Gadgeturi

Samung Galaxy Note 2 Review

Cu ajutorul Samsung Romania am reusit sa realizam un review cu ultima aparitie de la Samsung, Galaxy Note 2 care a fost lansat oficial la IFA Berlin 2012, iar in octombrie si in Romania in cadrul unui eveniment special.

Design si constructie

Din punct de vedere al design-ului, Samsung pastreaza traditia acum impusa de Galaxy S III, adica avem de-a face cu un frate geaman al lui Galaxy S III, dar mai musculos.

Materialele folosite precum si calitatea asamblarii sunt identice cu cele intalnite la S 3. Combinatia dintre materialul HyperGlaze si culoarea Marble White pare una mai reusita pentru ca nu transforma telefonul in magnet de amprente, praf, grasime si zgarieturi, mai mult sau mai putin fine. In schimb varianta de culoare Titanium Gray functioneaza ca un magnet pentru amprente, praf, grasimi si tot felul de zgarieturi.

Recomandarea noastra este folosirea unei huse sau a unor folii de protectie, care sa va apere investitia de surprize neplacute.

S-Pen

Noul S-Pen-ul a fost imbunatatit si integrat mai mult in software-ul device-ului, iar acum vorbim de un „pix” cu o forma ceva mai ergonomica, dimensiuni usor extinse si un buton mult mai usor de identificat si de utilizat.

O functie interesanta si utila a S-Pen-lui este Air View, care permite controlul in anumite aplicatii si vizualizarea continutului din foldere prin simpla trecere a S-Pen-ului pe deasupra ecranului la o distanta de maxim un centimetru. Pentru doritori de activitati care necesita atentie la detalii si o acuratete greu de atins cu degetul (desen, schite, proiecte), avem o veste buna: noul S-Pen detecteaza acum pana la 1024 de niveluri diferite de presiune.

S-Pen-ul poate fi utilizat oricand, in mai toate scenariile care implica folosirea telefonului, dar mai ales atunci cand intra in scena software-ul special conceput si optimizat in acest sens: S Note, S Planner, Paper Artist.

Printre functiile speciale, legate de noul „pix” mentionam:
– avertizarea sonora si vibratie de fiecare data cand scoatem sau introducem S-pen-ul
– avertizare cand uitam sa reintroducem pen-ul si ne indepartam de el
– posibilitatea activarii comenzilor rapide prin apasarea butonului si trasarea unei linii verticale pe ecran
– realizarea de simboluri pentru anumite comenzi rapide: mesaje, e-mail, S Voice si pentru mai toate functiile si aplicatiile din telefon
– print screen total prin atingerea ecranului cu butonul apasat, sau print screen partial prin „decuparea” zonei de interes

Specificatii

[table id=21 /]

Samsung Galaxy Note 2  dispune de un ecran Super AMOLED HD de 5,55 inch ajutat de o platforma hardware performanta: procesor quad core Exynos 4412 la 1,6 GHz, unitate grafica Mali-400MP, 2GB memorie RAM si 16/32/64 GB memorie interna.

In partea superioara a ecranului avem cei doi senzori de miscare, casca si o camera foto secundara de 1,9 MP. Pe laterale avem butoanele ON/OFF si volum, iar in spate avem camera foto principala de 8 MP si difuzorul. In partea de jos sub ecran intalnim binecunoscutul buton de home si cel doua butoane de back si task manager, iar la baza avem microfonul si S-Pen-ul.

Legat de conectivitate, nu cred ca exista vreo tehnologie actuala pe care Galaxy Note 2 sa nu o bifeze in fisa de specificatii: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 LE, microUSB cu suport MHL pentru conexiune HDMI si USB si NFC cu S-Beam. In plus, Samsung a ales sa introduca AllShare Play si AllShare Cast, functii responsabile cu streaming-ul media dinspre telefon catre alte device-uri (PC, TV) si invers.

