Samsung Exynos
Noutati

Samsung pune in lumina inovatiile aduse in materie de telefoane mobile

Samsung Exynos

Presedintele Samsung dezvaluie detalii despre largirea parteneriatelor avute de companie, lansarea de produse noi si despre posibilitatie pe care acestea le creeaza

LAS VEGAS, SUA – 11 ianuarie 2013 – Samsung Electronics Co., Ltd, lider mondial in industria semiconductorilor, a oferit o noua perspectiva asupra produselor electronice si electrocasnice punand in lumina valoarea tehnologica detinuta de componentele incorporate de dispozitivele mobile, in cadrul discursului sustinut la Targul International CES 2013.

Dr. Stephen Woo, Presedinte al System LSI si a diviziei Device Solutions in cadrul Samsung Electronics, a impartasit viziunea companiei asupra “Mobilizarii oportunitatlor”, evidentiind rolul important jucat de componentele de baza in inovatiile din industria dispozitivelor mobile. De asemenea, in cadrul evenimentului in care a fost sustinut discursul, au fost prezentate noi oportunitati care pot fi materializare de Samsung in materie de componente de baza si au fost oferite detalii despre noile produse care sustin aceste asteptari.

“Credem ca acele componente care pot impulsiona identificarea de noi posibilitati de dezvoltare sunt componentele cu DNA”, a declarat Dr. Stephen Woo. “Componentele de baza sunt asemenea elementelor de constructie – reprezinta fundatia pe care diferitele dispozitive sunt construite. Noi, cei responsabili de dezvoltare de solutii in materie de componente de baza proiectam noi componente, care sa revolutioneze tehnologia folosita in prezent pentru toate tipurile de dispozitive.”

La acest eveniment au participat membrii importanti din companii partenere, care au sustinut misiunea asumata de Samsung, de a dezvolta in permanenta produse revolutionare si de a genera valoare adaugata (Shared Value), deopotriva pentru producatori si consumatori. Printre invitati s-au numarat: Warren East CEO al ARM; Eric Rudder, Director de Strategie Tehnica in cadrul Microsoft; Trevor Schick, Vicepresedinte Senior si Sef al Diviziei de Achizitii in cadrul HP; Glenn Roland, Vicepresedinte si Sef al diviziei New Platforms – OEM si EA.

Dr. Stephen Woo si-a inceput discursul prin prezentarea obiectivelor pe care si le-a asumat Samsung pentru a sustine “Mobilizarea oportunitatilor”, concept prin intermediul caruia sa transforme in realitate si sa aduca la indemana consumatorilor ideile revolutionare dezvoltate la nivel teoretic, in special in arii care ajuta la cresterea capacitatii de procesare, la obtinerea de dispozitive de memorie eficiente din punct de vedere energetic si la crearea de tehnologie moderna pentru ecrane si display-uri. Dr. Woo a subliniat faptul ca oferirea de oportunitati nelimitate pe care le pot aduce consumatorilor produsele electronice si electrocasnice este posibila doar inovand la nivelul componentelor de baza.

Putere de procesare

Primul dintre produsele lansate de Samsung, care a fost anuntat in discurs este Exynos 5 Octa, primul chipset din lume care implementeaza tehnologia de procesare ARM® big.LITTLE™ bazat pe un nucleu Cortex™-A15 CPU. Acest nou procesor devine varful de gama al familiei de procesoare Exynos si urmeaza procesorului Exynos 5 Dual, care se afla deja pe piata, fiind incorporat in produse precum Google Chromebook si Nexus 10.

Samsung Exynos

“Noul Exynos 5 Octa introduce un concept revolutionar la nivelul arhitecturii de procesare, fiind dezvoltat pentru cele mai sofisticate telefoane si tablete”, a declarat Dr. Woo. “Atunci cand iti doresti ca aplicatiile rulate in acelasi timp sa functioneze ireprosabil, iti doresti, de fapt, sa ai cel mai bun procesor disponibil pe piata – Exynos 5 Octa”.

