Gadgeturi,  Video

Sony Xperia Tablet S Review

Sony Xperia S Tablet

Cu sprijinul Sony Romania am realizat un video review la tableta Sony Xperia S care a fost prezentata oficial la IFA Berlin 2012, iar in septembrie a fost lansata si in Romania in cadrul unui eveniment special.

Cutie si accesorii

Tableta vine intr-o cutie generoasa, cu manuale foarte detaliate si stufoase, plus obisnuitul incarcator si cablu USB.

Design si constructie

Noua tableta Sony Xperia S este acum mai subtire si mai usoara decat primul model Sony Tablet S, fiind construita din materiale premium care ii asigura o utilizare comoda atat acasa, cat si timpul calatoriilor. Totodata a fost pastrat designul in format de tip “revista indoita”, cu un spate din aluminiu, care are o aderenta mai buna in mana utilizatorului oferindu-i totodata si rezistenta.

Specificatii
[table id=42 /]

Tableta Sony Xperia S este disponibila in variante de 16/32/64 GB spatiu de stocare intern, cu 1 GB RAM, WiFi, Bluetooth 3.0 si conectivitate infrarosu, accelerometru, giroscop, busola si o baterie Li-Ion de 6000 mAh, care rezistat cam 8 ore de functionare. In interiorul tabletei gasim un procesor quad core Nvidia Tegra 3 de 1.3 GHz, cu GPU ULP GeForce care dovedeste cele mai sofistificate jocuri.

Tableta Xperia S masoara 8.8 mm in grosime si cantareste 570 de grame, iar ecranul este rezistent la contactul cu apa. Pe partea laterala avem un port SD, iar în partea inferioara un port proprietar similar cu cel de pe Playstation-ul Vita, un jack audio si butoane de volum si On/OFF. In spate intalnim o camera foto de 8 MP, iar în fata una de 1 MP.

Ecranul de 9,4 inch este tip LCD cu iluminare LED avand o rezolutie de 1280 x 800 pixeli si foloseste tehnologia Sony Mobile Bravia Engine iar  in partea din spate jos intalnim doua difuzoare stereo. Tehnologia Opticontrast implementata de Sony care promite ca ne scapa de glare, dar in realitate Xperia Tablet S are mari probleme cu glare-ul si nu veti intelege nimic din imagini in lumina soarelui. In schimb culorile sunt vii, contrastul e bun, iar unghiurile de vizualizare decente.

Audio

Pe parte audio, tableta se descurca minunat, de la volumul difuzoarelor, la basul excelent, inaltele care se aud bine in melodii, la interfata playerului Walkman, placut privirii si numeroasele setari ale egalizatorului.

Camera foto si video

Camera foto principala nu are blitz, iar in meniu camerei am intalnit aceeasi interfata greoaie si plina de lag pe care o are PlayStation Vita.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hFkTj4S7BJc[/youtube]

Fotografiile ies albicioase, semn ca probabil senzorul capteaza prea multa lumina, in vreme ce la filmare exista o problema cu focalizarea, dupa cum puteti observa. Aveti si cateva mostre foto, care nu ne-au impresionat, fiind usor albite.

Software

Pe partea de software tableta utilizeaza Android 4.0.3, desi personal as fi preferat Jelly Bean. Important este ca tableta a primit update imediat cum am inceput sa o testam, fiind vorba aici doar de un update de firmware, care ii rezolva problemele de WiFi pe care le aveau toti utilizatori. Software-ul tabletei este personalizat mult de Sony, de la widgeturi la shortcut-urile de pe ecran si acel Guest Mode foarte interesant. Se creaza un cont special pentru un user sau pentru un musafir si ii permiteti acces limitat la functiile si aplicatiile tabletei prin Guest Mode.

