safe kids
Securitate

Kaspersky Safe Kids protejeaza copiii de amenitarile online

safe kids

In prezent, cand copiii petrec mare parte din timp in activitati online nesupravegheate, parintii trebuie sa gaseasca noi metode de protectie.

Noua solutie multiplatforma Kaspersky Safe Kids este creata pentru a-i ajuta pe parinti sa aiba grija de copiii lor, nu doar in viata reala, ci si in cea virtuala.

Conform unui sondaj derulat de Kaspersky Lab si B2B International, peste jumatate dintre parinti (55%) au constatat o crestere a amenintarilor online pentru copiii lor, iar unul din trei (30%) a admis ca nu poate controla ce vede sau face copilul pe Internet. Expertii Kaspersky Lab sunt de parere ca protectia copiilor necesita o abordare complexa: parintii ar trebui sa le vorbeasca despre siguranta in mediul online, sa ii invete cateva reguli care sa-i fereasca de pericole si, bineinteles, sa foloseasca solutii tehnice speciale.

“Ne bucuram sa putem oferi utilizatorilor nostri un instrument care ii ajuta sa previna consecintele neplacute ale utilizarii aparatelor conectate la Internet de catre un copil, chiar daca uneori copilul stie mai multe despre tehnologie decat parintii lui”, a spus Alexander Erofeev, Chief Marketing Officer la Kaspersky Lab. “Kaspersky Safe Kids, care a fost dezvoltat tinand cont de comportamentul copiilor, le permite sa exploreze lumea cibernetica si, in acelasi timp, mareste raza de actiune a grijii parintesti. Astfel de solutii le dau parintilor puterea sa-si protejeze copiii fara sa le interzica activitati si sa mentina un dialog cu ei.”

Kaspersky Safe Kids este un produs freemium: cele mai multe dintre functionalitatile sale sunt oferite gratis, dar cele premium sunt disponibile contra cost. Pentru a folosi aceasta solutie, doritorii trebuie doar sa se inregistreze pe My Kaspersky portal, sa creeze un profil pentru copil si sa descarce aplicatia pentru platforma ceruta (sau sa o instaleze pe dispozitivul folosit de copil, din App Store). Solutia este disponibila pentru Windows, Mac, Android si iOS.

Utilizatorii pot sa-si administreze solutia de protectie (inclusiv sa creeze reguli personalizate) din contul lor My Kaspersky. Parintii pot monitoriza cat timp foloseste copilul dispozitivele, ce aplicatii instaleaza, paginile pe care le vizualizeaza, locul in care se afla si contactele sale:

• Utilizarea dispozitivului. Copiii pierd adesea notiunea timpului atunci cand se joaca pe un dispozitiv. Safe Kids le da parintilor posibilitatea sa specifice durata maxima de folosire a acestuia sau sa selecteze anumite ore, din anumite zile, cand copiii au voie sa intre pe Internet. Optiunea de time management poate fi configurata astfel incat sa blocheze dispozitivul atunci cand a fost depasita limita de timp (acest lucru nu este posibil pentru dispozitivele cu iOS) sau programul poate informa copilul ca este timpul sa se opreasca, fara sa-i blocheze accesul.

• Utilizarea aplicatiilor. Aplicatiile reprezinta un potential pericol – de exemplu, cele care contin scene de violenta. Cu Safe Kids, parintii pot restrictiona aplicatiile pe care un copil le poate instala sau deschide, in functie de varsta si de categorie (de exemplu, jocuri, magazine online, divertisment etc.). Parintii pot, de asemenea, sa specifice cat timp poate petrece copilul intr-o anumita aplicatie. Posibilitatea de a restrictiona folosirea unei aplicatii dupa categorie, este disponibila doar pentru dispozitivele cu sisteme Windows, Mac OS X si Android.

• Activitatea web. Safe Kids ofera posibilitatea de a filtra site-urile dupa categorie – de exemplu, cele cu continut pentru adulti, limbaj obscen sau informatii despre droguri. De asemenea, site-urile nedorite pot fi excluse din rezultatele cautarilor pe motoare populare cum sunt Google, Yahoo sau Bing. In functie de alegerea parintilor, aplicatii sau pagini potential periculoase pot fi blocate imediat, sau copilul poate fi avertizat ca nu este recomandat sa le deschida.

• Activitatea pe Facebook – In contul My Kaspersky, parintii pot vedea un rezumat al activitatii copilului pe Facebook – modificari in numarul de prieteni si postarile sale publice. O astfel de supraveghere este utila pentru a observa imediat potentiale semne ca un copil are probleme cu cei de varsta lui.

• Apeluri si SMS-uri. O optiune suplimentara pentru dispozitivele pe baza de Android este obtinerea unor statistici despre persoanele de la care copilul primeste apeluri sau SMS-uri (pentru a nu viola intimitatea, textul mesajelor nu este afisat). Solutia permite parintilor si sa selecteze anumite persoane din setari – de exemplu, prieteni suspecti. Daca una dintre aceste persoane incearca sa contacteze copilul, parintele primeste o notificare.

• Localizarea. Aceasta caracteristica le permite parintilor sa fie la curent cu locul in care se afla copilul lor in acel moment si sa stabileasca un perimetru in care se asteapta ca se va afla in anumite perioade. Daca cel mic paraseste perimetrul stabilit, parintii sunt anuntati. Aceasta caracteristica este disponibila numai pentru Android si iOS, atunci cand GPS-ul este activat si dispozitivul este conectat la Internet.

Daca un copil se confrunta cu o amenintare, un adult din familie primeste un email si/sau un mesaj de tip push-notification (daca versiunea parentala a Safe Kids este instalata pe dispozitivul parintelui). In My Kaspersky, parintii pot vedea si statistici detaliate sau in rezumat privind activitatea online a copilului – pe zile, saptamanal si lunar.

Informatia primita prin intermediul Safe Kids le da parintilor ocazia sa corecteze anumite greseli pe care le observa sau sa intervina la momentul potrivit pentru a-si ajuta si proteja copilul.

De asemenea, compania recomanda parintilor:

• In cazul in care copilul foloseste mai multe dispozitive, cel mai bine este care fiecare dintre ele sa aiba instalata o solutie de protectie.

• Chiar atunci cand copilul foloseste dispozitivul acasa, sub supravegherea parintilor, poate gasi continut indezirabil, de aceea este recomandata instalarea unor solutii de protectie si pe aceste dispozitive.

• Este bine ca parintii sa-i explice copilului de ce procedeaza astfel, sa ii spuna ca este foarte important pentru ei si sa ii roage sa respecte recomandarile solutiei de protectie.

• Parintii nu trebuie sa uite nici de amenintarile cibernetice cum sunt programele malware si site-urile false. Furtul unui cont de joc sau pierderea unei teme pentru scoala poate fi motiv de stres pentru un copil, asa ca solutiile de securitate online ar trebui folosite impreuna cu instrumentele de control parental.