Galaxy Note 2 reuseste sa pastreze niste dimensiuni deloc „de speriat”, masurand acum 151,1 mm in lungime, 80,5 in latime cu doar 9,4 mm grosime si cantarind 182,5 grame, adica cu 4,5 g mai greu decat Note I, dar in acelasi timp cu 4,5 mm mai inalt 2,5 mm mai putin lat si 0,3 mm mai subtire.

Este impresionant, cum Samsung a reusit sa inghesuie un ecran cu o diagonala cu 0,6 cm mai mare crescand astfel de la 5,3 inch la 5,55 inch intr-o carcasa insesizabil mai mare !

La cei 5,55 inch ecranul impresioneaza in primul rand prin marime, dar si prin calitatea si claritatea imaginilor afisate.

Discutam tot de un Super AMOLED, dar de data aceasta cu o rezolutie de 1280 x 720, adica mai putini pixeli pe inch, 267 fata de 285 dar totusi cu o imagine ceva mai buna decat a predecesorului.

Deci, vom avea imagini mai clare, culori mai apropiate de realitate si nu in ultimul rand, posibilitatea de vizionare in mod nativ a formatelor HD.

Audio

Pe parte audio, player-ul impresioneaza printr-o interfata ceva mai complexa decat de obicei, care ofera o multime de optiuni si functii noi. Fara indoiala, cea mai interesanta functie este: Music Square prin care telefonul imparte muzica pe suprafata unui patrat cu 25 de casute in functie de gen, fiecare dintre acestea continand doar anumite melodii. O data ce ai selectat o casuta, vei avea acces automat la un playlist format din melodiile casutei respective. Si egalizatorul este prezent si ofera o multitudine de presetari dar si posibilitatea de a regla sunetul dupa bunul plac pe doua nivele: Equaliser si Extended.

Camera foto si video

Pe partea foto camera principala este practic imprumutata de la Samsung Galaxy S III si se descurca foarte bine la cei 8 MP. Senzorul este capabil sa captureze fotografii de pana la 3264×2448 pixeli si filme Full HD 1080p la 30 fps. Imaginile arata mai mult decat decent, iar clipurile reusesc sa contina un numar impresionant de detalii avand un bitrate de pana la 20 Mbps.

Din meniu nu lipsesc nenumaratele optiuni, filtre, efecte si reglaje manuale ale camerei, menite sa imbogateasca experienta foto pana si a celor mai pretentiosi dintre utilizatori. De asemenea, tot aici intalnim si cateva functii noi si utile precum: burst shot (rafala de 20 de poze), best photo (cea mai buna poza din 8 instantanee), best face (cele mai bune fete din 5 poze consecutive), HDR (High dynamic range imaging) si smile shot (poza este facuta cand aparatul detecteaza un zambet).

Pe partea de filmare video, o problema identificata pe parcursul filmarilor ar fi amplasarea celor doua microfoane: unul in partea de sus si altul jos. Odata adus in pozitie orizontala, riscati sa opturati cu degetele unul din microfoane si sa creati un zgomot deranjant in timpul filmarii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V0akZGy82Ag[/youtube]

Software

Dupa cum stiti deja, sistemul de operare este Android 4.1.1 Jelly Bean in tandem cu interfata TouchWiz foarte asemanatoare cu cea de pe Galaxy SIII, doar ca este ceva mai optimizata pentru S-Pen. Singurul incovenient ar fi ca Jelly Bean nu mai suporta Flash si nu veti putea vedea videoclipurile Full HD de pe paginile de internet. Modul 720p in browser sau HQ in aplicatia YouTube ruleaza perfect, in schimb la 1080p imaginile se misca cu viteza unui melc impiedicat.

