Stiri

Sony investeste in Olympus

Sony

Firma japoneza Olympus a anuta saptamana trecuta ca Sony va cumpara peste 34 milioane de actiuni insumand 645 milioane $ bani cash.

Scopul acestei investitii este mentinerea companiei pe linia de plutire, aceasta aflandu-se in pragul falimentului dupa scandalul suferit anul trecut in care fostul CEO Olympus Michael Woodford a deconspirat o ampla spalare de bani ce se petrecea in cadrul firmei. Pentru clienti, Olympus inseamna camere digitale insa firma nu produce doar aceste produse foto ci se ocupa si cu echipament optic medical, stiintific, si industrial. Astfel ca domeniul de fraudare era unul mult mai vast decat se credea. Dupa ce lucrurile s-au linistit frauda a fost evaluata la 1.7 miliarde de $ si un val de investigatii au continuat, printre acestea arestarea fostului CEO Olympus Tsuyoshi Kikukawa ce se crede ca avea de-a face cu schema delapidarii. Urmarile sunt cat se poate de firesti: investitorii au vandut actiunile pentru a nu pierde toata investitia lor si 7% din personalul Olympus a fost concediat (2700 oameni).

Sony are incredere in noul management al companiei si investeste in aceasta urmand sa detina 51% din actiunile firmei Olympus mizand in general pe crearea de device-uri medicale: endoscopuri. Nici camerele digitale nu vor fi lasate la o parte, Sony dorind sa-si puna amprenta si asupra acestor produse. Acordul urmeaza sa fie incheiat mai tarziu in acest an.