Fotografii cu copii
Tutoriale & Sfaturi

Sfaturile F64 pentru fotografii memorabile de 1 iunie

Fotografii cu copii

F64 celebreaza ziua de 1 iunie intr-un mod inedit. Cum domeniul F64 este fotografia, ce poate fi mai frumos decat sa surprinzi cea mai frumoasa perioada din viata copiilor in imagini memorabile?Desi fotografierea acestora poate fi, de multe ori, o sarcina dificila, deoarece nu au rabdarea unui adult si nu le pot fi anticipate miscarile, aceste sfaturi pot ajuta orice parinte sa nu rateze momente speciale.

Indiferent ca sunt timizi, nervosi, sfidatori sau morocanosi, fotograful are drept misiune sa evidentieze partea lor cea mai buna si, cel mai important, sa inspire relaxare in timpul sesiunii foto. Tocmai de aceea, cand vine vorba de portrete cu cei mici, de la nou-nascuti pana la copii zburdalnici, prescolari sau adolescenti, e nevoie de o abordare diferita. Echipa F64 propune cateva sfaturi pentru cei care-si doresc sa surprinda in poze ce e mai frumos la copilarie.

Modurile aparatului

Pentru fotografierea copiilor, aparatul trebuie setat in modul prioritate de timp (S sau TV) sau diafragma (A sau AV), in functie de rezultatul dorit. Dat fiind ca majoritatea copiilor sunt energici si zburdalnici, fotograful isi doreste, de multe ori, sa „inghete“ actiunea in fotografia sa, iar acest lucru e realizat printr-un timp de expunere redus. Pe de alta parte, daca se doreste control asupra profunzimii de camp sau un fundal blurat, cu acel bokeh cremos pentru care sunt faimosi multi fotografi, e de preferat lucrul in prioritate de diafragma. Si chiar daca aparatul este unul compact, exista posibilitatea de a alege modul portret sau chiar de a personaliza manual setarile.

Setarile valorii ISO

Pentru exterior, la lumina zilei, o valoare ISO 100 sau 200 va fi suficienta, in timp ce in casa sau in alte spatii inchise, cu lumina artificiala sau cu prea putina lumina, setarile trebuie sa tina cont de lumina existenta. Ideal ar fi ca valorea ISO aleasa sa permita utilizarea unui timp de expunere de minimum 1/200 dintr-o secunda sau chiar mai mare, in cazul in care copiii alearga sau sunt prinsi in diverse activitati care implica miscare.

Intre formatele RAW sau JPG

Vechea dezbatere: se stie deja ca un fisier RAW contine in imaginile finale toate informatiile inregistrate de aparat, fara ca acestea sa fie alterate in vreun fel. Pe de alta parte, capturarea imaginilor in format RAW implica si postprocesare in softuri dedicate (ex.: Lightroom, Camera RAW etc.). Pentru cei care au minime cunostinte despre fisierele RAW, F64 sfatuieste optarea pentru aceasta varianta. In caz contrar, cu setarile corecte si urmand cateva reguli simple de compozitie, si fotografiile in format JPG vor fi excelente. Mai ales ca acestea sunt gata de distribuire pe Facebook, Instagram sau orice alta retea sociala, pentru a prezenta lumii primii pasi ai copilului sau ultima zi de scoala generala.

Ce obiective sunt potrivite

Alegerea obiectivelor se face in functie de ceea ce se fotografiaza. In general, majoritatea fotografiilor cu copii vor fi portrete. In portretistica, cele mai utilizate obiective sunt cele de 50mm si 85mm, intrucat acestea permit o apropiere mai mare de subiect, fara a-i invada foarte mult spatiul personal. Un obiectiv de 85mm e foarte bun pentru a surprinde de la o distanta potrivita capul si umerii subiectului, in timp ce prin cel de 50mm se poate fotografia de la talie sau bust in sus, in functie de distanta. Se recomanda atentie deosebita la deformari insa, in cazul apropierii prea mari de subiect cu un obiectiv de 50mm. De asemenea, merita luat in considerare si un zoom 24-70mm, un obiectiv extrem de versatil pentru o multime de situatii. Totodata, o varianta excelenta pentru inceput este un teleobiectiv de tipul 70 – 200mm, intrucat acesta permite fotografierea de la o distanta mai mare si confera o profunzime de camp redusa, ajutand foarte mult la estomparea detaliilor din spatele subiectului.

Alegerea cu atentie a modului de focalizare

Surprinderea subiectilor in orice tip de miscare necesita setari corecte ale camerei, plus exercitiu si practica. Cele mai multe camere au diferite moduri de focalizare, iar manualul de utilizare are informatiile necesare. Se recomanda selectarea unui mod de focalizare continua sau pentru urmarirea subiectului in miscare (tracking focus pe camerele foto mirrorless). Astfel, camera nu blocheaza focalizarea atunci cand se apasa pana la jumatate butonul de declansare. In schimb, poate urmari orice obiect in miscare, in timp ce se apropie si se indeparteaza subiectul, iar acest lucru este de mare folos.

In final, va oferim cateva sfaturi generale pentru fotografierea copiilor de care orice parinte poate tine cont, de fiecare data cand vrea sa imortalizeze momentele speciale, unice: fotografierea de la nivelul inaltimii copiilor sau mai jos, pentru a privi lumea intocmai cum o vad ei; varietate in modul folosit pentru fotografiere; atentia sporita la fundal; urmarirea cu atentie a a subiectului prin aparatul de fotografiat; axarea atat pe instantanee, dar si pe fotografiile de grup; atentie sporita la lumina: daca este insuficienta, de ajutor pot fi o blenda sau blitul; si consecventa in fotografie, pentru a pastra amintirile acestea.