azmio-brexit
Business

Decizie post-Brexit: Azimo analizeaza plecarea din Marea Britanie

azmio-brexit

Serviciul britanic de transfer digital de bani Azimo, disponibil si romanilor din vestul Europei care trimit bani acasa, ia in considerare mutarea operatiunilor din Marea Britanie, in urma referendumului pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana.Printre posibilele destinatii se numara Frankfurt, Amsterdam sau Dublin.

“Suntem dezamagiti de decizia electoratului britanic de a parasi Uniunea Europeana,” a declarat Michael Kent, CEO-ul si co-fondatorul companiei.

“Noi, cei de la Azimo, credem cu toata taria si pasiunea intr-o lume cu mai putine granite, nu intr-una cu mai multe limitari si ingradiri. Dupa cum am spus si cu alte ocazii, decizia britanicilor referitoare la Brexit este o lovitura pentru industria londoneza a serviciilor financiare: multe companii de aici depind atat de accesul la pietele din Uniunea Europeana cat si de posibilitatea si dreptul legal de a-si extinde serviciile catre restul Europei.”

CEO-ul companiei Azimo a declarat ca este de asteptat ca o importanta parte a firmelor britanice de servicii financiare sa pregateasca transferul activitatilor catre alte capitale europene. Aceasta decizie este luata in calcul si de compania Azimo.

“Anticipam ca multi jucatori din domeniul financiar isi vor muta o parte sau majoritatea operatiunilor in alte hub-uri financiare din Europa. Frankfurt, Amsterdam si Dublin sunt candidatele favorite pentru aceasta mutare.”

Potrivit co-fondatorului companiei britanice, cel mai dificil aspect al acestei dezbateri si al referendumului este incertitudinea creata. Chiar si acum cand se stie ca decizia finala a britanicilor este de a parasi Uniunea Europeana, oamenii de afaceri din Marea Britanie nu stiu cum vor evolua lucrurile in urmatoarele luni sau chiar ani. Azimo insa, ca startup cu o finantare solida, se afla in pozitia unica de a putea reactiona rapid si cu usurinta la schimbarile de pe piata. Michael Kent considera ca orice se va intampla la Londra, industria transferurilor digitale de bani va continua sa se dezvolte pe continentul european.

“Vestea buna este ca industria FinTech este in crestere puternica in intreaga Europa, indiferent cum va schimba Brexit-ul statutul actual al Londrei de centru al acestei industrii. Vom continua sa ne concentram pe ceea ce facem mai bine: sa oferim transfer de bani mai rapid si mai ieftin, pentru a-i ajuta pe clientii nostri sa-si construiasca o viata mai buna.”

Din anul 2015 serviciul digital Azimo este folosit si de romanii plecati la munca in strainatate. In Romania serviciul este disponibil in peste 600 de puncte de acces prin reteaua Smith & Smith, precum si prin serviciul Vodafone M-Pesa.

“Romania este extrem de importanta pentru Azimo, un serviciu disponibil din 2015 celor peste doua milioane de romani aflati la munca in vestul Europei. Indiferent de schimbarile generate de Brexit, le vom asigura aceleasi transferuri de bani ieftine si rapide.” a declarat Alina Erbiceanu, reprezentantaa Azimo in Romania.

Infiintata in 2012, Azimo a fost creata ca o alternativa la serviciile scumpe si greoaie de transfer de bani disponibile celor peste 70 de milioane de emigranti aflati la munca in Europa. Azimo considera ca poate reduce costurile acestor tranzactii sub 2%, in conditiile in care serviciile traditionale de transfer de bani costa in medie 8% pentru fiecare tranzactie.

Recent, compania si-a relansat aplicatia mobila pentru Android si iOS dupa o crestere de patru ori a tranzactiilor mobile pe platforma companiei in anul 2015. Relansarea aplicatiei Azimo a avut loc simultan cu obtinerea de catre operatorul britanic a unei runde de finantare de 15 milioane USD condusa de detinatorul Viber, compania japoneza Rakuten.

Compania ofera acum servicii in peste 190 de tari, in peste 80 de monede, inclusiv RON. Peste 500 de mii de utilizatori sunt conectati la platforma online, iar prin reteaua sa de parteneri Azimo poate ajunge la cinci miliarde de destinatari din intreaga lume.