Printre shortcut-uri regasim accesul rapid la browser, camera si setari plus cateva scurtaturi in partea inferioara a ecranului catre variante miniaturale ale browserului sau ale altor functii. Avem acces rapid si la functia de telecomanda universala, cu care vine tableta, profitand de conexiunea infrarosu. Aici exista atat posibilitatea de controla un televizor produs de zecile de marci disponibile, cat si un BluRay player si multe alte terminale. La sectiunea widgeturi speciale avem pentru playerul Walkman, jocuri, Topics, socializarea prin Social Life si multe altele.

In fine, trecand la aplicatiile preinstalate, aici avem inca o buba: faptul ca multe dintre serviciile si aplicatiile Sony nu merg in Romania cum ar fi: Sony Reader, Music Unlimited, Video Unlimited, Watch Now şi Play Memories, etc.

Totusi putem folosi aplicatia album, care organizeaza toate fotografiile si clipurile video intr-un album dragut, dar care se incarca greu. Avem si un player Movies special si un Scrapbook in care putem lipi ceea ce decupam cu o aplicatie speciala pentru colaje. Browserul functioneaza perfect pe tableta, iar tastatura virtuala e comoda, in ambele setup-uri, atat cu full QWERTY, cat si cu QWERTY + num pad. Alte aplicatii demne de mentionat ca preinstalate sunt: Evernote, Office Suite, Zinio, playerul Walkman, Xperia Link, cu care va conectati la telefonul Xperia si Social Life, un soi de Flipboard in varianta Sony.

Benchmark
[table id=19 /]

Am testat si performanta software a tabletei prin benchmark-uri si am decis sa comparam terminalul cu o tableta similara ca pret si dotari, ASUS Transformer Pad 300, dar si cu cea mai puternica tableta Android din Romania, Samsung Galaxy Note 10.1. Astfel, in testul Quadrant am obtinut pe Sony Xperia Tablet S un punctaj de 4105 puncte, deci peste ASUS Transformer Pad 300, cu 3600 de puncte, dar evident sub Galaxy Note 10.1, cu 5249 puncte. In AnTuTu am obtinut 11.612 puncte pe noua tableta Sony, peste cele 10.000 ale lui Transformer Pad 300 si cu putin sub cele 12.394 ale lui Galaxy Note 10.1.

Nici la GPU nu sta rau, cu 57.3 FPS în NenaMark 2, fata de cele 46 FPS ale lui ASUS Transformer Pad 300 sau cele 58.9 FPS ale lui Galaxy Note 10.1. In Vellamo am obtinut 1266 puncte, aproape de cele 1300 ale lui ASUS Transformer Pad 300 si sub cele 2356 puncte ale lui Samsung Galaxy Note 10.1. In final la testul BrowserMark aplicat pe Chrome am atins 130.000 de puncte, adica aproximativ cam cat scoate un Nexus 7.

Totusi in ciuda benchmark-urilor superioare fata de tableta ASUS Pad 300, nu pot spune ca Sony Xperia Tablet S se misca mai fluent la utilizarea zilnica, ba chiar din contra.

Galerie

Plusuri:

– calitate audio deosebita, player Walkman complex, cu multe efecte si visualizer placut
– calitate video buna, un player bun
– multe aplicatii preinstalate utile
– infrarosu si functia de telecomanda universala cu macro
– pret competitiv
– protectie impotriva apei
– guest mode
– slotul SD

Minusuri:

– exista aplicatii care nu functioneaza in Romania
– lagul butonului On/OFF
– durata de viata a bateriei (doar 8 ore)
– probleme cu WiFi
– probleme cu glare-ul ecranului
– design neschimbat

Concluzie

Sa vedem acum si care sunt aspectele pro si contra ale tabletei Sony Xperia S.

In concluzie acordam modelului prezentat o nota de 8 din 10 pentru design, 8 pentru hardware si 8 pentru OS si UI, pentru un total de 8 din 10. Multumim Sony Romania pentru produsul oferit in teste, iar pe voi va invitam sa ne urmariti si pe canalul YouTube, si site.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gq7rEcCqOiY[/youtube]