Black Friday
Noutati

Studiu Daedalus Millward Brown: 69,8% din romani atinsi de febra Black Friday

Black Friday

Bucuresti, 7 decembrie — In doar cateva saptamani, pe fondul unei atentii crescute din partea mass media, awareness-ul evenimentului Black Friday a crescut de doua ori si jumatate, pana la 69,8% din populatie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown. 11,1% dintre romanii care au aflat despre acest eveniment au cumparat ceva in weekendul 23-25 noiembrie.

Studiul, realizat intre 4 si 6 decembrie 2012, a investigat comportamentul de cumparare al romanilor cu ocazia Black Friday si a masurat intreaga piata de retail din Romania.

Rezultatele studiului post-Black Friday au indicat o crestere accelerata a procentului romanilor familiarizati cu acest eveniment – in mai putin de 20 zile, acesta a sarit de la 27,2% la 69,8%. Dintre cei care au auzit despre Black Friday, 11,1% au spus ca au cumparat ceva de la retailerii care au avut promotii in weekendul 23-25 noiembrie.

Conform studiului, 38,1% dintre cumparatori au ales de Black Friday sa cumpere online. Cei mai multi romani s-au folosit de reducerile de Black Friday pentru a-si completa sau inlocui produsele electrocasnice din gospodarie : 44,4% din achizitiile de Black Friday au reprezentat produse din aceasta categorie.

Pe locul doi si trei in preferintele romanilor s-au plasat tot produse din electroIT: segmentul IT&C (in care au fost incluse laptopurile, telefoanele sau tabletele) a reprezentat 30% din achizitii, in timp ce electronicele (televizoare, aparatura foto-video etc.) au reprezentat alte 24,3% dintre cumparaturi.

De Black Friday, romanii au optat si pentru alte categorii de produse – segmentele de fashion, cosmetic sau food au atras 23,2% dintre cumparaturi. Jucariile au reprezentat 2,4% din achizitii in timp ce doar 2% dintre romani au optat pentru produsele de bricolaj. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 2000 de respondenti din mediul urban si rural, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani. Eroarea de esantionare a studiului este de +/-2,2%.

Din ce magazine au ales romanii sa-si faca cumparaturile de Black Friday

1. eMAG.ro – 21,1%
2. Flanco – 18,4%
3. Altex+Mediagalaxy – 12,3%
4. Domo – 9,4%
5. Carrefour – 8,6%
6. Metro – 2,8%
7. evomag.ro – 2,2%
8. PCGarage.ro -1,6%
9. Kaufland – 1%
10.Azerty.ro, Clickshop.ro, Cel.ro – 0,6%