Google IO 2012
Gadgeturi

Cele mai importante lansari de la Google I/O

Google IO 2012

Anual conferinta Google I / O reuneste programatori, analisti si presa pentru a prezenta ultimile noutati. La conferinta Google I/O 2012 au fost prezentate tableta Google Nexus 7, gadgetul de “social streaming” Nexus Q, ochelarii “Google Glass” , noul system de operare mobil Android 4.1 Jelly Bean.

Google Nexus 7

1. Google Nexus 7

Tableta Google Nexus 7 are un ecran de 7 inch cu rezolutie 1280×800, procesor Tegra 3 quad core la 1.2 GHz, 1GB memorie RAM, 8 sau 16 GB spatiu de stocare si o camera foto frontala de 1,2MP. Bateria este de 4.325 mAh si are o durata de viata de 9 ore in conditiile vizionarii de filme HD.

Tableta Google Nexus 7 este produsa de Asus si este primul device ce va folosi sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean si va avea un pret de 200 dolari.

Google Nexus Q

2. Google Nexus Q

Nexus Q este un device de streming media ce poate face legatura dintre tablete si telefoane cu Android si un televizor. Astfel Nexus Q descarca continutul din cloud si-l reda pe un monitor sau televizor. Nexus Q are conectivitate micro-HDMI, Ethernet, micro-USB si mufe audio, Wi-Fi, Bluetooth si NFC. Pretul sau este de 299 dolari si va fi disponibil din iulie 2012 doar in USA.

google-io-jelly-bean-android

3. Android 4.1 Jelly Bean

In sfarsit cei de la Google au scos un nou update care de data asta nu a adus numai functii noi ca pana acum, dar a fost si optimizat pentru a utiliza cat mai eficient resursele, apropindu-se astfel de sistemul iOS de la Apple.

Android 4.1 Jelly Bean va oferi acum o experienta grafica imbunatatita cu 60 fps pe o configuratie de top. Sistemul a primit cateva functii noi printre care enumeram:

Functia Google Now creata pentru a-ti oferi informatiile potrivite la momentul potrivit, prin care vei putea primi date meteo, detalii despre traficul rutier si scorul partidei in care joaca echipa ta favorita. Astfel toate aceste informatii sunt afisate mai simplu, printr-o serie de card-uri intuitive.

Functia Google Voice Search  a fost ea imbunatatita, iar acum putem sa vorbim despre un sistem similar cu Siri-ul celor de la Apple, care iti permite sa apelezi cautari pe web sau sa primesti raspunsuri la diferite intrebari doar prin interactiune vocala. Fiind dezvoltat pe interfata Ice Cream Sandwich, Google impinge lucrurile un pas mai departe la capitolele viteza, fluiditate, timp de raspuns prin interfata Project Butter.

Sistemul de notificari a fost si el imbunatatit, oferind acum mai multe functii, cum ar fi trimiterea unui email sau demararea unui apel vocal direct din interfata Notifications.

Tastatura este si ea mai precisa, iar acum utilizeaza un sistem de predictie a cuvintelor care poate accelera semnificativ timpul de scriere al unui mesaj sau email, iar pentru a tasta cu ajutorul vocii nu mai este necesara o conexiune la internet.

Functia Android Beam a fost adusa la zi odata cu Jelly Bean, permitand sharingul de fisiere si clipuri intre doua telefoane cu NFC si Android Beam prin simpla atingere a acestora. Interfata camerei si cea a galeriei foto a suferit si ea o serie de modificari, ultima poza putand fi vizualizata de acum cu un simplu gest swype, iar galeria poate fi micsorata la stadiul de rola de film pentru a inlesni navigarea si selectarea pozei dorite.

Update-ul Android 4.1 Jelly Bean este asteptat sa apara pe dispozitivele Nexus, Nexus S si tabletele Motorola Xoom la mijlocul lunii iulie.

sergy-brin-google-glasses

4. Google Glasses Explorer Edition

Tot in cadrul evenimentului Google I/O, a fost prezentat proiectul Google Glasses, gadgetul despre care Google a mai discutat si in trecut. Ochelarii prezentati sunt o versiune intermediara intre cea concept si cea destinata productiei in masa si poarta denumirea Google Glasses Explorer Edition.

Dezvoltatorii prezenti la San Francisco au avut ocazia sa lanseze precomenzi cu Google Glasses care le vor fi livrati anul viitor, la un pret premium insa, de 1500 dolari perechea. Google Glasses pot oferi momentan live streaming pentru clipuri video, pot realiza fotografii prin atingerea unui buton de pe rama si pot asigura transmisii audio. Cei de la Google ne asigura insa ca produsul lor este inca intr-o stare incipienta, iar restul functiilor si mai interesante vor sosi pe parcurs.