Cisco
Retelistica

Cisco prezinta reteaua viitorului care invata, se adapteaza si evolueaza

Cisco

Cisco a prezentat astazi noile solutii de retea, care reprezinta unul dintre cele mai importante progrese in materie de retele enterprise.Aceasta lansare coincide cu punctul culminant al viziunii Cisco de a crea un sistem intuitiv care anticipeaza actiunile, blocheaza amenintarile de securitate si continua sa evolueze si sa invete. Companiile vor putea astfel sa descopere noi oportunitati de afaceri si sa rezolve probleme care inainte erau imposibil de solutionat, intr-o era a conectivitatii si a tehnologiilor distribuite.

Acest nou model de retea este rezultatul cercetarii si dezvoltarii realizate de Cisco de-a lungul anilor de reinventare a retelei, intr-o era in care se estimeaza ca inginerii de retea care gestioneaza sute de dispozitive in prezent vor gestiona 1 milion de dispozitive pana in 2020.

„Reteaua isi consolideaza pozitia esentiala pentru succesul afacerilor, in conditiile in care cerintele legate de performantele si capabilitatile acesteia au crescut la un nivel fara precedent. Furnizand o retea intuitiva, capabila sa analizeze contextul de functionare si sa se adapteze, ajutam oameni si companii din intreaga lume sa raspunda provocarilor din mediul de business din ce in ce mai dinamic”, a declarat Dorin Pena, manager general Cisco Romania.

Companiile din prezent isi administreaza retelele prin procese IT traditionale, dar care nu sunt adaptate noii ere digitale. Prin aceasta abordare, Cisco creeaza un sistem intuitiv care invata, se adapteaza, automatizeaza si protejeaza in mod constant, pentru a optimiza operatiunile din cadrul retelei si a oferi protectie impotriva amenintarilor de securitate din ce in ce mai sofisticate din prezent.

„Solutia Encrypted Traffic Analytics de la Cisco rezolva o problema de securitate considerata imposibil de solutionat”, a declarat David Goeckeler, vicepresedinte senior si director general retelistica si securitate. „ETA utilizeaza informatiile cibernetice puse la dispozitie de Talos pentru a detecta semnaturile de atac cunoscute chiar si in traficul criptat, fara decriptarea acestuia, ajutand la asigurarea securitatii, in paralel cu mentinerea confidentialitatii.”

Majoritatea traficului pe internet la nivel mondial ruleaza prin retele Cisco, compania valorificand aceasta pozitie unica pentru a capta si a analiza aceste date valoroase, oferind departamentelor IT informatii despre detectarea anomaliilor si anticiparea pericolelor in timp real, fara a compromite confidentialitatea datelor. Prin automatizarea la nivelul periferiei retelei si integrarea unor procese de tip machine-learning si metode de analiza de baza, Cisco gestioneaza activitati considerate imposibil de gestionat si permite departamentelor IT sa se concentreze asupra nevoilor strategice de afaceri.

75 de companii si organizatii globale desfasoara teste in teren cu aceste solutii de retea de generatie urmatoare, inclusiv DB Systel GmbH, Universitatea de Stiinte Aplicate Jade, NASA, Royal Caribbean Cruises Ltd., Scentsy, UZ Leuven si Wipro.

Informat de context si activat de intentie

Cu aceasta noua abordare, Cisco schimba modelul fundamental in crearea de retele, regandind solutiile hardware si software. Aceasta trecere de la o abordare centrata pe hardware la una centrata pe software va permite clientilor sa experimenteze un salt spectaculos in directia agilitatii, productivitatii si performantei. Reteaua intuitiva este o platforma inteligenta, foarte sigura – actionata de intentia de utilizare si inspirata de context:

• Intentie: Noile solutii de retea permit IT-ului sa treaca de la procese traditionale dificile la automatizarea intentiilor de utilizare, ceea ce face posibila gestionarea a milioane de dispozitive in cateva minute – o dezvoltare cruciala pentru a ajuta organizatiile sa navigheze intr-un peisaj tehnologic din ce in ce mai extins.

• Context: Interpretarea datelor in context este ceea ce permite retelei sa furnizeze informatii noi. Nu doar datele sunt importante, ci si contextul care le inconjoara – cine, ce, cand, unde si cum. Reteaua intuitiva interpreteaza toate aceste informatii, oferind o mai buna securitate, mai multe experiente personalizate si operatiuni mai rapide.

• Intuitie: Noua retea asigura procese de tip machine-learning adecvate. Cisco utilizeaza volumul imens de date care circula in retelele implementate in intreaga lume, cu procese de tip machine-learning integrate, exploatand aceste date pentru a oferi informatii predictive si care pot fi utilizate imediat.

Tehnologiile care sustin reteaua intuitiva

Cisco Digital Network Architecture (DNA) ofera clientilor un portofoliu de solutii hardware si software inovator pentru noua era a retelelor. Cisco lanseaza astazi o suita de tehnologii si servicii Cisco DNA, proiectate sa lucreze impreuna ca un singur sistem, oferindu-le clientilor posibilitatea de a se adapta vitezei erei digitale.

