Securitate

Femeile pretuiesc imaginile de pe dispozitivele personale mai mult decat barbatii, dar nu le protejeaza

KASPERSKY LifeStyle 2009

Potrivit unui studiu realizat Kaspersky Lab, peste jumatate (53%) dintre femei pretuiesc fotografiile si filmuletele pe care le pastreaza in telefoane mai mult decat orice altceva de pe dispozitivul respectiv, incluzand aparatul insusi (56%) – comparativ cu 39% dintre barbati.Cu toate acestea, chiar daca peste un sfert dintre femei isi fac griji in legatura cu siguranta in mediul online a acestor imagini, multe dintre respondente tot nu isi iau macar cateva masuri de precautie elementare.

Studiul a aratat si ca, daca femeile au tendinta sa faca publice fotografii cu ele (48%) si cu persoane cunoscute lor (40%), intr-o proportie mai mare decat barbatii, care inregistreaza procente de 43%, respectiv 33%, tot ele (29%) au ca principal motiv de ingrijorare siguranta fotografiilor si a filmuletelor, in cazul in care un infractor cibernetic ar obtine acces la dispozitivul lor. O femeie din trei se teme ca aceste imagini sau informatii ar putea fi publicate intr-un context nepotrivit sau fara consimtamantul lor, facandu-le sa se simta jenate sau ranite (30%) sau chiar afectandu-le relatiile cu cei din jur (31%).

Cu toate acestea, multe dintre ele nu pot aprecia cat de vulnerabile sunt la atacuri cibernetice – doar 19% dintre respondente cred ca ar putea fi tinta unui atac, comparativ cu 27% dintre barbati. Drept urmare, nu isi iau masuri de precautie pentru a proteja fotografiile si alte informatii sensibile stocate in telefon. Spre deosebire de barbati, 19% dintre femei recunosc ca nu isi protejeaza dispozitivul cu o parola, iar 14% nu folosesc nicio solutie de securitate.

Aceasta lipsa de constienizare a riscurilor este confirmata de faptul ca, intr-un sondaj recent, 27% dintre femei recunosteau ca nu fac backup la informatiile de pe dispozitivele lor, riscand astfel sa piarda toate fotografiile, filmuletele si fisierele, in cazul in care pierd sau le este furat aparatul. Comparativ, barbatii sunt mai pregatiti, 80% spunand ca fac backup.

“Nu este surprinzator ca femeile folosesc si pretuiesc informatiile pastrate pe dispozitive conectate la Internet diferit de barbati. Dispozitivele joaca un rol important in pastrarea si impartasirea cu ceilalti a amintirilor frumoase si in mentinerea relatiilor, prin intermediul email-ului si al mesajelor. Femeile sunt mai ingrijorate de impactul emotional asupra altora, in situatia de pierdere sau atac asupra dispozitivelor. Nu doar celebritatile ar trebui sa se teama de ce s-ar putea intampla daca imaginile din viata lor privata ar fi expuse in public. Acest lucru poate fi prevenit numai prin cateva masuri elementare de securitate”, a spus David Emm, Principal Security Researcher, Kaspersky Lab.

Pentru a-i impiedica pe infractorii cibernetici sa acceseze imagini, materiale video si alte informatii importante, fisierele pastrate pe dispozitivele digitale ar trebui protejate cu parole si criptate. De asemenea, ar trebui sa se faca backup la fisiere in mod constant, astfel incat, daca dispozitivul este furat sau stricat, sa nu fie pierdute pentru totdeauna. Daca aceste informatii sunt distribuite undeva sau copiate, ar trebui sa fie criptate, astfel incat sa ramana protejate chiar daca ajung pe mainile cuiva rau-intentionat. Kaspersky Total Security – multi-device protejeaza datele de pe mai multe aparate, permitandu-le femeilor – si barbatilor – sa se bucure de dispozitivele lor mobile, la adapost de amenintarile cibernetice.