Sony RX10 III
Foto si Video

Noua camera bridge Sony RX10 III are un obiectiv super-telefoto de 24-600mm

Sony RX10 III

Sony a lansat astazi RX10 III (DSC-RX10M3), cea mai noua camera foto din gama premiata RX Cyber-shot.Noul obiectiv 25x super-telephoto cu o plaja focala uimitoare de 24-600mm si silent shutter este construit pentru fotografii si videografii care doresc sa surprinda subiecte in miscare de la mare distanta, in scenarii precum evenimentele sportive, concertele sau fauna. Obiectivul poate reproduce continut de calitate pe intreaga plaja focala si folosind o serie de setari care in conditii normale ar impune utilizarea a cel putin trei obiective interschimbabile de mari dimensiuni.

Sony RX10 III - 1

Mix-ul format din senzorul 1.0-type de 20.1MPi, obiectivul luminos cu zoom ridicat si procesorul BIONZ X ofera o calitate ridicata a imaginilor pe intreaga plaja focala, fie ca utilizatorul realizeaza o fotografie statica sau daca filmeaza in regim 4K. De asemenea, alaturarea obiectivului ultra-telephoto cu senzorul CMOS ii permite camerei RX10 III sa ofere noi experiente foto/video, cum ar fi capturile video super slow motion la 1000 fps. Camera dispune de un sistem autofocus extrem de precis care focalizeaza pe subiect in 0.09v secunde.

Sony RX10 III - 3

Punctele forte ale obiectivului

Cel mai important element al modelului RX10 III il reprezinta noul obiectiv ZEISS Vario-Sonnar T. Cu o plaja focala uriasa de 24-600mm (cu factor de magnificare optica de 25x) , RX10 III este recomandat intr-o varietate de scenarii, de la fotografii in natura de tip wide-angle la fotografii ultra-telephoto in cadrul evenimentelor sportive. Obiectivul cu deschidere mare (F2.4-4.0) sporeste capacitatea senzorului 1.0-type de a realiza imagini de calitate ridicata, cu bokeh bogat.

Noua optica include opt elemente ED (Extra-low Dispersion) din sticla, printre care se numara un super-element ED din sticla si doua lentile ED asferice . Aceste componente au rolul de a compensa aberatiile cromatice intalnite deseori la obiectivele telephoto si ofera un contrast ridicat si o calitate superioara de la un colt la altul, pe intreaga suprafata a imaginii. Noul design optic include lentile asferice sofisticate (AA) si ofera performante foto ridicate, pastrand unitatea obiectivului la dimensiuni reduse. Noul obiectiv poate capta fotografii tele-macro extrem de detaliate, cu o distanta minima de focalizare de 72cm la o extensie maxima de 600mm (factor de magnificare de maxim 0.49x). Stratul de protectie al obiectivului ZEISS T minimizeaza efectele flare si ghosting care in mod normal reduc calitatea fotografiei in conditii dificile de iluminare, oferind culori realiste si imagini clare.

Diafragma are 9 lamele care creeaza un cerc aproape perfect la o deschidere a diafragmei cuprinsa intre F2.4 si F11, ceea ce ofera un efect bokeh discret. Algoritmul Optical SteadyShotTM a fost optimizat pentru obiectivul RX10 III si atinge pana la 4,5 trepte de stabilizare optica, ceea ce ofera o stabilitate ridicata chiar si la fotografiile realizate din mana in modul ultra-telephoto sau in conditii de luminozitate scazuta.

Sony RX10 III - 4

Viteza si timp de raspuns ridicat

RX10 III dispune de un senzor 1.0-type CMOS cu chip DRAM iluminat din spate, ceea ce ii permite sa capteze lumina mai eficient. Noua camera foto atinge o plaja ISO 64 – ISO 12800, cu zgomot redus, chiar si la un nivel ISO ridicat. Chipul DRAM din spatele senzorului stocheaza temporar si permite citirea unor volume mari de date care pot fi procesate in timp real, ceea ce permite inregistrarea video in regim super slow motion de pana la 1000fps.iii Functia este utila in special atunci cand utilizatorul capteaza imagini dinamice de la distanta, cum ar fi evenimentele sportive de pe stadion, unde accesul la subiect de de la distanta redusa este aproape imposibil, insa fotografiile spectaculoase, de calitate ridicata sunt necesare.

Cu viteze de declansare rapide de 1/32000 secunde, declansatorul electronic functioneaza la parametri comparabili cu declantatoarele mecanice care nu deformeaza imaginea. Mai mult decat atat, declansatorul electronic este silentios, putand fi folosit in timpul recitalelor sau pentru fotografierea altor subiecti sensibili. Fotografierea continua se poate realiza cu pana la 14fps, ceea ce permite capturarea scenelor dinamice sau a expresiilor faciale. In plus, RX10 III ofera o detectare exacta in timpul fotografierii continue cu ajutorul autofocus-ului de pana la 5fps.

Inregistrare video HD 4k

RX10 III permite inregistrarea video 4K cu un bitrate ridicat in format XAVC S cu citire integrala a pixelilor si fara efect de binning. Astfel, camera poate captura de pana la 1,7 ori mai multa informatie decat este necesara in cazul filmarilor 4K, acest efect de oversampling imbunatatind detaliile imaginii si micsorand efectul de moire sau jaggies.

Noul obiectiv permite filmarea in regim 4K intre 24-600mm, ceea ce ii ofera o flexibilitate sporita in tipurile de filmari pe care le poate capta. In plus, introducerea unui front-end LSI rapid ajuta procesorul de imagine BIONZ X, reducand efectul de shutter prezent in unele filmari 4K.

RX10 III dispune de o varietate de functii pentru filmare care se regasesc in mod normal pe camerele de filmat profesionale. Aceste functii includ: Picture Profile, S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assist, enhanced Zebra, HDMI output, TC/UB, REC Control, Dual REC si functia Maker.

Sony RX10 III - 4

Autofocus rapid

RX10 III dispune de sistemul de autofocus Fast Intelligent AF, apreciat de utilizatorii modelelor RX10 II si RX10 IV. Algoritmul de detectare spatiala a obiectelor fiind optimizat la maxim pentru modelul RX10 III. Acesta ofera camerei posibilitatea de a anticipa punctul focal, detectand subiectul inainte ca butonul de declansare sa faca jumatate din cursa. Odata ce acesta realizeaza jumatate din cursa, camera focalizeaza pe subiect in doar 0,09 secundeiv.

Noi inovatii

RX10 III primeste si un numar de upgrade-uri comparativ cu modelele anterioare RX10. Acestea includ trei inele de lentile pentru controlul focusului, factorului de zoom si al diafragmei.

Forma grip-ului a fost optimizata pentru noile obiective de zoom mare, in special pentru a oferi un plus de siguranta atunci cand camera este tinuta de utilizator la nivelul ochilor. Butonul Focus Hold permite blocarea distantei de focalizare atunci cand e apasat, dar poate fi folosit pentru atribuirea unei noi functii. De asemenea, software-ul LCJ-RXJ va fi disponibil pe modelul RX10 III.

Toate detaliile tehnice ale Sony RX10 III pot fi accesate aici, modelul fiind disponibil in Europa incepand cu luna, la un pret recomandat de 1600 €.