Video player-ul are o interfata simpla si atragatoare, iar acum indiferent ce format video am rulat, am fost placut surprinsi sa vedem ca Galaxy Note II l-a consumat fara nici o problema. Pot sa afirm ca videoclipurile HD nu au aratat niciodata atat de bine pe ecranul unui telefon. Mai mult decat atat, functia de pinch zoom in timpul redarii, optiunile legate de subtitrari (te lasa sa alegi ce subtitrare vrei din toata memoria telefonului si poti sa reglezi dimensiunea font-ului sau viteza de derulare) si reglaje precum viteza filmului, sunetul SoundAlive, culorile si chiar vizibilitatea in lumina directa a soarelui il recomanda drept un adevarat player portabil.

Agenda si modurile de apelare: Smart Dial, Direct Dial, apelarea vocala, folosirea Pen-ului sau a asistentului S Voice sunt toate la locul lor, pline de optiuni si functioneaza asa cum ne-am fi asteptat de la un smartphone Samsung de ultima generatie, adica bine.

Tastatura este una generoasa ca marime cu butoane mari si vizibile fiind excelenta pentru cei care nu doresc sa caute niste taste minuscule. Asadar, indiferent la ce vrei sa o folosesti, mesaje, chat, retele sociale sau mail-uri, exista destul de putine sanse sa nimeresti gresit vreuna din tastele gigantice. Acum cifrele au fost plasate deasupra literelor, precum si posibilitatile multiple de introducere a textului: prin taste, scris de mana cu S-Pen-ul, dictare si chiar tastare continua, foarte similara cu aplicatia Swipe. Cu functia form factor poti utiliza device-ul cu o singura mana.

Benchmark

Din punct de vedere al performantelor rezultate din testele sintetice, este lesne de inteles ca noul terminal de la Samsung reuseste sa se claseze in prima pozitie a oricarei ierarhii, dar bineinteles depinde foarte mult de benchmark-urile rulate si de nivelul de optimizare al fiecarui parametru masurat de acestea.

Astfel in Quadrant am obtiunt un scor de 5685 de puncte, in ANTUTU am obtinut 13558 de puncte, iar in Vellamo 1842 de puncte, deci peste tot ce este pe piata la ora actuala.

[table id=20 /]

Autonomie

La asemenea jucarie este necesara si o baterie pe masura, iar Samsung Galaxy Note 2 nu ne dezamageste, deoarece a primit acum o baterie de 3100 mAh. Confrm Samsung acumulatorul ar trebui sa reziste 980 de ore in standby si 35 de ore in convorbiri (pe 2G) si pana la 890 de ore standby si 16 ore in convorbiri (pe 3G). Practic lucrurile nu stau chiar asa, dar oricum avem in fata un telefon care nu va ceda la jumatatea zilei, decat daca munciti mai mult de 24 de ore pe zi si poate nici atunci. Cu alte cuvinte, oricat de power user ai putea fi, nu prea ai cum sa descarci acumulatorul in mai putin de 15 ore. In testele noastre care au complexe si am totalizat peste 10 ore nu am reusit sa descarcam bateria.

Galerie:

Plusuri:

– ecranul are culori frumoase si luminoase

– raspunde foarte repede la comenzi datorita procesorului Quad-core de 1.6 GHz

– autonomie mare

Minusuri:

– prea mare

Concluzie

Samsung Galaxy Note II este un smartphone complet, un upgrade desavarsit, care ofera suficient de multe imbunatatiri atat la nivel de platforma hardware cat si software.

Ce poate lispsi unui astfel de telefon gigant la propriu si la figurat: poate o carcasa mai putin glossy si cam atat. In orice caz, Samsung este exact acolo unde ar trebui sa fie si daca continua munca de inovare, avem toate sansele ca la anul pe vremea asta sa vedem un Note III sau Galaxy S IV de nota 10.

In concluzie acordam modelului prezentat nota 9 din 10 pentru design, 10 pentru hardware si 9 pentru OS, deci un total de 9 din 10.

Multumim Samsung Romania pentru produsul oferit in teste, iar pe voi va invitam sa ne urmariti si pe canalul YouTube, si site.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZgRiRJ0toE8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aDZRakrKnrs[/youtube]