Pentru a dezvolta conceptul big.LITTLE, Warren East, CEO ARM, care a urcat pe scena alaturi de Dr. Woo pentru a prezenta detallii despre noua tehnologie pe baza de siliciu devenita disponibila prin intermediul procesorului Exynos 5 Octa. Noul procesor are opt nuclee (fiind impartit in patru nuclee puternice Cortex™-A15 CPU, pentru procasarea sarcinilor de lucru solicitante, si patru nuclee suplimentare Cortex-A7™, pentru procesarea sarcinilor de lucru usoare) si ofera un maximum de performanta si o eficienta energetica chiar si cu 70% mai ridicata fata de cea furnizata de procesorul Exynos quad-core.

Glenn Roland, Vicepresedinte si Sef al diviziei New Platforms – OEM, EA, l-a sustinut pe Dr. Woo in demonstrarea puterii de procesare a noului chipset Exynos 5 Octa prin rularea jocului Need for Speed™ Most Wanted, unul dintre cele mai noi jocuri de curse 3D. Asftel, s-a putut observa ca noul procesor are capacitatea de a oferi o experienta de gaming cu adevarat realista pe aceasta platforma interactiva de joc, datorita vitezei impresionante de procesare ce aduce raspuns in timp real la comenzi si imaginilor de o calitate nemaiintanita, generata de performantele aduse la nivelul graficii.

Dispozitive de memorie eco

Pentru ca puterea de procesare crescuta pe care o au acum dispozitivele mobile creste ritmul cu care este creat continut nou de catre publicul larg, calitatea experientei oferite de telefoanele mobile va deveni din ce in ce mai dependenta de centrele de date, responsabile in mare masura de buna functionare a traficului de date. Din cauza cresterii dimensiunii si a volumului de date transmise, sistemele IT se confrunta cu dificultati atat in ceea ce priveste mentinerea performantelor de transmitere a datelor, cat si in privinta pastrarii unei eficiente energetice si asigurarii unui consum sustenabil si in viitor. Dispozitivele de memorie, componente principale pentru serverele folosite in cadrul acestor centre de date, pot diminua foarte mult consumul de energie prin adoptarea tehnologiei de ultima ora dezvoltata de Samsung.

Dr. Woo a subliniat faptul ca managementul eficient al consumului de energie in interiorul acestor centre de date a devenit esential in societatea contemporana si faptul ca solutiile dezvoltate de Samsung in materie de dispozitive de memorie eco, ce incorporeaza hard disk-uri SSD si o puternica memorie DRAM (dynamic random access memory), reprezinta cel mai bun raspuns la aceste probleme, tocmai pentru ca pot furniza o putere foarte crescuta de procesare cu un consum scazut de energie. Comparativ cu centrele de date care functioneaza pe baza unor hard disk-uri conventionale (HDD), serverele si solutiile de stocare care folosesc dispozitive de memorie eco pot avea o viteza de procesare de pana la sase ori mai mare si un consum de energie mai mic chiar si cu 26%.

Importanta avuta de centrele de date si de cantitatea de energie consumata de acestea in era tehnologiei cloud computing a fost evidentiata de Trevor Schick, Vicepresedinte Senior si Sef al diviziei de de Achizitii in cadrul HP. Acesta a vorbit despre dispozitivul de memorie Smart Memory dezvoltat de HP realizat in cadrul unei colaborari avute cu Samsung, datorita implicarii Samsung in Alianta ProActive Insight Architecture (PIA). De asemenea, reprezentantul HP a oferit detalii despre Proiectul Moonshot, o initiativa HP lansata pentru dezvoltarea de servere cu consum foarte scazut de energie din care face parte si solutiile de stocare care folosesc dispozitive de memorie eco proiectate de Samsung. Cu ajutorul ProIectului Moonshot consumul de energie al serverelor poate fi redus cu pana la 89%, scazand radical in acelasi timp cu 97% complexitatea coordonarii lor.

