Recrutari IT
Stiri

Cum merg recrutarile in IT in companiile romanesti

Recrutari IT

Recrutarea in industria IT&C poate fi o provocare, intrucat in domeniu exista un deficit semnificativ de programatori: necesarul de posturi depaseste 12.000, iar segmentul educational de specialitate atesta 10.300 de specialisti anual.

Unul dintre avantajele domeniului IT este acela ca este deschis tuturor categoriile de varsta si etapelor profesionale, de la internship pana la joburile de consultanta. In acest sens, aspectele pe care le analizeaza departamentul HR al EXE Software la un potential angajat sunt identificarea cu profilul companiei si aderarea la valorile acesteia: competente in colaborare, deschidere, adaptabilitate, capacitatea de a lucra la proiecte diverse, responsabilitate, integritate, inovatie si calitate.

Un aspect interesant observat este acela ca 33% din recrutarile EXE Software in 2016 au fost realizate prin platforma LinkedIn, in vreme ce 20% au provenit din recomandarile angajatilor. Restul situatiilor au implicat selectarea candidatilor de pe site-uri de recrutare sau promovari interne si evolutia profesionala in cadrul firmei.

Departamentul de recrutare al EXE Software aplica intotdeauna trei pasi de selectie, primul pas fiind acela cand candidatul este inclus intr-un interviu cu scopul de a i se contura un profil, de a i se cunoaste istoricul profesional si de a fi identificat nivelul de compatibilitate cu echipa si activitatile ei. Interviul este urmat de o testare a capacitatilor tehnice ale candidatului, iar daca acesta finalizeaza cele doua etape, urmeaza o discutie decisiva cu un team leader.

Selectia de la EXE Software a creat o echipa care lucreaza intr-un mediu profesionist, dar si confortabil, relaxant si care incurajează creativitatea, aceasta fiind una dintre prioritatile companiei. Membrii echipei au permanent sansa de a evolua prin participarea la diverse cursuri de perfectionare si certificari si orice persoana noua a echipei parcurge o perioada de acomodare de trei luni, in care, sub indrumarea HR-ului si team leader-ului este ajutata sa se integreze in mod natural in echipa.

In ceea ce priveste valorile companiilor impartasite de EXE Software, spiritul de echipa este una dintre acestea, iar angajatii au parte de provocari antrenante si de stimularea creativitatii, ceea ce dezvolta sentimentul unui viitor sigur in cadrul companiei. Echipa participa la un team building anual si la diverse actiuni ce au rolul de a stimula spiritul de echipa. Un astfel de exemplu este Friday Teasers – schimburi de experienta intre oamenii din companie, in cadrul carora diverse subiecte sunt aprofundate si impartasite celorlalti sub forma unor intalniri de o jumatate de ora intre echipele tehnice si non-tehnice.

Un alt avantaj al domeniului IT este acela ca angajatii isi pot alege mai multe forme de lucru, programul fiind foarte flexibil. Astfel, fiecare echipa, in functie de specificul activitatii sale, poate avea un orar diferit, existand inclusiv varianta in care membrii echipei petrec orele 15:00-18:00 la birou, in intervalul 18:00-19:00 ajung acasa, iar de la 19:00-23:00 lucreaza de acasa, in compatibilitate cu fusul orar din SUA sau Canada.

De altfel, Romania face parte din regiunea care are cel mai mare numar de profesionisti IT&C pe cap de locuitor. Tara noastra are peste 110.000 de profesionisti in acest domeniu, fiind o sursa preferata de programatori pentru companii straine, care aleg mana de lucru de aici din motive precum proximitatea, asemanarea culturala, cunoasterea limbii engleze si lipsa conflictelor majore in regiune.