Hardware

Compania Tilera anunta procesorul cu 100 de nuclee

Compania Tilera a anuntat un nou procesor de uz general, cu 100 de nuclee de procesare, prin care compania sa prinda un avans pe o piata de servere dominate de Intel si Advanced Micro Devices. Procesorul TileGX-3100 a fost facut in parteneriat cu “companii de top”, cu scopul de a il monta pe servere care ruleaza aplicatii cu baze de date si capabil sa gestioneze volume mari de tranzactii pe Internet. Procesoarele TileGX-3100 vor functiona cu viteze cuprinse intre 1GHz si 1.5GHz si proiectate sa lucreze la 48 W putere. Tilera sustine ca procesorul poate executa mai multe procese pe un ciclu, fiind proiectat sa consume mai putina energie comparativ cu serverele traditionale oferite de Intel.

Bazele de date folosesc procesoare traditionale cum ar fi serverele x86 Intel Xeon, care vine in versiuni cu maxim 10 nuclee si Opteron Advanced Micro Devices care vine în versiuni cu până la 12 nuclee. AMD intentioneaza sa livreze un processor cu 16 nuclee serverul in cursul acestui an. Procesoarele sunt proiectate sa lucreze la o putere de peste 130 W. Exista, de asemenea, un interes mare pentru servere care folosesc procesoare cu consum redus de energie. Fiecare nucleu al procesorului TileGX-3100 are un consum mai mic de 0,5 W. Nucleele au memoria de cache L1 de 32KB, L2 cache 256KB, iar memoria cache L3 este ajunge la 32 MB.

Procesoarele cu 100 de nuclee vor fi disponibile in primul trimestru de anul viitor. Totodata Compania a anuntat doua procesoare noi TileGX-3000 cu mai puţine nuclee. Primul processor cu 64 de nuclee TileGX-3064 proiectat sa lucreze la o putere de 35 de W va fi disponibil în prima jumătate din 2012. Procesorul de 36 de nuclee TileGX-3036 proiectat sa lucreze la o putere de 20 W va fi disponibil în al treilea trimestru al acestui an.