Supercomputer BASF
Stiri

Supercomputerul BASF din Ludwigshafen a fost pus in functiune

Supercomputer BASF

Supercomputerul BASF a fost pus in functiune si opereaza la capacitate maxima. Primele calcule deja au inceput. “Acest moment marcheaza un pas important pentru digitalizarea cercetarii.Avem, acum, posibilitatea sa le oferim cercetatorilor nostri o putere de calcul mai mare decât a oricarei alte companii din industria chimica”, spune Dr. Martin Brudermüller, Vicepresedinte al Consiliului Directorilor Executivi si Chief Technology Officer la BASF. Supercomputerul, care este amplasat la sediul companiei din Ludwigshafen (Germania), permite procesarea unui numar mai mare de simulari si modelari mai complexe, in perioade mai scurte de timp, oferind, totodata, un cadru propice creativitatii. “Acestia sunt factori cheie ai succesului, intr-o competitie globala”, a subliniat Brudermüller.

Doar aproximativ un an, de la planificare la pornire

Cu o putere de calcul de 1,75 Petaflop (1 Petaflop este egal cu un cvadrilion de operatii cu virgula mobila pe secunda), noul calculator, „Quriosity”, denumit astfel in urma unui concurs online in rândul angajatilor, ofera, aproximativ, de 10 ori puterea de calcul globala disponibila anterior cercetatorilor de la BASF. In clasamentul celor mai mari 500 de sisteme informatice din lume, supercomputerul BASF ocupa, in prezent, locul 65. A durat aproximativ un an de la intâlnirile initiale de planificare interna, pâna la lansare. “Asta inseamna un timp foarte, foarte scurt”, a subliniat Dr. Stephan Schenk, Project Leader.

Instalarea supercomputerului in Ludwigshafen a implicat consolidarea podelei din camera serverului, pozitionarea a peste 1.000 de cabluri de retea cu o lungime totala de 15 km, precum si adaugarea unui sistem separat de racire a apei, care poate raci supercomputerul folosindu-se de 60.000 de litri de apa pe ora. La capacitate maxima, supercomputerul are un consum de energie electrica de aproximativ 600 de kilowati pe ora, generând, astfel, o cantitate semnificativa de caldura reziduala.

Pe lânga realizarea unei infrastructuri corecte, o alta provocare a fost integrarea supercomputerului in structura IT a BASF. “Acest lucru nu ar fi fost posibil fara ajutorul unei echipe extrem de dedicate, din diferite unitati ale BASF”, a declarat Schenk.

Calculele initiale ruleaza deja pe supercomputer

Acum este vorba despre utilizarea noilor posibilitati pentru a crea valoare. “Noul computer va fi folosit pentru diverse proiecte”, a spus Schenk. “Provocarea o reprezinta organizarea numeroaselor proiecte si a diferitelor programe de calculator, astfel incât sa beneficiem din plin de capacitatea supercomputerului Quriosity. Aduce, putin, cu a juca Tetris.”

Sarcinile care necesita o putere de calcul semnificativa, cum ar fi simularile pentru catalizatori industriali, pentru produse de protectie a culturilor si pentru materiale sunt printre primele sarcini ale supercomputerului. In cazul catalizatorilor, este deosebit de important sa li se sporeasca eficienta si, prin urmare, sustenabilitatea, prin scaderea cantitatii de materii prime si prin generarea de mai putine deseuri. De asemenea, este esential ca produsele pentru protectia culturilor sa functioneze mai eficient si mai tintit, pentru a raspunde mai bine cerintelor actuale si viitoare. Pentru modelarea materialelor si a sistemelor, precum spume sau formule, performantele sporite de calcul permit predictii mai precise in privinta functionalitatii si a proprietatilor.

“Pâna acum, am putut schimba doar câtiva parametri in cadrul simularilor si a trebuit sa asteptam rezultatele. Folosind supercomputerul, sunt posibile modele mult mai complexe, care permit modificarea unui numar semnificativ mai mare de parametri”, a explicat Schenk. Acest lucru ar putea avea drept rezultat reducerea substantiala a timpilor de dezvoltare si recunoasterea si valorificarea unor corelatii necunoscute anterior, incurajând abordari complet noi de cercetare.