Zilele trecute am testat tastatura Logitech K810 destinata PC-urilor si device-urilor Android si tastatura Logitech K811 pentru Mac, iPad si iPhone.
Ca design ambele tastaturi sunt foarte asemanatoare: au dimensiuni reduse si un design subtire, modern, care imbina un argintiu mat( varianta pentru MAC) sau un gri metalizat (varianta pentru PC si Android) cu un negru lucios care separa butoanele multimedia.
Ambele tastaturi au butonul de Power pe laterala si un buton de bluetooth pe spate, dar si o intrare microUSB. In cutie pe langa tastatura vei gasi manualul de utilizare, certificatul de garantie si un cablu microUSB pentru a incarca tastatura la un calculator MAC sau PC.
Butonul de bluetooth connect pe spatele tastaturii care odata apasat poate atribui unul din cele 3 butoane F1, F2, F3, cu semnul de bluetooth dispozitivului dorit pentru conectare. Cele 3 butoane cu semnul de bluetooth iti permit conectarea tastaturii la 3 dispozitive. De asemenea, e foarte util in cazul in care se doreste reorganizarea dispozitivelor conectate, se apasa butonul de pe spate si apoi unul din cele 3 butoane dorite.
Conectarea tastaturii Logitech K811 la un device iOS e foarte usoara, te duci in Settings, alegi Bluetooth, il activezi pe ON si apoi va scana dispozitivele cu bluetooth din zona. Activezi tastatura prin glisarea butonului de Power, plasat pe laterala din dreapta. Apoi alegi tastatura Logitech K811 si cand apare Connected poti deja sa folosesti tastatura. Daca doresti sa comuti de pe tastatura fizica pe cea virtuala (daca dispozitivul are o tastatura virtuala) e destul sa apesi ultimul buton din sirul butoanelor de pe banda neagra, butonul de langa F13. Conectarea tastaturii Logitech K810 este tot atat de usoara, printr-un procedeu similar si pe gadgeturile cu Android.
Noi am testat modelul Logitech K811 pentru Elvetia si am observat ca butoanele Y si Z sunt puse invers. Asadar aici pentru UNDO apesi cmd + tasta Y care e de fapt Z… Insa daca testezi butoanele vei observa ca nu corespund intocmai semnele asociate butoanelor cu functiile lor.
Poze Logitech K811
Modelul Logitech K810 pentru Marea Britanie l-am testat pe un gadget Android si la fel ca la tastatura Logitech K811 butoanele de reglarea luminozitatii nu au functionat, dar nici butonul F12 care are functia de a comuta pe tastatura fizica ( butoncare la tastatura Logitech K811 pentru iPad a functionat perfect) insa majoritatea tastelor au corespuns functiilor lor. Desigur, acestea sunt constatarile noastre pe device-urile testate de noi, fiind posibil ca pe alte dispozitive sa nu existe aceste probleme.
Poze Logitech K810
Tastatura Logitech K811
Plusuri
– are un design modern si dimensiuni reduse
– este usor de utilizat si raspunde foarte rapid la comenzi
– butoanele au margini rotunjite pentru o atingere placuta si sunt silentioase
– e luminata, deci ideala daca lucrezi seara sau noaptea, iar butoanele de luminozitate F8 si F9 iti permit sa setezi 3 trepte de luminozitate sau niciuna
– are buline antiderapante pe spate, asadar nu va aluneca pe suprafetele lucioase
Minusuri
– desi a producatorul a specificat in manual ca butoanele F6 si F7 care ar trebui sa iti controleze luminozitatea dispozitivului nu functioneaza decat pe calculatoare Mac si monitoare Apple le putem considera inutile pentru iPad si iPhone, asadar sa nu aveti asteptari in cazul in care nu cititi manualul de utilizare
– se poate conecta exclusiv pe dispozitivele Mac, iPad, iPhone si deci nu este utila si pentru SmartTV-uri
Tastatura Logitech K810
Plusuri
– Toate cele mentionate si la tastatura Logitech K811
Minusuri
– Nu vine impreuna cu un receiver USB Bluetooth, ceea ce ar fi util pentru a putea conecta tastatura la calculatoarele care nu au Bluetooth sau la Smart TV-uri