Tehnologie pentru display-uri

Fiind vorba despre suprafete cu care utilizatorii interactioneaza direct, solutiile de dezvoltare de ecrane aduc la viata tehnologii avansate si le fac accesibile consumatorilor prin intermediul interfetei dispozitivului. Woo a prezentat viitoarele posibilitati ale ecranului Samsung, impreuna cu Brian Berkeley, Prim-vicepresedinte al diviziei Samsung Display. In timp ce imaginile foarte clare au devenit realitate, cei doi vorbitori Samsung au fost incantati sa mentioneze ca inovatiile sunt realizate fara a sacrifica eficienta energetica.

Woo si Berkeley au descris ecranul de 10.1 inci cu cristale lichide (LCD) care este incorporat in prezent si de Nexus 10. Cu o rezolutie de 2560×1600 si 300 pixeli per inci (ppi), ecranul reda imagini de o calitate uimitoare, desi consuma doar 75% din energia utilizata de solutiile de afisare anterioare.

Folosind tehnologia verde Samsung a LCD-urilor eficiente energetic, compania dezvolta in prezent un model de 10.1 inci care ar putea reduce consumul de energie cu inca 25%, oferind aceleasi calitati ale rezolutiei cu cele ale predecesorului sau.
De asemenea, au fost prezentate prototipuri si scenarii de dezvoltare reale pentru linia Samsung OLED (emitatoare organice si flexibile de lumina) care promit furnizarea de oportunitati multiple in materie de dispozitive pentru producatorii de produse electronice si electrocasnice.

Spre exemplu, ecranul flexibil dezvoltat de Samsung, Poreclit “Youm”, este fabricat dintr-un material plastic extrem de subtire in loc de sticla, ceea ce face il face sa fie elastic si rezistent la rupere. Berkeley a prezentat un prototip de smartphone care are o margine curbata care ofera posibilitatea vizualizarii continutului chiar si de-a lungul partii laterale a aparatului.

“Echipa noastra a reusit sa dezvolte un ecran cu rezolutie mare pe un material de plastic extrem de subtire, in locul sticlei folosite in mod obisnuit. Datorita utilizarii acestui material, smartphone-ul nu se va putea rupe, chiar daca va cadea”, a declarat Berkeley. “Aceasta noua forma va incepe sa schimbe cu adevarat modul in care oamenii vor interactiona cu dispozitivele lor si va oferi noi oportunitati care sa le imbogateasca stilul de viata … [si] va permite partenerilor nostri sa creeze un ecosistem de dispozitive cu totul nou.”

Unul dintre partenerii Samsung care furnizeaza companiei componente de ultima generatie este Microsoft. Acesta adauga un plus de valoare produsului finit prin intermediul solutiilor sale software, a dispozitivelor si serviciilor oferite. Eric Rudder, Director Tehnic de Strategie la Microsoft, a afirmat ca gama completa de dispozitive ATIV este un exemplu foarte bun pentru a arata ca imbinarea dintre solutiile componentelor dezvoltate de Samsung si Windows 8 creste gama de beneficii pe care o ofera noilor interfete cu utilizatorul. Rudder a declarat ca Microsoft Research se afla cautare permanent de tehnologii de afisare de ultima generatie, care sa permita existenta unor noi metode de interactiune om-calculator.

Oportunitati pentru oricine

Crearea unei lumi mai bune cu ajutorul resurselor sale este una dintre valorile de baza ale companiei Samsung. Initiativa emblematica a Samsung de responsabilitate sociala, Samsung Hope for Children, a fost lansata in acest spirit, prin care compania ofera produsele sale, expertiza si sprijin financiar pentru a raspunde nevoilor copiilor din intreaga lume, pentru educatie si asistenta medicala. Woo a subliniat ca inovatia componentelor Samsung impartasesc acelasi “fir rosu” care mobilizeaza cu adevarat posibilitatile, fara existenta limitelor sau a barierelor.

“Atunci cand tehnologiile Samsung se armonizeaza, lucruri uimitoare se intampla. Evolutia componentelor a dat nastere la o cu totul noua era de oportunitati”, a declarat Woo. “La Samsung, suntem pasionati sa reusim constant sa mobilizam oportunitatile pentru a oferi o gama larga de posiblitati de care sa se bucure oricine, nu doar cateva persoane privilegiate.”