• DNA Center. Un dashboard intuitiv si centralizat pentru gestiunea operatiunilor, oferind echipelor IT o abordare bazata pe intentii care acopera proiectarea, furnizarea, politicile si asigurarea. Cu vizibilitate completa si la nivel de context asupra intregii retele, DNA Center permite departamentului IT sa centralizeze managementul tuturor functiilor de retea.

• Software-Defined Access (SD-Access). SD-Access valorifica aplicarea politicii automatizate si segmentarea retelei pe o singura structura de retea pentru a simplifica considerabil accesul la retea pentru utilizatori, dispozitive si lucruri. Prin automatizarea sarcinilor zilnice, cum ar fi configurarea, provizionarea si troubleshooting-ul, SD-Access reduce timpul necesar de adaptare la retea, reduce solutionarea problemelor de la saptamani si luni la ore si scade considerabil impactul de pe urma unei brese de securitate. In urma analizei initiale a testelor de teren efectuate de clienti si a testelor interne s-a evidentiat o reducere a timpului de furnizare a serviciilor in retea de 67%, o imbunatatire a solutionarilor de probleme cu 80%, reducerea cu 48% a impactului de pe urma unei brese de securitate si economii de exploatare de 61%.

• Network Data Platform and Assurance. Aceasta noua platforma puternica de analiza clasifica si coreleaza cantitatea vasta de date care circula in retea si utilizeaza procese de tip machine-learning pentru a le transforma in analize predictive, business intelligence si informatii actionabile livrate prin intermediul serviciului DNA Center Assurance.

• Encrypted Traffic Analytics. In prezent, aproape jumatate din atacurile cibernetice sunt ascunse in trafic criptat, iar acest numar continua sa creasca. Prin utilizarea informatiilor cibernetice de la Talos si proceselor de tip machine-learning pentru a analiza tiparele de trafic de meta date, reteaua poate identifica amprentele amenintarilor cunoscute chiar si in trafic criptat, fara a le decripta si a afecta confidentialitatea datelor. Doar Cisco permite departamentelor IT sa detecteze amenintarile in traficul criptat cu o acuratete de pana la 99%, cu mai putin de 0,01% rezultate fals pozitive. Astfel, noua retea ofera securitate in timp ce asigura confidentialitatea datelor.

• Catalyst 9000 Switching Portfolio. Cisco prezinta o noua familie de switch-uri proiectate de la zero pentru a se adapta noilor realitati ale erei digitale, care sa raspunda exigentelor cerintelor in materie de mobilitate, cloud, IoT si securitate. Cisco Catalyst 9000 ofera un nivel de securitate fara precedent, programabilitate si performanta prin inovatii la nivel de hardware (ASIC) si software (IOS XE).

• Licentiere software. Cisco transforma licentierea software intr-un element esential al portofoliului de switch-uri. Odata cu achizitionarea noii familii de switch-uri Catalyst 9000, clientii vor avea acces la capabilitati software DNA pe baza de abonament, fie prin intermediul pachetelor software Cisco ONE, fie prin intermediul componentelor a-la-carte. Disponibile in intregul portofoliu de retele enterprise, solutiile software Cisco ONE ofera intreprinderilor acces la inovatii in curs, predictibilitatea bugetelor si la un mod mai agil de a utiliza tehnologia.

• Servicii DNA. Pentru a ajuta clientii sa adopte reteaua intuitiva cu rapiditate si incredere, Cisco a creat un nou portofoliu de servicii care valorifica experienta acumulata, cele mai bune practici si instrumentele inovatoare. In situatia in care clientii doresc sa transforme intreaga retea sau sa integreze noi capabilitati de securitate si automatizare in reteaua existenta, Cisco ofera servicii de consultanta pe intreaga durata de viata, implementare, optimizare si servicii tehnice pentru a-i ajuta in acest demers. Partenerii Cisco pot, la randul lor, sa revanda aceste servicii si sa creeze practici de retea care includ software, securitate, automatizare si analiza pentru clientii lor.

• Centru pentru dezvoltatori. Cisco lanseaza un nou centru de dezvoltare DevNet DNA cu resurse pentru a-i ajuta pe dezvoltatori si profesionistii IT sa creeze aplicatii in retea si sa le integreze in sistemele IT si in fluxurile lor de lucru. Aceasta include noi cursuri, mecanisme de tip sandbox si resurse pentru dezvoltatori pentru utilizarea API-urilor si dezvoltarea de noi competente.

Disponibilitate

• iunie 2017 – Catalyst 9300 & 9500 Series (poate fi comandat)
• iulie 2017 – Catalyst 9400 Series (poate fi comandat)
• august 2017 – DNA Center, SD Access (disponibilitate limitata)
• septembrie 2017 – Encrypted Traffic Analytics (urmeaza sa fie disponibil)
• noiembrie 2017 – Network Data Platform (poate fi comandat), Assurance (urmeaza sa fie disponibil ), SD-Access (urmeaza sa fie disponibil complet)