Gadgeturi

Tabletele destinate Windows 8 RT vor face uz de tehnologia Intel Clover Trail

Tablete Windows 8 RT

Daca e sa privim la actualele ultrabook-uri ce au aparut pe piata ne va fi lesne de inteles ca Intel are o influenta mare asupra domeniului IT, multe CPU-uri fiind bazate pe solutii ale gigantului.

Noul procesor vehiculat de Intel pentru viitoarele tablete Windows 8 RT, Atom Z2760 (aka “Clover Trail”), va sta la baza multor tablete ce stau sa apara in luna Octombrie dupa lansarea oficiala a Windows 8. Lenovo Think Pad 2, ASUS Vivo Tab si Samsung ATIV Smart PC sunt doar cateva dintre gadget-urile ce vor incorpora CPU-ul si vor beneficia de portabilitate crescuta si performanta ridicata. Daca ne uitam la al nostru Clover Trail observam un CPU dual-core la 1.8GHz ce incorporeaza un GPU Imagination SGX545 ce se va ocupa de partea grafica a tabletelor. E posibil ca nu toata lumea sa fie prea entuziasmata de noul sistem de operare de la Microsoft, Windows RT, deoarece acesta nu e compatibil cu programele clasice de pe PC-uri, feature ravnit de foarte multa lume. Totusi, Windows RT reprezinta altceva decat compatibilitatea cu programe x86 si anume portabilitatea. Este principalul atuu pe care Microsoft il urmareste cu noul OS si crearea unui ecosistem care sa functioneze foarte bine cu acesta si aplicatiile create special pentru Windows RT. in consecinta tabletele ce vor rula Win RT si noul CPU Clover Trail de la Intel ar trebui sa aibe pana in maxim 680 grams greutate (mult mai usoare decat o tableta Windows 8 Pro), 8.5mm grosime, cu functii 3G, 4G si NFC. Autonomia nu e neglijata nici ea, Microsoft garantand ca sistemul lor de management al consumului bateriei va tine “in viata” tableta pentru 3 saptamani in standby si 1 zi de utilizare intensa sau minim 10 ore mai exact. Cu toate acestea trebuie mentionat ca nu trebuie sa ne asteptam la hardware incorporat ca USB 3.0, experiente multimedia 1080p (marea majoritate a CPU-urilor Clover Trail au rezolutie maxima de 1366 x 768) sau securitate sporita. Atom Z2760 este doar un procesor Medfield evoluat, cu un firmware si constructie similara si nu un CPU de laptop micsorat. Totul va depinde de capabilitatea producatorilor de tablete de a integra CPU-ul in solutiile lor si mai ales de pretul practicat.

Intel spune ca cel putin 20 de tablete ce vor folosi Clover Trail sunt in procesul de constructie, iar pretul pentru solutiile Windows 8 se situeaza unde in jurul a 800$, un pret mare intradevar. Totusi variantele mai Light cu Windows 8 RT vor trebui sa aibe un pret mult mai mic pentru a putea face concurenta competitorului direct Android. Toamana aceasta se anunta una foarte interesanta.