Securitate

Postarile de pe retelele sociale te pot transforma in prada usoara pentru infractori

online-finance-10x10-FB

Un sondaj Kaspersky Lab arata ca aproape o treime (30%) dintre utilizatorii de retele sociale fac publice pentru toata lumea din mediul online – nu doar pentru prieteni – postarile lor, check-in-urile si alte informatii personale. Acest comportament lasa loc de manevra infractorilor cibernetici pentru a ataca, utilizatorii nestiind la cate persoane pot ajunge informatiile lor personale.

In ciuda faptului ca trei patrimi (78%) dintre utilizatorii de Internet detin un cont pe o retea de socializare, sondajul a evidentiat o lipsa evidenta de constientizare a pericolului in randul acestora. Un respondent din 10 crede ca persoanele din afara listei sale de prieteni nu ii pot vedea pagina si postarile. Astfel, exista riscul ca informatii personale sa ajunga pe mainile unor persoane rau intentionate sau chiar sa fie folosite pentru furt de identitate si fraude financiare.

In urma cercetarii a rezultat ca utilizatorii se pun in pericol atunci cand accepta noi prieteni, un surprinzator procent de 12% dintre ei recunoscand ca accepta pe oricine in lista lor – indiferent daca este cineva cunoscut sau nu. O treime (31%) dintre utilizatori sunt si ei de acord sa intre in contact cu persoane necunoscute daca au prieteni in comun, chiar daca acest lucru i-ar putea expune unui numar si mai mare de persoane necunoscute – inclusiv agenti de publicitate sau infractori cibernetici. In ceea ce priveste increderea in “prieteni”, un sfert (26%) dintre cei chestionati nu ar ezita sa dea click pe un link trimis de un pieten, fara sa intrebe ce este sau sa ia in calcul posibilitatea ca acel cont sa fi fost compromis.

“Utilizatorii retelelor sociale se joaca cu focul, neavand un comportament prudent in mediul online si, practic, le dau strainilor acces la informatii personale”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “Profilele social media contin si asa o multime de informatii – de la zile de nastere la planuri de vacanta, prin urmare infractorii cibernetici nu ar trebui sa sape prea adanc pentru a gasi si a profita de informatii valoroase sau pentru a fura identitatea cuiva si a o folosi in interes personal. Acest lucru este chiar mai usor daca i-ai acceptat, in mod nechibzuit, ca prieteni.”

Kaspersky Lab le recomanda utilizatorilor de Internet sa fie atenti la persoanele cu care se imprietenesc si in care au incredere pe retelele de socializare, pentru ca s-ar putea sa nu fie totul asa cum pare. Atunci cand au indoieli, nu ar trebui sa accepte o cerere de prietenie sau sa dea click pe un link pe care nu il asteptau. De asemenea, este esential ca setarile de confidentialitate din conturile de socializare sa fie stricte, pentru ca utilizatorii sa fie siguri ca schimbarile de status sunt vizibile numai pentru ei si prietenii lor.
Alaturi de vigilenta, software-ul de securitate ajuta la protejarea vietii digitale impotriva unor amenintari, precum si la protejarea vietii private si a identitatii utilizatorilor.