forgotpass
Securitate

Parolele: riscuri de securitate sau batai de cap?

forgotpass

In prezent, ne conectam in conturi online tot timpul – pentru transferarea banilor intre conturi bancare, cumparaturi online, verificarea starii vremii sau rezervarea unui taxi.Dar daca deodata nu te mai poti conecta in contul de care ai nevoie, in momentul in care ai nevoie de el? Daca primesti mesajul “eroare de parola”? Un studiu Kaspersky Lab a dezvaluit dilema cu care se confrunta utilizatorii atunci cand isi protejeaza conturile online.

In contextul dependentei noastre tot mai mare de conturile online, care ne ajuta sa rezolvam problemele de zi cu zi, Kaspersky Lab a descoperit ca oamenii se confrunta din ce in ce mai des cu o dilema – cum sa isi aleaga parolele. Unii dintre ei folosesc parole complexe si diferite pentru fiecare cont, astfel incat sa nu poata fi sparte, dar risca sa le uite. Altii aleg parole usor de tinut minte care le fac viata mai usoara, dar care ajung direct pe mana infractorilor cibernetici.

Prima varianta de raspuns la dilema – parole complexe, dar greu de tinut minte

Conform unui studiu realizat de compania de securitate, numerosi utilizatori inteleg nevoia de a avea parole complexe pentru conturile lor. Atunci cand au fost intrebati care sunt primele trei conturi unde este nevoie de parole puternice, 63% dintre respondenti au ales conturile de online banking, 42% – aplicatiile de plata, inclusiv portofelele electronice, iar 41% pe cele de online shopping.

Cu toate acestea, dificultatea de a tine minte parole complicate inseamna ca oamenii risca sa le uite si sa ramana fara acces la conturi. Doua din trei persoane (38%) nu isi pot recupera repede parolele dupa ce le pierd. Acest lucru ar putea crea frustrare si stresul de a nu-si putea derula activitatile normale.

Cat despre pastrarea parolelor, jumatate dintre respondenti (51%) le tin intr-un loc nesigur, un sfert (23%) dintre ei notandu-le intr-un carnetel, ca sa nu fie nevoiti sa le tina minte, ceea ce le pune in pericol securitatea.

A doua varianta de raspuns la dilema – parole usor de memorat, dar si usor de spart

Pentru a evita sa tina minte parole lungi, unele persoane isi creeaza alte obiceiuri periculoase. De exemplu, 10% folosesc aceeasi parola pentru toate conturile, ceea ce ii scuteste de grija ca vor uita vreo parola. Asta pana in momentul in care un infractor cibernetic pune mana pe parola unica si are acces peste tot.

Astfel, 17% dintre utilizatorii chestionati de Kaspersky Lab s-au confruntat cu amenintarea de a li se sparge un cont online sau chiar li s-a spart unul, in ultimele 12 luni. Conturile de e-mail sunt vizate cel mai des (41%), urmate de cele de social media (37%), de conturile bancare (18%) si de cele de cumparaturi (18%).

Raspunsul la dilema – exista si o a treia varianta

Potrivit Kaspersky Lab, utilizatorii nu trebuie sa fie limitati la doua optiuni. Nu este nevoie sa faca niciun compromis, dupa cum explica Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. „Daca oamenii au parole complicate pe care le pot tine minte, au doua avantaje: vor putea accesa orice cont doresc, atunci cand au nevoie de ele, iar informatiile pastrate in acele conturi vor fi la adapost de hackeri. Acest lucru este important pentru cei care vor sa isi vada de treburile de zi cu zi, fara sa faca rabat de la siguranta. Astfel, pot sa gaseasca datele de contact ale cuiva, sa castige razboiul in jocul preferat, sa isi verifice e-mail-urile sau orice altceva, fara sa-si dezvaluie datele niciunui hacker sau infractor.

„Dar este greu sa tii minte parole sigure, ceea ce inseamna ca utilizatorii se confrunta cu dilema parolelor in fiecare zi si de multe ori, fie isi uita parolele complicate, fie folosesc parole usor de tinut minte, dar la fel de usor de spart. Exista insa si o a treia optiune, care poate aduce liniste tuturor: folosirea unei solutii de management de parole, care le permite utilizatorilor sa aiba parole complexe fara sa fie nevoiti sa le noteze sau sa retina siruri de cuvinte si caractere speciale.”

Pentru a-i ajuta pe utilizatori sa recastige controlul asupra identitatii lor online, Kaspersky Password Manager pastreaza toate parolele in siguranta. Acestia trebuie sa tina minte o singura parola, pentru a-si accesa toate celelalte conturi. Prin intermediul unui cont gratuit My Kaspersky, utilizatorii isi pot accesa parolele de pe orice dispozitiv indiferent unde se afla, oricand. Generatorul de parole creeaza variante complexe, facand viata utilizatorilor mai usoara si dandu-le dureri de cap hackerilor.