit Radio, Ericsson, a explicat: „Acceleram dezvoltarea IoT pe retelele existente LTE si GSM pentru a ne asigura ca exista o baza globala solida pentru o gama larga de noi aplicatii, de la orase inteligente la ferme conectate. Cu ajutorul partenerilor nostri, operatori importanti precum SK Telecom si Orange, dar si jucatori din industrie precum Intel, co-cream o retea IoT end-to-end si solutii pentru dispozitive care sa valorifice corect puterea sistemelor si serviciilor standardizate, fiabile si scalabile la nivel international. Aceste inovatii deschid cu adevarat drumul operatorilor catre 5G.”

Gartner estimeaza ca IoT va aduce un plus in valoare de $1,9 miliarde de miliarde in toate sectoarele economice pana in 2020. Ericsson este decis sa joace un rol important in toate etapele transformarii IoT, de la implementarile initiale pana la procese, platforme si cloud pentru companii si conectivitate radio.