cyber crime
Securitate

Victimele infractionalitatii cibernetice online financiare se lupta sa-si recupereze integral banii pierduti

cyber crime

In fiecare an, mii de utilizatori de Internet devin victime ale infractionalitatii cibernetice. O cercetare Kaspersky Lab arata ca peste jumatate (52%) dintre utilizatorii de Internet care au pierdut bani din cauza infractorilor cibernetici au reusit sa-si mai recupereze doar o parte din ei – in cel mai fericit caz.

Avand in vedere ca varietatea si complexitatea amenintarilor financiare online impotriva utilizatorilor cresc, pierderile din fraude online, furturi de identitate si compromiterea conturilor ajung acum la miliarde in fiecare an. Suma este, in realitate, si mai mare pentru ca multe cazuri nu sunt raportate.

Cercetarea arata cat de costisitoare sunt aceste atacuri pentru utilizatorii de Internet si cat de profitabile au devenit pentru infractorii cibernetici. In medie, utilizatorii de Internet pierd 476 de dolari in urma unui atac, iar o persoana din zece, dintre cele participante la studiu, a spus ca a pierdut mai mult de 5.000 de dolari.

Marea majoritate a utilizatorilor de Internet declara ca fac tranzactii financiare online (81%) si aproape jumatate (44%) pastreaza informatii financiare pe dispozitivele lor, conectate la Internet. Numarul de infractori cibernetici creste direct proportional cu numarul de utilizatori care isi administreaza banii online, de aceea o protectie eficienta este foarte importanta. Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatorii de Internet isi protejeaza toate dispozitivele.

Este posibil ca atitudinea legata de siguranta online sa fie influentata de conceptia gresita ca banii pierduti le vor fi returnati automat. Aproape jumatate (45%) dintre participanti spun ca impresia lor este ca vor fi despagubiti de banci, intr-o situatie de infractionalitate cibernetica, fara nicio problema. Studiul arata, insa, ca 52% dintre cei afectati nu si-au primit integral banii furati.

“Infractorii cibernetici cauta mereu noi modalitati de a profita si a insela utilizatorii, de aceea este important sa fiti tot timpul in alerta”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of the Anti-Malware Research Team la Kaspersky Lab. “Infractorii cibernetici pot actiona prin intermediul programelor malware, al phishing-ului sau al altor tehnici. Nu presupuneti ca va veti recupera automat banii daca veti fi printre cei vizati de infractori. Cea mai buna metoda de a va proteja banii in mediul online este sa va asigurati ca nu veti fi una dintre victime, iar pentru acest lucru noi recomandam programe specializate care va protejeaza datele si identitatea.”

Kaspersky Safe Money, una dintre functiile cheie ale produselor Kaspersky Lab pentru utilizatorii individuali, cum este Kaspersky Total Security, inglobeaza mai multe tehnologii create pentru a proteja tranzactiile financiare ale utilizatorilor, cu ajutorul a trei principii de baza: site de incredere, conexiune sigura si mediu sigur. Capacitatea solutiei de a proteja eficient utilizatorii impotriva amenintarilor financiare a fost recunoscuta de mai multi cercetatori independenti.