Kaspersky Password Manager
Securitate

Multi utilizatori folosesc o singura parola pentru toate conturile lor

Kaspersky Password Manager

Un sondaj realizat de Kaspersky Lab a demonstrat ca numerosi utilizatori nu au destula grija cu parolele lor.Numai 38% creeaza cate o parola complexa pentru fiecare cont, in timp ce o persoana din sapte (14%) are o singura parola pentru toate conturile. Acesti utilizatori risca sa le fie compromise mai multe conturi simultan, in cazul unui furt de date.

Gradul de risc nu este cu mult mai mic pentru aceia care folosesc cateva parole pentru un numar mai mare de conturi (36%) sau pentru cei care folosesc variatiuni ale aceluiasi tipar (12%). Ceea ce complica si mai mult lucrurile este ca, potrivit unui alt studiu Kasperky Lab, un utilizator din zece vine cu parole formate din mai putin de opt caractere, in timp ce 12% nu incearca sa-si faca parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinatii de cifre si litere, semne de punctuatie sau alte trucuri similare.

Mai mult, studiul a aratat ca utilizatorii se pun in pericol, pastrandu-si parolele in locuri usor accesibile si nesecurizate. Peste jumatate (57%) dintre respondenti au recunoscut ca isi pastreaza parolele pe o bucata de hartie, in telefon, in documente din computer sau le au salvate in browser. Iar in momentul in care browser-ul se ofera sa le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenti sunt gata sa accepte, lasandu-se, astfel, pe mainile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rau intentionate care ar putea sa preia controlul asupra dispozitivului lor.

Aceasta atitudine poate fi explicata prin faptul ca multi utilizatori sunt convinsi ca nu au informatii confidentiale in computere. Asta cred 27% dintre respondenti, fara sa-si dea seama ca parolele lor si datele de autentificare sunt, in sine, o tinta preferata a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionati au avut contul atacat in ultimul an.

“Din pacate, multe persoane nu isi dau seama exact de pericolele din lumea vrituala si nu iau suficient de in serios protectia datelor personale atunci cand sunt online, crescand semnificativ riscul de a le pierde”, explica David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “O parola puternica, diferita pentru fiecare cont in parte, este o masura elementara de protectie a identitatii digitale. Va puteti gandi la un singur algoritm de creare a parolelor, care sa nu poata fi sparte usor, dar pe care sa le puteti tine minte. Exista, de asemenea, programe speciale care creeaza si stocheaza parolele in siguranta.”

Administrarea parolelor este mai simpla cu Kaspersky Password Manager, inclus in Kaspersky Total Security – multi-device. Kaspersky Password Manager creeaza parole complexe, le stocheaza in siguranta , le sincronizeaza automat si le insereaza pe toate dispozitivele unui utilizator.

Verificati, prin acest test, cat de bine va protejati in mediul online: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/.