Huawei AI
Procesoare

IFA 2017: Huawei a prezentat viitorul Inteligentei Artificiale

Huawei a anuntat in cadrul IFA 2017, inceputul unei noi ere in ceea ce priveste inovatia in materie de smartphone-uri.Noul chipset Huawei, Kirin 970, reprezinta prima platforma mobila AI ce integreaza o unitate dedicata de procesare neurala (NPU – Neural Processing Unit). Construit in urma unui proces avansat de 10nm, Kirin 970 “impacheteaza” 5,5 milioane de tranzistori pe 1 cm².

Chipset-ul este alimentat de un procesor cu 8 nuclee si un GPU cu 12 nuclee de ultima generatie. Echivalent cu un grup de procesoare Quad-core Cortex-A73, procesorul Kirin 970 ofera de pana la 25 de ori mai multa performanta, cu o eficienta de 50 de ori mai mare. Astfel, intr-un test de benchmark bazat pe recunoasterea imaginii, noul Kirin 970 a procesat 2000 de imagini pe minut, ceea ce inseamna ca a fost mai rapid decat alte chipset-uri de pe piata. Noile evolutii privind Inteligenta Artificiala presupun un efort comun din partea intregii industrii, implicand zeci de milioane de dezvoltatori si feedback din partea a sute de milioane de utilizatori. Tocmai de aceea, Huawei pozitioneaza Kirin 970 ca fiind o platforma deschisa pentru Inteligenta Artificiala, deschizand procesorul pentru parteneri si dezvoltatori, care pot gasi functii noi si inovatoare pentru capacitatile sale de procesare.

Dupa ani de dezvoltare, tehnologia Cloud AI a cunoscut o aplicabilitate extinsa, insa, in ceea ce priveste experienta de utilizare, inca mai este loc pentru imbunatatiri, imbunatatiri ce includ optimizarea, stabilitatea si securitatea. Cloud AI si On-device AI se pot completa una pe cealalta, On-Device AI (Inteligenta Artificiala integrata in dispozitiv) ofera capabilitati puternice de detectare, specificatii ce reprezinta fundamentul intelegerii si asistarii comportamentului de utilizare. Senzorii proceseaza o cantitate semnificativa de date obtinute in timp real, ce inregistreaza scenariile specifice si depisteaza obiceiurile de utilizare ale posesorului. Sustinut de capabilitati puternice de procesare, smartphone-urile vor deveni mult mai “constiente” in ceea ce priveste nevoile utilizatorilor, furnizand servicii cu adevarat personalizate si accesibile.