HiSilicon Kirin 970
Stiri,  Telefoane Mobile

Inteligenta Artificiala: tehnologia care schimba evolutia smartphone-urilor

HiSilicon Kirin 970

Dupa un ritm alert de dezvoltare, industria de smartphone-uri a stagnat. Potentialul de a inova si imbunatati solutiile existente – crearea unui CPU mai rapid, incorporarea unei memorii mai mari sau a unui ecran cu rezolutie mai buna – incepe sa isi piarda din valoare, din cauza faptului ca nu mai aduce beneficii reale utilizatorilor.Astfel, s-a creat contextul perfect pentru o revolutie in materie de inovatie. In ciuda eforturilor, niciun producator nu a reusit sa gaseasca elementul cheie care sa schimbe situatia, pana acum.

“Pentru Huawei, motorul inovatiei este ideea conform careia trebuie sa gandesti diferit si sa parcurgi drumul pe care nu a mai mers nimeni. Ne-am dorit un smartphone care sa reflecte acest principiu, un smartphone al viitorului, un viitor in care dispozitivele devin masinarii inteligente.”, Fred Wangfei, Director of Huawei Consumer Business Group Romania.

Astfel, telefoanele care vor aduce viitorul in prezent nu trebuie sa se rezume doar la a executa linear task-urile cerute de utilizatori, ci trebuie sa se concentreze pe intelegerea nevoilor posesorului, iar apoi sa vina in intampinarea lor. La baza acestui concept se afla procesorul Kirin 970 si primele smartphone-uri care il integreaza – Huawei Mate 10 Pro si Huawei Mate 10 Porsche Design.

Kirin 970 este primul procesor din lume care foloseste Inteligenta Artificiala pentru smartphone-uri. Procesorul este echipat cu o unitate neurala de procesare – Neural Network Processing Unit, care suporta task-urile legate de AI si de functia proactiva a dispozitivul, care invata comportamentul utilizatorului. Astfel, Huawei isi continua strategia mobile AI, care utilizeaza deopotriva CC (Cloud Computing), cat si resursele de date, creand dispozitive care au capacitatea de a procesa mult mai repede informatiile si de a le personaliza, in siguranta. Echipat cu procesorul Kirin 970, Huawei Mate 10 Pro este un “prodigy” al unei noi generatii de dispozitive mobile: primul telefon cu adevarat inteligent. Si ce aduce mai exact aceasta revolutie?

Dispozitivele echipate cu Inteligenta Artificiala sunt capabile sa invete, sa asculte, sa citeasca si chiar sa inteleaga modul in care oamenii gandesc. Prin capacitatea de a analiza comportamentul utilizatorilor, smartphone-urile pot anticipa nevoile acestora, si astfel pot livra cu precizie informatia care se potriveste cerintelor acestora. Cu ajutorul retelelor neurale, procesul de prelucrare a datelor este mult mai eficient: cu un co-procesor in unitatea neurala, Kirin 970 este capabil sa atinga de 25 de ori mai multa performanta, cu o eficienta de 50 de ori mai mare decat un Cortex-A73 Cluster quad-core! Cum este posibil acest lucru?

Pentru a intelege, ganditi-va la tehnologia de recunoastere a imaginii, de exemplu. In cazul algoritmului traditional, o imagine este descompusa, iar fiecare parte a acesteia este analizata, fiind supusa apoi unor filtre prin care sunt urmarite trasaturile comune inregistrate intr-o baza de date, pana cand o potrivire se gaseste. Pe de alta parte, Inteligenta Artificiala “vede” imaginile mult mai aproape de felul in care le vedem noi, percepandu-le ca un intreg si ghicindu-le continutul pe baza unor trasaturi cheie, chiar daca nu se potrivesc intocmai cu ceea ce exista in baza de date, ca de exemplu atunci cand recunoastem o pisica intr-o imagine cu o pisica persana, cand ne uitam la un film cu tigrii sau cand ne uitam la un desen naiv realizat de un copil. Rezultatele sunt surprinzatoare. Huawei Mate 10 Pro, echipat cu procesorul Kirin 970, este capabil sa recunoasca 2000 de imagini cu o magnitudine de doua ori mai mica decat cel mai rapid smartphone existent in momentul de fata.

Acest lucru este transpus in mod direct in capabilitatile smartphone-ului si in modul de utilizare foarte usor, care se remarca mai ales atunci cand faci fotografii. Prin intermediul Inteligentei Artificiale, Mate 10 Pro este capabil sa recunoasca obiectele din cadru si sa ajusteze toti parametrii procesului de fotografiere la subiect, pentru a reda scena perfecta. Astfel, chiar si incepatorii in fotografie reusesc sa realizeze imagini de calitate profesionala. Mai mult, datorita retelelor neurale, performanta in materie de Autofocus este mult imbunatatita, facand posibila surprinderea de imagini ale subiectilor in miscare, intrucat ele pot anticipa unde subiectul va fi in urmatorul moment.

Pe plan local, modelul Huawei Mate 10 Pro este disponibil, putand fi achizitionat de la partenerii autorizati Huawei, la un pret recomandat de 3599 lei.