Filme

Me before you/ Înainte să te cunosc

Afis Me Before YouInspirat de bestseller-ul cu acelaşi nume publicat, în 2012, de Jojo Moyes, filmul „Me before you / Înainte să te cunosc” redă povestea unei tinere dintr-un oraş de provincie britanic, care întâlneşte dragostea exact când şi unde se aştepta mai puţin.

Louisa Clark (Emilia Clarke) îşi pierde, pe neaşteptate, locul de muncă şi este nevoită să caute repede o soluţie, întrucât de veniturile ei depinde întreaga familie. Aşa că atunci când apare un job de îngrijitoare la un conac, nu stă prea mult pe gânduri şi acceptă. Astfel începe un alt capitol din viaţa ei, în casa lui Will Traynor (Sam Claflin), un fost bancher cu spirit de aventură, dar care, în urma unui tragic accident, s-a retras din viaţa socială şi ţine pe toată lumea la distanţă. Deşi familia îi respectă toanele şi atitudinea caustică, Louise refuză să se lase dominată de ele şi face orice să îl „contamineze” cu pofta ei de viaţă şi pasiunea ei pentru aventură. Nu durează mult până când Will renunţă la rezistenţe şi între cei doi se înfiripă o legătură puternică, care le aprinde inimile mai ceva ca un foc.

Thea Sharrock, regizoarea peliculei, se bucură de o foarte bună reputaţie în lumea teatrului din Marea Britanie, iar producătoarea Karen Rosenfelt îşi aduce aminte amuzată că atunci când a cunoscut-o se aştepta să vadă o englezoaică tipică. „În schimb, ea s-a cufundat într-un fotoliu enorm, s-a aşezat picior peste picior şi în următoarea oră am avut o conversaţie bogată despre film, teatru, cărţi. Apoi am ajuns la subiectul specific al noului film. Mi-au plăcut umanitatea şi accesibilitatea ei, iar de aici până la a face filmul a fost doar un pas”, îşi aduce aceasta aminte.

„În principiu, aceasta este o poveste despre puterea dragostei şi cum te transformă ea”, spune regizoarea Thea Sharrock. „Avem aceste două personaje care, în mod normal, nu s-ar fi întâlnit vreodată… dar iată-le acum în acest context de unde începe povestea.” Profunda legătură dintre cei doi a fost gândită şi redată în cuvinte de apreciata scriitoare britanică Jojo Moyes, pornind de la propriul ei roman. „E o poveste simplă şi complicată în acelaşi timp”, spune Sharrock. „Atât în roman, cât şi în scenariul ulterior, Jojo Moyes a reuşit să redea incredibil o situaţie emoţională dificilă, punându-ne faţă în faţă cu întreaga experienţă a cunoaşterii reciproce prin care trec cei doi, cunoaştere care îi va transforma radical.”
„Pentru mine e ca un vis, ideea asta că romanul meu creşte într-un film şi ajunge pe marele ecran”, afirmă autoarea, Jojo Moyes. Sharrock adaugă: „Jojo poartă cu sine de ceva vreme aceste personaje, mai ales pe Lou, aşa că a fost foarte important ca filmul să fie pe gustul ei”.

Louisa „Lou” Clark (Clarke) locuieşte într-un orăşel pitoresc dintr-o zonă rurală a Angliei. Fără să aibă o direcţie foarte clară în viaţa ei, Louisa este o tânără creativă şi excentrică, în vârstă de 26 de ani, care îşi schimbă mereu locul de muncă pentru a-şi ajuta familia. Însă felul ei vesel de a fi este pus la încercare atunci când se confruntă cu o nouă provocare în carieră. Ea acceptă să devină îngrijitoarea şi însoţitoarea lui Will Traynor (Clafin), un tânăr bancher foarte bogat, care a ajuns într-un scaun cu rotile în urma unui accident pe care l-a avut cu doi ani în urmă şi a cărui viaţă i s-a schimbat radical, într-o clipă.

Nemaivând spiritul aventuros de altădată, Will a devenit cinic, renunţând aproape complet la a mai trăi. Asta până când apare Lou, care este hotărâtă să-i arate că viaţa încă merită trăită. Cei doi pornesc împreună într-o serie de aventuri care le schimbă viaţa şi inimile în feluri în care nici unul nu-şi imagina.

În film îi întâlnim şi pe actorii nominalizaţi la Oscar, Janet McTeer („Albert Nobbs,” „Tumbleweeds”), Charles Dance („The Imitation Game”), Brendan Coyle („Downton Abbey”), Stephen Peacocke („Hercules”), Matthew Lewis („Harry Potter”), Jenna Coleman („Dr. Who”), Samantha Spiro („From Hell”), Vanessa Kirby („About Time”).

Sharrock regizează filmul după scenariul ce se bazează pe cartea scrisă de Jojo Moyes. Filmul este produs de Karen Rosenfelt („The Twilight Saga”, „Max”) şi Alison Owen („Saving Mr. Banks,” „Suffragette”), şi produs executiv de Sue Baden-Powell („Elysium,” „Pride and Prejudice and Zombies”).

Echipa creativă din spatele producţiei îi include pe directorul de imagine nominalizat la Oscar, Remi Adefarasin („Elizabeth”), designerul de producţie Andrew McAlpine („An Education”), editorul John Wilson („Downton Abbey”) şi designerul de costume Jill Taylor („My Week with Marilyn”). Muzica este compusă de Craig Armstrong („The Great Gatsby”).

Filmul „Me Before You / Înainte să te cunosc” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 1 iulie 2016, în format 2D.