Stiri

Intra Romania in era 3D printingului?

Constantin MagdalinaRecent o echipa de profesori si studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a obtinut un grant de cercetare pentru a realiza piese auto cu ajutorul tehnologiei 3D.

O alta stire si mai proaspata ne anunta ca trei tineri pasionati de tehnologie, tot din Cluj, au realizat o imprimanta 3D la un pret accesibil, care poate fi folosita de oricine, acasa. Asadar, daca pentru unele persoane 3D printing-ul genereaza inca perplexitati, pentru tineri devine o tehnologie care ii preocupa din ce in ce mai mult. Intra oare astfel Romania in era 3D printingului?

Un exemplu de eficienta

De la 1769 cand apare automobilul cu motor pe abur, pana in 2015, progresul tehnologic traseaza un grafic de evolutie important. Anul trecut la salonul auto de la Detroit a fost prezentat un automobil “tiparit” cu o imprimanta 3D. In cele 49 de subansamble care il compun, 250 ani de traditie sunt topiti in 44 de ore necesare pentru fabricarea acestuia. Acest model functional de automobil rezultat din proiectarea si fabricarea cu ajutorul tehnologiei 3D atesta ceea ce unii specialisti in tehnologie spun ca este a doua revolutie industriala. Odata perfectionat, modelul acestei masini va fi reperul de succes replicabil si pentru alte industrii.
Numeroase studii privind tendintele tehnologice care transforma lumea, arata ca implicatiile preconizate pot fi de o magnitudine foarte mare pentru:

a. Stiinta si tehnologie

Tehnologia 3D inseamna mai mult decat prototipare si machetare. Aceasta evolueaza de la prelucrarea plasticului si a materialelor simple la prelucrarea titanului sau a cartilajului uman. Curba de evolutie a capabilitatilor hardware pentru 3D printing a condus la transformarea acestor materiale in mecanisme complexe, baterii si tranzistori sau parti ale corpului uman. De la industria aviatica si pana la medicina, zonele de aplicabilitate ale acestei tehnologii sunt multiple. Stiintele ingineresti, proiectarea si cercetarea tehnica sunt in curs de transformare iar industria materialelor speciale isi va deschide evantaiul de posibilitati prin aceasta tehnologie. Daca transformarea materialelor in mecanisme complexe este posibila atunci si fabricarea imprimantelor 3D prin aceasta metoda este posibila. Astfel, cu un factor de multiplicare foarte mare, fiecare individ va putea sa-si construiasca propria imprimanta 3D. Ca sa valorifice potentialul imprimantelor 3D, copiii de azi vor fi nevoiti sa stie “digital design” si sa utilizeze aceasta tehnologie pentru a putea rezolva problemele zilei de maine.

b. Mediu de afaceri

Din perspectiva companiilor, tehnologia de tiparire 3D va genera produse in timp scurt si la costuri reduse cu forta de munca. Este de asteptat ca rezultatul sa fie: 1) cresterea – productivitatii 2) diversificarea gamei de produse 3) cresterea calitatii produselor si reducerea pierderilor datorita preciziei tot mai mari 4) managementul performant al stocurilor 5) customizarea produselor in functie de preferintele clientului 6) costurile mai reduse de intrare pe piata pentru start-up-uri 7) reducerea costurilor de tranzactionare, cu impact asupra lanturilor de distributie 8) mutarea sursei de competitivitate dinspre productia in volume mari la preturi mici spre productia de nisa la preturi mai ridicate. In Romania exista modele de business care sunt centrate pe exploatarea potentialului imprimantei 3D. Un exemplu este realizarea protezelor dentare cu ajutorul acestei tehnologii.

c. Social

Prin tehnologia 3D, o idee trece direct din faza de design la faza de executie trecand peste etapele traditional consacrate in fabricarea produsului. Prin folosirea modelelor generate in format digital, si executate cu ajutorul tehnologiei 3D, anumite specializari din cadrul procesului de productie nu vor mai fi necesare. Oamenii formati pe modelul vechii economii pot fi brusc plasati in afara meseriei lor si a lucrurilor invatate. Perspectiva unei economii neperformante si a unor miscari sociale va pune presiune pe recalibrarea sistemului de educatie la noua economie si reconfigurarea sectoriala a economiilor tuturor tarilor. Mai mult, aceasta tehnologie va modifica relatia consumatorului cu produsul si producatorul. Pe de o parte avem tipul consumatorului care revendica un rol de participare la conceptul de produs. Intr-o abordare de tip open source, unele companii posteaza deja modele rezultate din generarea colaborativa de idei si lasa posibilitatea ca fiecare model incarcat pe site, sa poata fi modificat de catre consumator dupa preferinte si comandat. Pe de alta parte, democratizarea manufacturarii produselor va deschide optiunea fabricarii in regim propriu a produselor cu nivel de complexitate mediu pe scala larga in urmatorii 10-20 de ani. Perspectiva extinderii utilizarii casnice a imprimantelor 3D si in Romania deschide era prosumatorilor (utilizatori care actioneaza atat in calitate de producatori cat si de consumatori).

d. Reglementare si legislatie

Subiectul utilizarii responsabile a tehnologiei 3D atrage dupa sine si provocarea reglementarii acesteia. Dincolo de capitalizarea creativitatii si cresterea coeficientului de inovatie, democratizarea manufacturing-ului risca sa fie limitata in prima faza de competentele si buna intentie a utilizatorului care sa atraga dupa sine faza a doua, reglementarea. In ceea ce priveste aspectele de reglementare, acestea pot viza atat producatorul cat si utilizatorul. Producatorului de echipamente 3D i se va crea cadrul legal potrivit pentru comercializarea doar a tehnologiei 3D compatibila cu prelucrarea materialelor ne-periculoase. Utilizatorului imprimantei 3D i se va permite accesul la un tip de tehnologie 3D limitat de soft-urile special concepute de producatori pentru uz civil. Odata cu aparitia acestei tehnologii, in Romania se va scrie curand un nou capitol in jurisprudenta.

Perspective de viitor

Aflata in plina faza de dezvoltare, tehnologia 3D deschide un nou capitol in istoria stiintei si tehnicii, a legislatiei, relatiilor economice si sociale. Alaturi de celelalte tehnologii avansate, aceasta va modifica structura economiei mondiale. Perspectiva unor socuri sau efecte disruptive in urmatorii 10 ani este foarte probabila. Existenta unor diferente regionale semnificative intre structura economica a tarilor va determina impactul acestei tehnologii. De exemplu, conform unui studiu EY, in cazul economiei Germaniei, pentru care cunoasterea inregistreaza o importanta de 93% vs 75% importanta produsului, aparitia acestei tehnologii va avea un impact de scala diferita fata de SUA, unde cunoasterea inregistreaza o importanta de 72% vs 80% importanta produsului, ca urmare a ponderii intre sectoarele de servicii, de productie si cel de petrol si gaze.

Numai ca transformarile pe care tehnologia 3D le va genera, vor putea fi intelese cel mai bine post-factum prin raportarea la consecintele pe care le va produce. Pana atunci, Romania face abia primii pasi in acest domeniu.